Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"A 70 éves Dunaújváros papíremlékei" – szépségdíjas kiállításon

Terdik Péter - 2021. október 22. 8:50

Nagyszabású rendezvény részeként nyitotta meg Pintér Tamás polgármester a Magyar Papírmúzeumban kiállított, Dunaújváros elmúlt 70 évét feldolgozó tárlatot. A színvonalas rendezvény számos meghívott vendég jelenlétében zajlott. 

Mintegy száz évet ölel fel az a gyűjtemény, amelyet a Magyar Papízmúzeum munkatársai állítottak össze, és amelyet Pintér Tamás, településünk polgármestere nyitott meg szerdán délelőtt.

Amikor a papír: emlék

Mint azt a tárlatról tudni lehet: a település számos kulturális és szociális intézménye segédkezett a különféle papírból készült termékek, újságok, kivonatok összeállításában. Minderről Pelbárt Jenő, az intézmény igazgatója számolt be még jóval a kiállítás megnyitója előtt. 
Jelentős és tartalmas gyűjtemény várja a látogatókat, a színvonalas rendezvényen Pintér Tamás polgármester megnyitóbeszédében is azt hangsúlyozta, hogy rendkívüli köszönet és hála illeti a papíriparban dolgozókat.

Hozzátette, bár ha valaki azt hallja "Dunaújváros", elsősorban a Vasmű jut eszébe, nem szabad megfeledkezni azokról a vállalatokról sem, amelyek segítik, és segítették a település fejlődését és létrejöttét. A tárlat kapcsán városunk első embere elmondta, olyan értékeket gyűjtöttek össze a Magyar Papírmúzeum munkatársai, amelyeknek szinte már történelmi jelentőségük van. Mint azt a polgármester hangsúlyozta, rendkívül sok szakember és dolgozó közös és fáradhatatlan munkája, hogy a múzeum színvonalas anyagokkal kápráztathatja el az érdeklődőket. Hozzátette: a Hamburger Hungária Kft.-ben, a Hamburger Látogatóközpontban, valamint a Magyar Papírmúzeumban is olyan munka folyik, amelyre minden városlakó méltán lehet büszke. 

Nagyszabású rendezvénysorozat

A rendezvény keretében további három időszakos kiállítást is megnyitottak: az Öt éves a Hamburger Látogatóközpont és a Magyar Papírmúzeum című tárlatot Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója avatta fel. Emellett megtekinthető M. Sarlós Erzsébet papírszobrászművész „Papírdimenziók” című anyaga, valamint a Papír és környezetvédelem nevet viselő gyűjtemény, amelyet dr. Zilahy Gyula, a Budapesti Műszaki Egyetem tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, a BME tanszékvezetője vezetett fel. 

A kiállítások időpontjairól, valamint minden további hasznos információról a Magyar Papírmúzeum hivatalos oldalán olvashatnak az érdeklődők.

(Fotók: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Harry Potter hete

DSTV: Harry Potter hete

2022. jún. 24.

Elstartolt a tematikus táborok sorozata az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az első hetet Harry Potter kalandjainak szentelték az intézmény munkatársai – a táborozók nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a mozgalmas játékba. Hangkép.

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

2022. jún. 23.

Különleges kínálattal készül az Intercisa Múzeum, de a Kortárs Művészeti Intézet is szélesre tárja a kapuját a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében szombaton. Itt a teljes kínálat, percről percre!

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

2022. jún. 20.

Havonta egy vetítés, beszélgetésekkel, káeurópai merítés, remek dokumentumfilmek – kedden startol a Kinedok Magyarország és a Szertelen Ház MRE Újváros Drogambulancia sorozata, a Szabad Szemmel. Díjnyertes nyitány!

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

2022. jún. 20.

Remek kiállítással folytatódott az Inrtercisa Múzeum időszakos bemutatóinak sora: a Selmeci diákhagyományok Dunaújvárosban című gyűjtemény péntek óta látható az intézményben. 

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

2022. jún. 19.

Táborral, színpadi programokkal és kamionos városjáró turnéval tér vissza a tavaly nagy sikert aratott CityRocks városunkba – három napig tart a buli, máris mutatom a kínálatot!

DSTV: kitelepült a könyvtár

DSTV: kitelepült a könyvtár

2022. jún. 19.

Színes foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtár Béke városrészi "kitelepülése", játékos és mesés kínálata már a vakációt előlegezte  meg a résztvevőknek a napokban. Hangkép.
 

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

2022. jún. 17.

Fotógyűjtő akciót hirdet a Sugárúti Fesztivál szervező csapata – a város emblematikus főutcájának nagy közös fotóalbumát szeretnék létrehozni! Régi képeket várnak, de egy megosztás is sokat segíthet! Felhívás.