Dunaújváros Hetilap

DVG: a közös képviselőket tájékoztatták

doszerk - 2021. december 9. 17:49

A társasházak tulajdonában álló fűtési eszközök karbantartása és a társasházi költségosztás témája volt a témája annak a fórumnak, amelyet a DVG Zrt. hívott össze a közös képviselők tájékoztatására. Ez már a harmadik ilyen alkalom volt június óta. A fórumon bemutatkozott három, a költségmegosztás zsebbevágó feladatára szakosodott cég képviselője is.

A távhőtermelés és távhőszolgáltatás alapkérdései eldőltek, a DVG az egyetlen engedélyes szolgáltató Dunaújvárosban, mondta bevezetőjében Szabó György azon a tanácskozáson, amelynek kedden adott otthont a Semmelweis utcai kollégium. A DVG Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a jogerős bírósági döntés is egyértelmű: szerződése is csak a DVG Zrt.-nek van a szolgáltatás ellátására, ahogyan eszközei is. 

Üzembiztos szolgáltatást ígért

A vagyonkezelő első embere hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a szolgáltatói tájékoztatókon túl a közös képviselők is tájékoztassák a lakosságot a szolgáltatóváltásról:
– A fenntartó önkormányzat nagyvonalúságához nem férhet kétség, miután döntés született a júliusi, augusztusi és szeptemberi számlák elfogadásáról, amennyiben az érintett igazolni tudja a befizetést a korábbi szolgáltatónak. Fontos azonban, hogy nyomatékosítsuk: október 1-jétől ez a lehetőség már nem áll fenn, innentől kezdve kötelező a DVG felé teljesíteni a távhő- és melegvízszámlákat. Örömmel mondhatom, hogy remek munkatársi gárda dolgozik azon, hogy folyamatosan magas színvonalú, üzembiztos szolgáltatást nyújtson a DVG, és természetesen nyitottak vagyunk a karbantartási szerződések megkötése előtt is. Ez már mindenképpen a végfelhasználók döntése, én csak annyit ígérhetek, hogy e téren is jó színvonalú munkát ígérünk – a korábbi feltételek és kondíciók megtartásával.

Bemutatkoztak a költségmegosztók

Szabó György emlékeztetett: a költségmegosztó rendszerek működtetése és a társasházak tulajdonában álló fűtési berendezések karbantartása nem a távhőszolgáltató feladata és kompetenciája, ezt a DVCSH Kft. is külön szerződés alapján, plusz pénzért látta el eddig. 
A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a DVCSH Kft. a társasházakkal kötött szerződése ellenére nem hajlandó átadni a költségosztók adatait a DVG Zrt.-nek, így a cég nem tud az alapján számlázni. A társasházak előtt ezért két út van. Egyfelől dönthetnek úgy, hogy a hőközpontban leolvasott értéket légköbméter alapján osztják szét a lakások között vagy pedig szerződést kötnek egy költségosztásra szakosodott céggel, akik új órákat szerelnek fel, és a leolvasott adatokat át is adják a DVG Zrt.-nek. 
Ezután három, a költségmegosztásra szakosodott cég képviselői tájékoztatták a képviselőket a zsebbevágó téma részleteiről, a korszerű, a korábbinál pontosabb és átláthatóbb rendszerek működéséről. Szó esett a vonatkozó szerződésekről, az adatcseréről és a rendszerek működtetésének jogszabályi hátteréről is.
Mindhárom cég olyan mérőkkel dolgozik, amelyik sokkal pontosabb a jelenlegi párologtatós mérőnél, amelyekről mint kiderült: annyira elavultak, hogy újonnan már nem is lehetne ilyeneket felszerelni. E mellett pedig mindhárom cég mérői rádiójelekkel kommunikálnak, vagyis nincs többé szükség arra, hogy a fogyasztók otthon várjanak a leolvasásra. Az, hogy a társasházak melyik utat választják az ott lakók és a lakásszövetkezetek döntése. 
A Dózsa Lakásszövetkezet már korábban úgy döntött, hogy szerződést köt az egyik költségmegosztó céggel, így a szövetkezet által kezelt mintegy 2500 lakásban hamarosan megkezdik az új, korszerű költségosztók felszerelését. Ennek egy szintén fontos újdonsága, hogy a társasházak képviselői ezentúl megkapják a költségosztós cégtől a teljes, lakásonkénti elszámolást is, amit össze tudnak vetni a hőközponti mérőórával, vagyis a rendszer sokkal átláthatóbb lesz mint a DVCSH idejében, ahol ezt az adatot a cég nem osztotta meg, vagyis senki nem tudta ellenőrizni, hogy a lakóknak valóban azt az összeget számlázták-e ki, mint amit a házban elfogyasztottak.
A DVG által kidolgozott üzemeltetési és karbantartási szerződés részleteit Duka László, a vagyonkezelő műszaki igazgatója, távhőszolgáltatási részlegvezető ismertette, míg a hibaelhárítás témájáról Isztli Tamás távhőtermelési ágazatvezető adott rövid tájékoztatást. 
Itt ismét hangsúlyozták: a DVG Zrt. mint távhőszolgáltató a társasházi hőközpontokig szolgáltat, így a hibát is eddig javítja. A társasházak saját tulajdonában álló fűtési eszközök, például a lakásokban lévő radiátorok javítására a házaknak külön szerződése van, jellemzően a DVCSH-val, amiért szintén külön fizet. Most a társasházaknak van lehetőségük dönteni, hogy melyik szolgáltatót választják, maradnak a DVCSH-nál, vagy szerződést kötnek a DVG-vel. 

A DVG szakemberei a fórumon válaszoltak a közös képviselők kérdéseire is.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.

Örömmel mozgatták meg az óvodásokat (galériával)

Örömmel mozgatták meg az óvodásokat (galériával)

2022. szep. 28.

Az egészséges életmód, a mozgás és a környezetvédelem fontosságára hívta fel tíz dunaújvárosi tagóvoda növendékeinek figyelmét a felső Duna-parton megrendezett ovifutás.

Szakmai nap az egészségügyi szakdolgozóknak – újra Dunaújvárosban

Szakmai nap az egészségügyi szakdolgozóknak – újra Dunaújvárosban

2022. szep. 28.

Jubilál a sorozat, idén éppen tizedszerre rendezi meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete – a tanácskozásnak (2015 után újra) Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme ad otthont csütörtökön.