Dunaújváros Hetilap

Szolnokon is betlizett a Pomázi-csoport

doszerk - 2021. október 21. 8:02

Egy rövid mellékszál érintette a múlt heti sajtótájékoztatón, de többet érdemel: a Pomázi Csaba érdekeltségébe tartozó cég visszaadta a távhőszolgáltatást Szolnokon. Összeállításunk az okokat is taglalja.

A Pomázi cégcsoport egy másik cége, az Alfa-Nova Kft. visszaadta Szolnokon a távhőszolgáltatást, mert nem tudja kifizetni a gázt, amire szükség van a télen, így át kellett adniuk a szolgáltatást. 

A város időben lépett

A hírt Medgyesi Miklós osztotta meg a jelenlévőkkel a múlt pénteki, hasábjainkon szintén összegzett tájékoztatón, kiemelve, hogy az Alfa-Nova szolnoki lépése közvetve visszaigazolja a távhőszolgáltatással kapcsolatos önkormányzati és energiahivatali döntések helyességét: 
– Itt Dunaújvárosban mi időben léptünk, a DVG Zrt. időben el tudott végezni minden munkát, zúgnak a kazánok, s mindenhol biztonsággal elindult a távhőszolgáltatás Dunaújvárosban. Ne legyenek illúzióink, ha Szolnokon nem volt pénze gázt vásárolni a Pomázi-csoportnak, akkor Dunaújvárosban honnan lett volna?

A szolnoki ellenpélda

Szolnokon egy nappal a távfűtési szezon kezdete előtt egy nappal ütött be a mennykő – a városban rendkívüli közgyűlést hívtak össze, mert a távhőszolgáltató Alfa-Nova Kft. bedobta a törölközőt. Bár a szerződése szerint még évekig kellett volna szolgáltatnia, már nem tudta kifizetni az idei télre a gázt, annak ellenére sem, hogy Szolnok Önkormányzata a nyáron 140 milliós kölcsönt is adott a Pomázi-cégnek. 
A szolnoki közgyűlés rendkívüli zárt ülésen tárgyalta az ügyet; a várossal közel 20 ezer lakás távfűtésére szerződött Alfa-Nova Kft.-től az állami MVM Oroszlányi Távhőszolgáltató veszi át a szolnoki távhőszolgáltatást. Szalay Ferenc polgármester erről szóló facebook posztja alatt szinte a dunaújvárosival teljesen megegyező hozzászólások jelentek meg a Pomázi-cég csapnivaló szolgáltatási színvonaláról és átláthatatlan számlázásokról. Arról egyelőre nem tudni, hogy az Alfa-Nova vissza tudja-e fizetni a szolnokiaknak a 140 milliós tartozást, de arról sincs végleges döntés, hogy hogyan fizetik meg a dolgozók több havi elmaradt bérét. 

Az eljárás mindenesetre érdekes, hiszen a magántulajdonú Alfa-Novának nem érte meg a szolgáltatás az elszabadult gázárak miatt, helyettük viszont egy állami cég állt be, vagyis rajta keresztül mi adófizetők fizetjük meg a többletköltségeket, míg az Alfa-nova magántulajdonosainak nem kell aggódniuk a profit miatt.

Ismerős cég – zavar a dátumokkal

Az MVM Oroszlányi Távhőszolgáltató neve itt Dunaújvárosban is ismerős, hiszen elsőre ezt a céget jelölte ki július 1-jétől a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A cég munkatársai azonban hiába jelentek meg július 1-jén a Táncsics Mihály utcai hőközpontban a DVCSH Kft. nem volt hajlandó beengedni őket az épületbe. Nem elhanyagolható tény, hogy a DVCSH Kft. folyamatosan a Székesfehérvári Törvényszék által hozott ideiglenes intézkedésre hivatkozik, amely alapján magát tekinti szolgáltatónak. Ez az intézkedés azonban csak július 6-án született, öt nappal korábban a DVCSH mégsem adta át a szolgáltatást. 
– Természetesen ebből is látszik, hogy a székesfehérvári döntésre való hivatkozás csak egy a DVCSH szemfényvesztései közül – mondja az önkormányzat sajtószóvivője. Medgyesi Miklós hozzátette: nem az első és nem az utolsó csúsztatás a DVCSH részéről az, hogy egy július 6-ai ítélettel akarja megmagyarázni, hogy július 1-jén miért nem adta át a szolgáltatást. 
Ahogy az önkormányzat és a DVG Zrt. is többször elmondta, a székesfehérvári per hiába tartotta érvényben a DVCSH üzemeltetési szerződését, mert távhőszolgáltatást csak a MEKH engedélyével lehet végezni, ez pedig a DVCSH-nak továbbra sincsen. 
– Egyszerű példával élve a DVCSH arra hivatkozik, hogy a bíróság szerint bérelhet egy kocsit, csakhogy a jogosítványát elvették – szemlélteti a helyzetet Medgyesi Miklós, aki azt is hozzátette: hiú ábránd, hogy az ügyben gyorsan születne jogerős ítélet, hiszen egy ilyen per évekig is eltart. A szóvivő szerint azonban a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény egyértelműen fogalmaz, amikor kimondja:  "Közigazgatási perben nincs helye a keresetlevél halasztó hatálya elrendelésének, ha a Hivatal határozatában a távhőszolgáltatási támogatás igénybevételének jogszerűsége, engedélyes kijelölése vagy engedélyének visszavonása tárgyában döntött."
Magyarul: hiába támadta meg bíróságon a DVCSH Kft. a MEKH döntését, attól még azt végre kell hajtania. A DVCSH Kft. és annak ügyvezetője ennek mégis ellenáll.
Szabó György, a DVG Zrt. vezérigazgatója szerint a DVCSH Kft. viselkedése dunaújvárosiak ezreit hozza méltatlan helyzetbe. A DVCSH Kft.-nek a MEKH döntése alapján békésen át kellett volna adnia a szolgáltatást a DVG Zrt. részére. Ezután nyugodtan pereskedhetnek, de ebbe a peres eljárásba nem lett volna szabad a DVCSH-nak túszul ejtenie Dunaújváros lakosságát:
– A DVCSH Kft.-nek továbbra sem velem vagy a DVG Zrt.-vel van vitája, hanem a MEKH-el, ezt pedig én nem tudom rendezni helyettük. A DVCSH Kft.-nek a városlakók bevonása nélkül kellene intéznie a vitás ügyeit, vagyis be kellene fejeznie a közlemények és a fenyegetések gyártását, helyette pedig fillérre pontosan el kell számolnia a fogyasztókkal!

DMJV Önkormányzata

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.