Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"A 70 éves Dunaújváros papíremlékei" – szépségdíjas kiállításon

Terdik Péter - 2021. október 22. 8:50

Nagyszabású rendezvény részeként nyitotta meg Pintér Tamás polgármester a Magyar Papírmúzeumban kiállított, Dunaújváros elmúlt 70 évét feldolgozó tárlatot. A színvonalas rendezvény számos meghívott vendég jelenlétében zajlott. 

Mintegy száz évet ölel fel az a gyűjtemény, amelyet a Magyar Papízmúzeum munkatársai állítottak össze, és amelyet Pintér Tamás, településünk polgármestere nyitott meg szerdán délelőtt.

Amikor a papír: emlék

Mint azt a tárlatról tudni lehet: a település számos kulturális és szociális intézménye segédkezett a különféle papírból készült termékek, újságok, kivonatok összeállításában. Minderről Pelbárt Jenő, az intézmény igazgatója számolt be még jóval a kiállítás megnyitója előtt. 
Jelentős és tartalmas gyűjtemény várja a látogatókat, a színvonalas rendezvényen Pintér Tamás polgármester megnyitóbeszédében is azt hangsúlyozta, hogy rendkívüli köszönet és hála illeti a papíriparban dolgozókat.

Hozzátette, bár ha valaki azt hallja "Dunaújváros", elsősorban a Vasmű jut eszébe, nem szabad megfeledkezni azokról a vállalatokról sem, amelyek segítik, és segítették a település fejlődését és létrejöttét. A tárlat kapcsán városunk első embere elmondta, olyan értékeket gyűjtöttek össze a Magyar Papírmúzeum munkatársai, amelyeknek szinte már történelmi jelentőségük van. Mint azt a polgármester hangsúlyozta, rendkívül sok szakember és dolgozó közös és fáradhatatlan munkája, hogy a múzeum színvonalas anyagokkal kápráztathatja el az érdeklődőket. Hozzátette: a Hamburger Hungária Kft.-ben, a Hamburger Látogatóközpontban, valamint a Magyar Papírmúzeumban is olyan munka folyik, amelyre minden városlakó méltán lehet büszke. 

Nagyszabású rendezvénysorozat

A rendezvény keretében további három időszakos kiállítást is megnyitottak: az Öt éves a Hamburger Látogatóközpont és a Magyar Papírmúzeum című tárlatot Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója avatta fel. Emellett megtekinthető M. Sarlós Erzsébet papírszobrászművész „Papírdimenziók” című anyaga, valamint a Papír és környezetvédelem nevet viselő gyűjtemény, amelyet dr. Zilahy Gyula, a Budapesti Műszaki Egyetem tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, a BME tanszékvezetője vezetett fel. 

A kiállítások időpontjairól, valamint minden további hasznos információról a Magyar Papírmúzeum hivatalos oldalán olvashatnak az érdeklődők.

(Fotók: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.