Dunaújváros Hetilap

"Tiszta voltál, büszke, vad... " (galériával)

Öcaline - 2021. október 21. 21:32

A Bartók Kamaraszínházban folytatódott az őszi ünnepi sorozat ma délután: az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából rendezett eseményen adták át a város egyik meghatározó önkormányzati elismerését, a Dunaújvárosért Díjat.

Ünnepi megemlékezéssel hódolt a forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója előtt városunk önkormányzata – a műsorral és díjátadóval színesített ünnepségnek a Bartók színházterme adott otthont ma délután.

A legkitartóbb város!

A Himnusz közös eléneklése után a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes felnőtt csoportja adott elő egy táncszínházi etűdöt, majd Pintér Tamás polgármester mondott emlékbeszédet, külön is kiemelve Sztálinváros/Dunapentele lakóinak hősies helytállását a forradalom időszakában:

– Hét évvel a kommunista hatalomátvétel után a nép azt mondta, elég volt – 1956 máig ható példája a hősies ellenállásnak, a bátorságnak még akkor is, ha ma visszatekintve tudható: amennyire hősies volt a szabadságharcosok küzdelme, annyira reménytelen is. Fontos azt is tudni, hogy Sztálinvárosban minden tizedik polgár fegyveres ellenállásra jelentkezett '56-ban, mint ahogy azt sem felejthetjük el, hogy a szovjet intervenció után sokáig ellenállt – így méltán lehetünk büszkék a legkitartóbb városra! A forradalmárok példája egyúttal kötelességet is ró ránk, hiszen a múlt ismerete nélkül nincs út a jövőbe. Mára egyre kevesebb a tanú, és nekünk, akiknek még megadatott beszélni '56 hőseivel, ideje átvenni a stafétát, hogy továbbadhassuk az emlékeket az utánunk jövő generációknak.

Kitüntetett pillanatok

A polgármester szavai után Márai Sándor legendás verse, a Mennyből az angyal című költemény csendült föl, majd a Dunaújvárosért Díjak átadása következett: az önkormányzat rangos elismerését posztumusz Bába Mihály, a női kézilabdacsapat tragikus hirtelenséggel elhunyt masszőre, valamint dr. Baráth Károly szülész-nőgyógyász főorvos kapta – a díjakhoz rendelt méltatásokat összeállításunk végén találják. Az átadási ceremóniát a Vasas összeállításai színezték, az est fénypontja azonban egy meglepetés produkció volt.
Baráth doktor díjátadása után Barta Endre humán alpolgármester lépett az ünnepelt nőorvoshoz, kezében egy székkel. Legördült a függöny, a háttérben egy kis munkazaj, majd újra szét, és a színpadon ott termett egy zongora, mögötte Baráth Bálinttal, aki csodálatos előadással örvendeztette meg a közönséget – elsőül is persze az édesapját. Szépséges, emelkedett és megható percek voltak, ha egyszer lesz egy kötet, telis-tele szép apukám-történetekkel, akkor ott a helye.

Az ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget a színházteremben, az aulában Barta Endre mondott köszönetet  a közreműködőknek, és méltatta személyes hangütésű pohárköszöntővel a díjazottak több évtizedes kiemelkedő tevékenységét.

Méltatások az ünnepen

Dunaújváros Közgyűlése minden évben Dunaújvárosért Díjat adományoz. Az elismerés azon személynek és közösségnek adományozható, aki Dunaújvárosban, illetve Dunaújvárosért maradandót alkotott.

2021-ben a díjra jelölést kapott Bába Mihály, a márciusban tragikus hirtelenséggel elhunyt kiváló sportember, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt csapat legendás masszőre. 

Bába Mihály 1955. június 30-án született Dunaújvárosban. 1970-ben kezdett dolgozni a Dunai Vasműben, mellette pedig a Dunaújvárosi Kohász SE birkózó szakosztályának kiváló sportolója volt.
Pályafutása alatt kimagasló eredményeket ért el, a juniorok és a felnőttek közt is magyar bajnoki bronzéremig jutott. Az aktív sportolást követően – a Dunai Vasműben töltött munka mellett – masszőri pályafutását 1973-tól 1983-ig a Dunaújvárosi Építők labdarúgó csapatánál folytatta.
Ezt követően 1984-től visszatért szeretett egyesületéhez, a Dunaújvárosi Kohászhoz.
Bába Mihály 1985-től volt masszőre az NB I-es női kézilabda csapatnak, ahol egészen március 16-áig tevékenykedett. Részese lehetett a női kézilabda csapat összes kiemelkedő eredményének: öt magyar bajnoki cím és ugyanennyi Magyar Kupa-győzelem mellett minden nemzetközi kupát megnyert az együttessel. Rengeteg minden történ a klub történetében, de ő volt mindig a biztos pont, a csapat bástyája. Bulath Anita úgy fogalmazott, nem telik el úgy hét, hogy ne emlegetnénk, ne jutna eszünkbe valami kis sztori Bába Mihállyal kapcsolatban: 
"Mindig mindent meg lehetett vele beszélni legyen az sport vagy magánéleti dolgom!Szerettem amikor mesélt a katona éveiről vagy amikor birkózót vagy csak egy régi meccses emlék jött szóba. Együtt énekeltünk a befagyott Volgán csúszkálva vagy Pápára mentünk bajnokságot nyerni. Megannyi dolgot éltünk át: sikert és csalódást. Úgy gondolom, hogy egy csodálatos emberrel lettünk szegényebbek."
Kazai Anita szerint Bába Mihály testük, lelkük gyógyítója, támasza volt. Mindezek mellett jóbarát , pszichológus, titkok őrzője, és kicsit mindenki apukaja is. 
Az elmúlt években hosszabb-rövidebb ideig különböző dunaújvárosi szakosztályoknál (férfi kézilabda, jégkorong, vagy éppen labdarúgás) tevékenykedett masszőrként. 2005-től 2009-ig a magyar női kézilabda válogatottnál folytatott masszőri munkát, ahol az Európa-bajnoki bronzérem és világbajnoki bronzérem megszerzésének is részese, fontos háttérembere lehetett.
Bába Mihály – vagy ahogy mindenki ismerte és szólította, Misike – mindig büszke volt arra, hogy ezeken a világversenyeken Dunaújvárost képviselhette; élete végéig kitartott szeretett egyesülete mellett! 

"Olyan volt nekem mintha a nagyapám lett volna, es egyben az egyik legjobb barátom is. Mindenben fordulhattam hozzá, mert neki mindig volt egy – egy jó szava, tanácsa amitől felvidított és más szemszögből láttam a dolgokat. Akárhova mentünk, mindig kerestem a társaságát, mert az ő jelenlétében az ember mindig boldognak érezte magát! Itt mindenről ő jut az eszünkbe, hiszen itt minden róla szól! Boldogan és vidáman emlékezem rá, sosem fogom elfelejteni utánozhatatlan és pótolhatatlan embert ismerhettem, és a barátja lehettem. Amíg a csapatnál lehetek próbálok mindent megőrizni abból, amit itt hagyott, és az életben pedig úgy eljárni, ahogy azt Ő tanította nekem, hogy mindig büszke legyen rám" – fogalmazott Szalai Babett. 
Mint Gurics Attila mondta, "Misi minden gondolata a dunaújvárosi női kézilabda jövője körül forgott. Akár csak pár percre találkoztunk, a csapatról beszéltünk. Készült a nyugdíjas évekre de abban állapodtunk meg, hogy Neki mindig lesz szerepe az akadémiánál. Az élet közbeszólt, de Misi mindig velünk lesz, és tudom, hogy velünk van a mai napig. Ahogy Neki ígértem. Ennek egyik jele, hogy a csapat mezén, egy szívben viseljük a Bába Misit."
Az ország sportközössége is egy remek szakembert, kiváló embert veszített el személyében.
Példaértékű sport tevékenységéért, kiváló emberi értékeiért és tiszteletreméltó pályafutásáért Dunaújváros Megyei Jogú Város Bába Mihályt Dunaújvárosért Díj posztumusz elismerésbe részesítette – a díjat gyermekei vették át Pintér Tamás polgármestertől és dr. Molnár Attila jegyzőtől. 

Idén a Dunaújvárosért Díjra jelölést kapott Dr. Baráth Károly, a Szent Pantaleon Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály főorvosa. 

Dr. Baráth Károly 1974-ben szerezte orvosi diplomáját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, ezt követően munkába állt a dunaújvárosi kórházban. Egy rövid aneszteziológiai és intenzív osztályon tett kitérő után, 1975. január 1. óta folyamatosan a szülészet-nőgyógyászati osztály munkatársa – szakvizsgáját 1979-ben tette le. 2002 óta főorvosként vesz részt a betegellátásban. 
Már pályája elején bekapcsolódott a nőgyógyászati rákszűrés kiterjesztését szorgalmazó munkába, amelynek eredményeként ma már nem történhet nőorvosi vizsgálat rákszűrés nélkül. Részt vett a terhestanácsadás, a teljes körű terhesgondozás megszervezésében, a rendszeres terhességi ultrahangvizsgálat bevezetésében.
A magzati ultrahangvizsgálat területén elsajátított szakértelmét szakmai körökben is nagyra becsülik. Pályafutása során nagy jártasságot szerzett az endoszkópos, laparoszkópos beavatkozások végzésében is. Hazai és nemzetközi kongresszusokon számos előadással szerepelt, publikációi országos lapokban is megjelentek. Dr. Bazsa Sándor szerint dr. Baráth Károly alapos, kiváló szakember, aki évtizedek óta alapembere a kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának. Makóné Zsebeházi Judit szülészeti asszisztens szerint pácienseit nagy odafigyeléssel empátiával, emberséggel kezeli, különös tekintettel az elesett, szociálisan rászorultakra.

Dr. Baráth Károly munkája kiemelkedő. Körültekintő, empatikus és kimagasló színvonalú orvosi tevékenységének, kollegiális magatartásának, közvetlen egyéniségének elismeréseként Szent Pantaleon Emlékéremben részesült 2007-ben. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelkedő szakmai pályáját 2011-ben "Dunaújváros Egészségügyéért" Díjjal ismerte el. 
Apai nagyapja evangélikus lelkész volt, kinek szellemi örökségét szívén viseli. A városban újonnan alakuló evangélikus egyházközség életében a rendszerváltás óta aktívan részt vett, a templomépítő presbitérium tagja volt, melynek köszönhetően számos feladatot vállalt és vállal. Az evangélikus gyülekezet életében meghatározó szerepet tölt be, 2006-ban pedig az egyházközség felügyelőjévé választották. Páratlan műveltsége és széleslátása nem csak a gyülekezetet, de a várost és a régiót is gazdagítja. Kiállításokat szervezett a templom gyülekezeti termébe és Perkátára, előadásokat tartott egyháztörténeti témákban, ha kellett kántori szolgálatot is vállalt. Elkötelezett a kultúra iránt, így az egyházközség számos kiállításának, koncertjének szellemi atyja. Nevéhez fűződik a környék egyetlen Trianon emlékművének felállítása, melyet 2008-ban a templomkertben szenteltek fel. A reformáció 500. évében Luther Mártonra emlékezve ő szegezte ki a templomkapura a 95 tételt, és a zarándoklaton idegenvezetőként szolgált. A gyülekezet bajor testvérkapcsolatának oszlopos tagja, német tudásának köszönhetően mindig számíthatnak rá. Komoly könyvtárat gyűjtött az évek alatt, amely nem csupán az értékes írások birtoklását jelenti, hanem az azokban rejlő tudás és műveltség páratlan példáját is. Ezekből ízelítőt hallhatunk vasárnaponként az istentiszteleteken a hirdetésekhez kapcsolódóan, hiszen doktor úr rendszeres feladata többek között ez is. A múlt tisztelete és a történelem szeretete ösztönözte arra, hogy kiterjedt és részletes kutatást végezzen az orvosszentek múltja területén, azon belül is kiemelten Szent Pantaleonról. Ezen felül lelkesen szélesíti történelmi, kulturális, műszaki ismereteit, mondván: tanulni, olvasni mindig jó és hasznos. 
A több mint négy évtizede a Szent Pantaleon Kórházban dolgozó dr. Baráth Károly főorvost Dunaújváros és környéke női lakossága, a leendő édesanyák egészségügyi ellátása érdekében mintegy 50 év alatt folytatott kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése Dunaújvárosért díjban részesíti. 

Tisztelettel adózunk Bába Mihály emléke előtt, és gratulálunk a díjhoz Baráth doktor úrnak – az ünnepi eseménysorozat emlékezetes pillanatairól meséljenek a képek!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban

Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:
Ünnepi megemlékezés és díjátadó a Bartókban - fotó:

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.