Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Folyóiratmustra, origami és nyílt nap a papírmúzeumban

Öcaline - 2021. november 8. 17:10

Az origami világnapját hajtogatással ünnepelték, emellett különleges folyóiratok gyűjteményére és nyílt napra várták a vendégeket a Magyar Papírmúzeumban szombaton.

Nem mindennapi élményt kínált a Magyar Papírmúzeum az érdeklődőknek: előbb egy hatalmas gyűjtemény kincseibe engedtek bepillantást, majd a Magyar Origami Körrel közös foglalkozásra invitálták a vendégeket (az már csak hab a tortán, hogy az alkalmak mellé ingyenesen láthatták az érdeklődők a kiállításokat a Hamburger Hungária Papírgyári úti látogatóközpontjában berendezett intézményben).
A kiállítása Mindenből az első címet kapta a keresztségben – Janits Béla gyűjteménye azért különleges, mert különféle periodikák első évfolyamainak első számaiból áll. A gyűjtő a DSTV kamerája előtt elmondta: 40 éve gyűjti a sorozatnyitó darabokat, kollekciója több mint 700 darabra rúg, ezek közül mintegy 250 látható a dunaújvárosi bemutatón. Különleges kincsek, a XVIII-XIX. századi "ősfolyóiratoktól" a nagy legendákon át a XXI. századi utódokig – a kiállítás a hónap végéig várja a vendégeket.

A folyóiratmustra mellett a távol-keleti, jellemzően Japánból eredeztette világhódító papírhajtogató műfaj, az origami ünnepére várták az érdeklődőket – méghozzá természetesen hajtogatással, Wogerné Sági Judit, a Magyar Origami Kör vezetője elmondta, az országos szervezetből több mint húsz tag jelezte jövetelét a dunaújvárosi összetartásra, de országszerte több hasonló bemutatót, foglalkozást, közös hajtogatást szerveznek az ünnepi időszakban. Azt, hogy e foglalatosságot nem lehet elég korán kezdeni, Balogh-Perbált Zsófia példája igazolja: a hétéves kislány családjával érkezett az eseményre, és saját bevallása szerint négy évesen kezdte megismerni az origamit – azóta rajongója a műfajnak!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

2022. nov. 29.

Kegyetlenül erős repertoár, gyönyörű koncertpillanatok, emelkedett ünnep és vidám örömzene – ez így együtt jellemezte a Dunaújváros Vegyeskar jubileumi sorozatának záróakkordját a Gárdonyi iskolában.

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

2022. nov. 29.

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

DSTV: vissza a Vidám Parkba

DSTV: vissza a Vidám Parkba

2022. nov. 27.

Csodás időutazásra csábít a DSTV összeállítása. Az Intercisa Múzeum adott otthont a napokban a városi Vidám Park történetét felelevenítő előadásnak – sok-sok archív fotóval, rengeteg szép és személyes emlékkel. Hangkép.
 

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

2022. nov. 25.

A Bartók Kamaraszínház helyett ugyan a Gárdonyi iskolában rendezik, de ezzel a koncerttel fut csúcsra az idén fennállása 70. évfordulóját ünneplő kórus születésnapi sorozata – szombaton este várják a jubileumi hangverseny vendégeit.

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

2022. nov. 25.

A zenei világnapra időzített nyitány után immár rendszeres alkalmak sorában a gitármuzsika lesz a főszereplő a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Jakó Cukrászda közös eseményén szombaton este.

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

2022. nov. 25.

Nemcsak irodalom-, de politikatörténeti kalandozásra is csalogatta a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Utószó című élő antológia vendége Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró volt a közelmúltban. Hangkép.

Előre menekül és "Időkapu"-t is nyitott a könyvtár

Előre menekül és "Időkapu"-t is nyitott a könyvtár

2022. nov. 24.

Ügyeleti rend, újra JAKD-Pakk Pont, és egy remek kiállítás – mindent megtesz a hideg hónapok átvészeléséhez a József Attila Könyvtár. A forgalom nem csökkent.