Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"Rosti 190": tárlat és ünnepi eseménykör a Bartókban

Öcaline - 2021. szeptember 28. 16:47

A 190 éve született tudós-fotográfus, Rosti Pál emléke előtt tiszteleg a Bartók Kamaraszínház és a Pentele Baráti Kör együttműködése – a páratlan életmű kincseiből nyíló kiállítást remek kiegészítő programok körítik szerdán délután.

Kerek évfordulós ünnepségre várja a vendégeket a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza abból az alkalomból, hogy 190 éve született Rosti Pál: a jeles néprajztudós és "ősfotós" szellemi örökségét idéző eseménysorozatra szeptember 29-én, szerdán 16 órától várják az érdeklődőket a színházban.
Rosti Pál páratlanul sokszínű és gazdag életműve és amerikai utazásait összegző fotóalbuma előtt a most kimunkált, összegyűjtött és véglegesen hazaérkeztetett kiállítási anyaggal tisztelegnek. A kiállítás megnyitó filmvetítéssel kezdődik a Böröcz György Stúdióteremben, a vendégek a Képi emlékezetek Amerikából című alkotást Kaszab Zsuzsanna, a film rendezője és vágója, nemzetközi újságíró bevezetője után láthatják. A film után úti emlékek – immár élőben: Kalandrészek Rosti Pál megjelent írásaiból címmel Csadi Zoltán színművész előadására várják az érdeklődőket – a zenei aláfestésről Pálinkás Eszter Ágnes (fuvola) és Kurucz Ádám Attila (gitár) gondoskodik. 
Az Aula Galériában rendezendő tárlat anyagát – benne Székely Bertalan Rostiról 1862-ben készített közel életnagyságú festményének minőségi lenyomatát, valamint a tudós-fotográfus életművének legszebb darabjaiból készült válogatást – Őze Áron színművész, a színház igazgatója ajánlja a vendégek figyelmébe. A megnyitón köszöntőt mond Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, Pálinkás Bertalan, a Pentele Baráti Kör elnöke, valamint Rohonczi István képzőművész, a kiállítás rendezője is. Az eseményen felcsendül Jose Antonio Chic szerzeménye, a 30 de diciembre – zene a születés feletti örvendezésről című mű is, és átadják a Rosti Pál nevével fémjelzett emlékérmet is.

Az eseményre mindenkit szeretettel várnak – a Rosti-életmű előtt tisztelgő kiállítás egy hónapon át, október végéig lesz látható az Aula Galériában!

(A kép illusztráció – Rosti Pál: A tlalmanalcói temető a ferences kolostor romjaival)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Orgonakoncert kezdi az advent időszakát – már ma!

Orgonakoncert kezdi az advent időszakát – már ma!

2021. nov. 27.

Lénárt Linda orgonakoncertjére várják a közönséget a Krisztus Király főtemplomban advent első szombatján, azaz ma este. Bach közismert és közkedvelt d-moll toccata és fúga című remekműve is a repertoáron!

DSTV: mesemondók – újra csak online

DSTV: mesemondók – újra csak online

2021. nov. 26.

Ismét rendhagyó módon vág neki a mesemondó gyerekek megméretésének a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A viadal résztvevői online versenghetnek. Hangkép.
 

Település, történet – az idő sodrában (galériával)

Település, történet – az idő sodrában (galériával)

2021. nov. 24.

Bőséges vizuális anyag összegyűjtésével nyílt várostörténeti tárlat az Intercisa Múzeumban a napokban. A Nagyné Hodik Mónika által összeállított anyagot ünnepélyes keretek között adták át a nagyközönségnek, Szente Tünde városszociológus közreműködésével. 

Pats és Pats a zeneiskolában – növendékkoncerttel

Pats és Pats a zeneiskolában – növendékkoncerttel

2021. nov. 24.

Kiállításmegnyitóra és hangversenyre várja a kultúra barátait a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola csütörtökön délután. 

DSTV: a múzeum mozsarai

DSTV: a múzeum mozsarai

2021. nov. 22.

A XX. század első feléből származó mozsarak lettek a hónap műtárgyai az Intercisa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az emlékek hátteréről Kronászt Margit történész-muzeológus mesél. Hangkép.
 

ICA-D: kottaképekhez táncos-zenés megnyitó dukál (galériával)

ICA-D: kottaképekhez táncos-zenés megnyitó dukál (galériával)

2021. nov. 21.

Mozdulatművészet és csodás hangorkán – egy remek gyűjtemény remek nyitánya. Nemcsak Éri Jenő közelmúltban készült képeinek, de a művész Kortárs Művészeti Intézetben látható kiállítása megnyitójának is központi motívuma volt a zene.

ICA-D: Éri Jenő – AtonálisKottaKépek

ICA-D: Éri Jenő – AtonálisKottaKépek

2021. nov. 16.

Különleges kiállítás különleges, tánccal és dzsessz-koncerttel habosított megnyitójára várja az érdeklődőket a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) pénteken délután. Hang a hanghoz – amikor mindent áthat a zene.