6 pontos checklista a balesetmentes kerékpározáshoz

doszerk - 2021. december 16. 16:55

Óriási hiba lenne megfeledkeznie a bicajáról azalatt az idő alatt, amíg nem használja, és az első bevetés előtt egy általános ellenőrzés mindenképpen javasolt a biztonságos közlekedés érdekében. (X)

A Kerékpárwebshop.eu munkatársai, akik nem csak értékesítik és szervizelik a drótszamarakat, hanem maguk is lelkes rajongói a kétkerekűknek, ebben a cikkben egy 6 pontos ellenőrzőlistát osztanak meg Önnel.

1. A gumik állapota

Megfelelő állapotú gumik nélkül nem gurul sehova. Ezért javasolt a gumikban lévő nyomást 1, maximum 2 hetente ellenőrizni. A gumik külső oldalán fel van tüntetve, hogy milyen nyomáson szükséges tartani, ezt az iránymutatást érdemes megfogadni. Az sem jó, ha lapos a gumi, mert a belső is kiszakadhat, vagy ami még nagyobb baj, hogy a kerék is deformálódhat. Ellenben a túlfújt gumikkal közlekedni sem szerencsés. 

Ha a drótperem ki van szakadva a külsőből, akkor már annyira elhasználódott, hogy megért a cserére. A belső váltására akkor van szükség, ha többször van defekted, és már a foltozás sem segít rajta. A belsőben ellenőrizze, hogy a helyén van-e a belsővédő szalag, illetve hogy mennyire van elöregedve. 

2. Egyenes legyen az a kerék

Mármint görbüljön, csak makulátlan kör alakban. Bármilyen szabálytalanságot vesz észre, bízza szakemberre a javítását. A szervizben rutinmunka a centírozás, és ha akad egy-egy kitört küllő, akkor azt is pótolják. 

3. Kormány

A precíz irányítás feltétele a jól beállított kormány. Minden csavar alaposan legyen meghúzva, a markolat stabil legyen. Ha mozog, akkor nincs apelláta, cserélni kell, méghozzá jó minőségű csavaros rögzítésűt érdemes választani. A kéz zsibbadását tenyértámaszos kivitellel lehet megszüntetni.

A kormány a számára ideális magasságra legyen beállítva, ha túl rövid, akkor szerezzen be kormányszár hosszabbítót. A helyes testtartás biciklizés közben is fontos. 

Ha bármilyen kérdés felmerült Önben szervizelés vagy férfi kerékpár vásárlása kapcsán, akkor keresse bizalommal a Kerékpárwebshop.eu munkatársait.

4. No, megállj csak!

A fékek állapota és könnyű kezelhetősége biztosítja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt meg tudjon állni, ha szükséges. Ennek érdekében a fékkar kézre kell, hogy álljon, könnyen elérhető legyen, hogy bármikor meg tudja húzni. Tesztelje le, hogy a fékpofák behúzáskor a fékfelületre hatnak-e. Javasolt a fékfelületet tisztán tartani a legjobb fékhatás érdekében, valamint azt is nézze meg, hogy mennyire kopottak. Ha szükséges a fékkar beállítása vagy az erősség módosítása, akkor ezt javítóműhelyben tudják megtenni.

5. Váltók

Ha a váltók pontosan teszik a dolgukat, akkor nincs velük teendő, ha esetleg törött, akkor ne várjon az új megvásárlásával.

6. Nyereg

Az ülés magasságát úgy tudja helyesen magához igazítani, ha felül a nyeregbe, a lábát a pedálra teszi, és addig tekeri, amíg a legalacsonyabb pontra ér a sarka. Akkor kényelmes a tekerés, ha a láb majdnem függőlegesen áll. A nyereg mindig vízszintes legyen, és győzödjön meg róla, hogy minden bilincs, csavar kellőképpen szoros.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.