"… segítek, ahol és akinek csak tudok!"

Öcaline - 2021. november 9. 14:35

Rangos országos elismerést vehetett át a közelmúltban Budavári Sándorné Marianna: a szociális szférában is aktívan tevékenykedő dunaújvárosi óvodapedagógus a Pedagógusok Szakszervezetének Eötvös József Emlékérmét érdemelte ki. Életút és interjú a hajtás után.

Budavári Sándorné Marianna középfokú óvodapedagógus végzettséggel kezdett dolgozni a Gorkij téri óvodában, diplomáját 1989-ben kapta Kecskeméten.

Munka és a tanulás, együtt

Ebben az évben került a mai Útkeresés Segítő Szolgálat jogelődjéhez, a Családsegítő Központba, 1992-ben szociálpolitikai szakigazgatás-szervezői diplomát kapott az Államigazgatási Főiskolán. Ezzel sem ért véget a tanulás időszaka: a közoktatás-vezetői és pedagógiai szakvizsgáját idén tette le a BME-n. 
Dolgozott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hazai egyesületénél, 2002-2007 között a Tud6sz Program helyi csoportját vezette, emellett az MKKSZ  családsegítő csoportjának országos elnökségi tagja volt. Jelenleg a Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvodájának munkatársa, a PSZ Dunaújvárosi Óvodai Tagozatának vezetője, valamint a városi KIÉT első embere.

Óvodapedagógia és szociális szféra, együtt

A méltatásban az olvasható, hogy a magyar közoktatásért, valamint a szakszervezeti tagság érdekében végzett lelkiismeretes és eredményes munkáját ismerték el. Hogyan fogadta a díjazás hírét?
– Nagyon örültem és nagyon meglepett. Nem titok, hogy a szívemnek legkedvesebb terület a szociális szféra, de örülök, hogy az óvodapedagógusi tevékenységemre és a szakszervezeti ténykedésemre is fölfigyeltek. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki gondolt rám!
Mind a végzettségeit, mind a pályáját tekintve egészséges egyensúly tapasztalható a közoktatás-köznevelési és a szociális szféra tekintetében – ez tudatos törekvés?
– Részben mindenképpen, úgy gondolom, hogy ezek a tényezők inkább kiegészítik egymást, semmint kizárnák. Aki egy oviban dolgozik, napi szinten szembesül a szociális problémákkal, aki a családsegítősben, az rendre tapasztalja az oktatási szférával összefüggő kihívásokat. Nálam ez a két terület összekapcsolódott. Mindig a családi gondozásra fókuszáltam, mindig igyekeztem segítő szándékkal dolgozni, bármelyik terület is volt a "fő csapásirány".
Minden ismerőse megemlíti, milyen lelkesedéssel, szívvel-lélekkel dolgozik. Miből meríti az energiáit?
– Részben saját élményből dolgozom, másfelől a kezdetek kezdete óta hiszek abban, hogy a tudás, a szakmai felkészültség mellett legalább ennyire fontos az empátia. És ezen a téren nem tudok, őszintén szólva nem is nagyon akarok különbséget tenni – rengeteg régi "családsegítős" ügyfelemmel máig tartom a kapcsolatot, és óvodapedagógusként is vallom, hogy a gyerekek sorsát tekintve elsőrendű, milyen intenzitással tudunk együtt dolgozni a szülőkkel. Ha jó az együttműködés, akkor annak törvényszerűen lesznek kézzelfogható eredményei – ezért szoktam mindig mondani, hogy segítek, ahol és akinek csak tudok! 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Oktatás

Országos versenyt rendezett a Rudas

Országos versenyt rendezett a Rudas

2022. nov. 30.

A szakmai legjobbjai mérték össze gép- és gyorsíró-tudásukat a Rudas középiskolában a közelmúltban. Több világbajnokot köszöntöttek a megméretésen, és három rudasos induló is vállalta a versenyt!

DSTV: Iskolanyitogató a Szabó Magda tagintézményben

DSTV: Iskolanyitogató a Szabó Magda tagintézményben

2022. nov. 30.

Szakmai program, ismerkedés, pedagógusok – nem egyszerű, ám annál fontosabb döntésről tudósít a DSTV összeállítása. A jövő diákjai mellett hozzátartozókat is várt Iskolanyitogató című programjára a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye. Hangkép.

DSTV: a bölcsődékben kezdi a fejlesztést a szakszolgálat

DSTV: a bölcsődékben kezdi a fejlesztést a szakszolgálat

2022. nov. 23.

Komoly szakmai fórumról tudósít a DSTV összeállítása. Sajátos nevelési igény a bölcsődében címmel várta tanácskozásra Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye a bölcsődékben dolgozó kisgyermeknevelőket, szakembereket. Hangkép.
 

Tíz csapat tagjai versengtek a gépek mögött a Rudasban

Tíz csapat tagjai versengtek a gépek mögött a Rudasban

2022. nov. 17.

Fiatalon elhunyt kollégájuk emlékét ápolják a "gpsz" Informatikai Csapatversennyel – a megméretésnek idén már tizenkettedszerre adott otthont a Rudas középiskola.

Rudasos sikerek az egyetemi TDK-n

Rudasos sikerek az egyetemi TDK-n

2022. nov. 12.

A Rudas középiskola két csapata is bekapcsolódott a Dunaújvárosi Egyetemen rendezett a Tudományos Diákköri Konferencia erőpróbájába. A középiskolások mindkét triója különdíjat érdemelt a tudományos értekezésért. 

Országos versenyt rendez a Rudas

Országos versenyt rendez a Rudas

2022. nov. 10.

A dunaújvárosi középiskola ad otthont a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége rangos megméretésének – a Dr. Kalotay Kálmán Országos Bajnoki  Versenyt szombaton rendezik a Rudasban.

Nyári emlékek késő ősszel – Képespusztáról az Aranyban

Nyári emlékek késő ősszel – Képespusztáról az Aranyban

2022. nov. 07.

Az immár évtizedes múlttal bíró nyári táborban készült művekből nyílik kiállítás az Arany János Általános Iskolában szerdán. Mindenkit várnak a megnyitóra!