A tűzijáték veszélyes üzem – vigyázzon mindenki!

Öcaline - 2021. december 31. 9:32

Részletes figyelmeztetés, tételes tipptár szilveszter éjjele előtt – első kézből.

Terjedelmes összegzést tett közzé a tűzijátékok veszélyeiről a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság annak kapcsán, hogy bár Fejér megyében tűzeset miatt tavaly szilveszterkor nem kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak – ebben közrejátszott a járvány veszélyhelyzet miatt elrendelt zárlat is –, ám két évvel korábban, a 2019-es óévbúcsúztatón öt esetben is a tűzijáték okozott tüzet.

Csak figyelmesen, csak óvatosan!

Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, szóvivő tájékoztatása szerint a több olyan tűz is volt, amikor visszahulló tűzijáték gyújtotta be a növényzetet, de olyan eset is akadt a merítésben, hogy szemetes konténer gyulladt ki, mert az elhasznált pirotechnikai termék még nem hűlt ki, amikor kidobták a kukába.
A szóvivő elrettentő számadatokkal is szolgált: szilveszter éjjel átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat az országban, amelyet tűzijáték okozott. Többnyire kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul két-három nagyobb, akár többmilliós kárt okozó pusztítás is. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyen landol, vagy egy szoba ablakán berepülve okoz tüzet.

Csak biztos forrásból!

A szilveszteri tűzijátékokat már csak ma lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben. Ezeken a helyeken szakképzett árusoktól vehetünk minőségi, a hazai előírásoknak megfelelő tűzijátékokat. Az elárusítóhelyeket a rendőrség és a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi.
A szóvivői figyelmeztetés szerint ne vásároljunk tűzijátékot illegális árusoktól, hiszen ezek az eszközök tüzet okozhatnak.
Annyi tűzijátékot vegyünk, amennyit szilveszterkor elhasználunk. Ne tárazzuk be őket, hiszen a szilveszter előtt kapható tűzijátékfajtákat év közben nem, csak december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig szabad felhasználni. Azért sem érdemes készletet felhalmozni, mert a pirotechnikai termékeknek is van szavatossági idejük.

Fontos tippek – mindenkinek

Szabó-Bisztricz Anett több fontos biztonsági, baleset-megelőzési tudnivalóval is szolgál – ezeket nagyon érdemes betartani mindenkinek, aki tűzijáték-vásárlásra adja a fejét.
A megvásárolt tűzijátékok csak akkor szállíthatóak biztonságosan, ha a kanóc vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk az autóban.
Ügyeljünk arra, hogy szállítás közben ne érje őket csapadék, és otthon se tegyük az eszközöket párás, nedves helyre. A pára vagy víz miatt átnedvesedett tűzijátékokat akkor se használjuk, ha megszáradtak, mert a víztől tönkremennek és hibásan fognak működni. Ezeket adjuk le az egyik árusítóhelyen.
Otthon olyan helyre zárjuk el a tűzijátékokat, ahol nem éri őket napfény és sugárzó hő. Ne tegyük a fűtés közelébe vagy hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak.
Ne férjenek hozzá se a gyerekek, se a háziállatok.
Ne tároljuk együtt a tűzijátékot benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel.
A tűzijátékokat tilos megbontani, szétszerelni, átalakítani. Akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat a megfelelő működésen, és balesetet vagy tüzet okoz.
Minden legális árusítóhelyen vásárolt tűzijáték mellé jár biztonsági útmutató, amely tartalmazza, hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell tartani. Olvassuk el és tartsuk be az utasításokat.
Bármilyen tűzijátékkal is búcsúztatjuk az óévet, egyiket se irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, vagy épületekre.
Erős szélben ne használjuk fel a tűzijátékokat.
Ne tűzijátékozzunk, ha alkoholt fogyasztottunk.
Csak közterületen működtessünk tűzijátékot. A társasház erkélye nem számít közterületnek, ezért a társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsuk el ezeket. Menjünk le az utcára és a házaktól, fáktól, villanyvezetékektől távolabb működtessük őket.
Az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobjuk azonnal kukába. Minden évben kigyullad néhány kuka, sőt néha még a mellette parkoló autó vagy a ház is a forrón kukába dobott tűzijáték miatt.
Ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem. Ne kössük meg őket, hanem engedjük a házba, lakásba, és próbáljuk megnyugtatni őket.

Végül egy fontos tudnivaló, ha baj van: szilveszter éjjel Fejér megyében az év többi napjához hasonlóan hetven tűzoltó van készenlétben – húsz tűzoltóautóval. Ha tűz keletkezik, hívjuk a 112-es segélyhívó számot! 

(A képek természetesen illusztrációk)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Ha tél, hát hó, ha hó, hát baleset

Ha tél, hát hó, ha hó, hát baleset

2022. jan. 22.

Sajnos nem kellett sokáig várni az első, személyi sérüléssel járt ütközésre. Két autó találkozott Kulcs és Rácalmás között. Gyorshír.

Tombol a korona, csökken a járatok száma a helyi buszközlekedésben

Tombol a korona, csökken a járatok száma a helyi buszközlekedésben

2022. jan. 21.

A beteg sofőrök számának növekedése miatt lesznek kimaradó járatok a helyi közösségi közlekedés terén, adta hírül a város hivatalos oldala. Figyelem: már holnaptól!

Vádat emeltek a bukáskor elmenekült, de később elfogott csempész ellen

Vádat emeltek a bukáskor elmenekült, de később elfogott csempész ellen

2022. jan. 20.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és kiutasították az országból a svéd autóból sikerrel spurizott szerb férfit.  

Újabb embercsempész bukott a Pentele hídnál

Újabb embercsempész bukott a Pentele hídnál

2022. jan. 20.

A Fejér megyei rendőrök fogták el a Bács megyei felhajtónál ma korán reggel. Német kocsi, szerb sofőr, hat szír menekülő. 

Egy baleset, egy elfogás – itt főszerepben az alkohollal

Egy baleset, egy elfogás – itt főszerepben az alkohollal

2022. jan. 17.

Jogosítvány nélkül okozott balesetet járművével egy nagyvenyimi férfi tegnap délután, míg este egy szabályszegés-halmozó autóssal szemben intézkedtek a rendőrök a Szórádon. Kihágáskörkép.

Bajba jutott túrázón segítettek

Bajba jutott túrázón segítettek

2022. jan. 16.

A Rácalmási-szigetek területén tévedt el és ijedt meg a vaddisznóktól az a 16 éves fiatalember, akin a dunaújvárosi rendőrök és a helyi polgárőrök segítettek szombaton.

Megrongálta a buszt – de garázdaság miatt is felelhet

Megrongálta a buszt – de garázdaság miatt is felelhet

2022. jan. 13.

Nem nyílt ki az ajtó, bedühödött, ütött, rúgott. Így megy ez.