Dunaújváros Hetilap

Üzemelnek a kazánok, rendben elkezdődött a távhőszezon

doszerk - 2021. október 15. 16:38

Hivatalosan is megkezdődött a távhőszezon, s a mai naptól Dunaújváros minden távhővel ellátott lakásában bekapcsolt a távfűtés, hangzott el az alkalomra időzített ma délelőtti tájékoztatón.

A távhőszezon kalandos előzmények után kezdődött ma városunkban, aligha véletlen, hogy a rajtra időzítve sajtótájékoztatón számolt be Szabó György, a DVG Zrt. vezérigazgatója, valmaint Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő.

Hibák után biztonságos üzemelés

Az átállás technikai részleteiről Szabó György adott tájékoztatást; mint kiemelte, örömteli tény, hogy végre nem a problémákról kell beszélni, hanem arról, hogy Dunaújváros távhőszolgáltatása biztonságban van:
– Két héttel ezelőtt pénteken sikerült a Béke téri erőmű négy csúcskazánját is beüzemelni, visszakaptuk a rendőrségtől azt a gázbefúvó szelepet, ami ennek az akadálya volt. Emellett kaptunk egy huszonöt pontból álló hibalistát a katasztrófavédelemtől, tudniillik sem ez az erőmű, sem az Építők útjai nem üzemelt szakszerűen, az előírásoknak megfelelően, rengeteg hiba volt a rendszerben, melyeket nem kevés pénz ráfordításával, de sikerült helyreállítani – mára kijelenthető, Dunaújváros távhőellátása nagy biztonsággal üzemel.

Vissza a csúszósínhőhöz

A vezérigazgató mindezek mellett elárulta: éppen ma kezdődött az ISD Power csúszósínhőjének átvétele próbaüzemben, a szerződés megkötése folyamatban van – ez is óriási segítség lesz a város számára, hiszen az ISD Powertől jövő hőt jóval olcsóbban veszik, mint azt az energiát, amit most elszabadult gázárak mellett eltüzelünk:
– Komoly különbség van az árak között, s jelen pillanatban arról is folynak tárgyalások, hogy valamilyen formában az ISD több hőt tudna előállítani gőz formájában, s ezt is rá tudjuk majd kapcsolni a dunaújvárosi távhőrendszerre. Ma is elküldtem az Energott Kft.-nek a Verebélyi úti erőművel kapcsolatban egy hőtermelési szerződéstervezetet, várom a csoport visszajelzését, s amennyiben meg tudjuk velük is kötni a szerződést, akkor be tudjuk vonni a távhőellátásba a Verebélyi úti erőművet is.

Köszönet a szakembereknek!

A sajtótájékoztató végén Medgyesi Miklós elmondta, az erőművek állapota óriási kockázatot jelentett a dunaújvárosi távhőszolgáltatásra, s ha a DVG Zrt. nem tudott volna ilyen gyorsan rendet tenni az erőművekben, akkor ma biztosan nem tudott volna megkezdődni a távhőszolgáltatás:
– Nagyon sokan lesajnálták a DVG Zrt.-t, a cég szakembereit, de minden csúsztatás és áskálódás ellenére a legképzettebb szakemberek dolgoznak a DVG-nél, akik ezeket a szétszedett erőműveket rekordgyorsasággal el tudták indítani, hogy egész télen biztonságos legyen a város távhőellátása.
Medgyesi Miklós megosztotta a jelenlévőkkel azt a hírt is, hogy a Pomázi cégcsoport egy másik cége, az Alfa-Nova Kft. visszaadta Szolnokon a távhőtermelést, mert nem tudja kifizetni a gázt, amire szükség van a télen, így át kellett adniuk a szolgáltatást:
– Dunaújvárosban mi időben léptünk, a DVG Zrt. időben el tudott végezni minden munkát, zúgnak a kazánok, s mindenhol biztonsággal elindult a távhőszolgáltatás.
Ezt erősítette meg Szabó György is, aki elmondta, a DVG Zrt. szakembereinek jár az őszinte köszönet azért, hogy időben és rendben megkezdődött városunkban a távhőszolgáltatás:
– Megfeszített munkát végzetek kollégáink azért, hogy Dunaújváros távhőszolgáltatása biztonságban legyen, mert ne legyenek kétségeink, hogy itt sem lett volna pénze a gáz megvásárlására a Pomázi cégcsoportnak, s ha az önkormányzat a tavasszal nem lépte volna meg ezt a döntést, most a város lakónak nagy része hideg lakásban ülhetne.

A MEKH döntött, a vitás kérdés már nyáron eldőlt

Az interneten szerveződő különböző fórumokkal kapcsolatban Medgyesi Miklós újságírói kérdésre elárulta, hogy a távhőtermeléssel kapcsolatos kérdések nem vitán, vagy választáson dőlnek el; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) döntött, méghozzá úgy, hogy a DVG Zrt. a kijelölt távhőszolgáltató, neki kell fizetni és nem másnak:
– Több ezer kérdésre válaszoltunk július 1-je óta, ezen túl is így lesz, tartottunk egy lakossági fórumot, ott is minden kérdésre választ kaptak az érdeklődők, nem látom ennek a vitának azon túl értelmét, hogy politikai hisztériakeltés folytatódjon ebben a témában, aminek semmi értelme sincs. Ahogy annak sincs, hogy vitatkozzunk azon, kinek van igaza – mert itt csak a MEKH-nek van igaza, mindaddig, amíg erről a bíróság mást nem mond.

Szabó György hozzátette még, hogy neki semmilyen vitája nincs a DVCSH Kft.-vel, viszont együttműködési szándéka már hosszú hónapok óta igen, amire rendre nemleges választ kap:
– Nem gondolom, hogy nekem és a DVCSH vezetőjének egy lakossági fórumon kellene lekardozni a MEKH határozatát, s hogy ez bármilyen formában befolyásolná az energiahivatal döntését. Vezérigazgatóként egy dolgom van: biztosítsam a távhőtermelést és távhőszolgáltatást. A DVCSH-nak pedig az az egyetlen dolga, hogy tudomásul vegye az energiahivatal határozatát, és kezdjen el most már nagyon gyorsan együttműködni a város távhőszolgáltatásának kifogástalan üzemeltetéséért.
A DVG távhőtermelői és szolgáltatói engedélyével kapcsolatban Medgyesi Miklós elmondta, időben megtörtént az engedélyek beadása, a DVG teljesítette jogszabályi kötelezettségeit, innentől a MEKH fogja eldönteni, hogy a végleges engedélyt. Az viszont biztos, hogy a DVCSH-nak semmilyen engedélye nincsen, egy dolga viszont van, villámgyorsan át kell adnia az adatokat, villámgyorsan el kell számolnia a DVG Zrt.-vel, mert egyedül a DVCSH Kft. kezében van annak a megoldása, hogy megszabadítsák a lakosságot attól a méltatlan helyzettől, hogy számlákkal kelljen rohangálniuk:
– Ezt csak a DVCSH Kft. tudja megoldani azzal, hogy végrehajtja az állami hatóság döntését, s elszámol a DVG Zrt.-vel – nagyon várjuk, hogy ezt megtegyék!
 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni!