"Holnap ki fog tanítani?" – városunk az elsők között csatlakozott

Öcaline - 2021. december 10. 18:32

Sárospatak után a Dunaújvárosi Tankerület előtti tér adott otthont annak a mini demonstrációval egybekötött tájékoztatónak ma délután, amely révén a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kívánta felhívni a figyelmet a köznevelésben dolgozók helyzetére. Nagy a baj.

Elsők között csatlakozott a PDSZ Fejér Megyei Választmánya a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választmány kezdeményezéséhez, hangsúlyozta a helyi erők képviseletében Szendrei Zoltán gimnáziumi tanár a Dr. Molnár László emlékparkban rendezett eseményen. 

Siralmas jelen, bizonytalan jövő

Az országosra tervezett akcióval a köznevelésben dolgozók helyzetére és a jövőbeli bizonytalanságokra kívánják felhívni a társadalom és a döntéshozók figyelmét az érdekképviselet, emelte ki Szendrei Zoltán. Mint mondta, utoljára a nevezetes Esernyős pedagógus tüntetés során kapott súlyának megfelelő szerepet a közbeszédben a köznevelés helyzete. Azóta is időről-időre felmerül, hogy országosan jellemző a pedagógushiány, de ezeket a hivatalos kormányzati kommunikációban mindig igyekeznek cáfolni. A helyzet ugyanakkor siralmas: a nevelésben-oktatásban dolgozók bére nemcsak a diplomás átlagbértől, hanem a nemzetgazdasági átlagtól is elmarad. Ez az egyre romló munkakörülmények miatt csak növeli a pályaelhagyók számát, és a fiatalok számára sem teszi vonzóvá ezt a hivatást, nyomatékosította a PDSZ képviselője:
– Ebben a rendkívüli helyzetben úgy gondoljuk, ismét égető szükség van arra, hogy a társadalom felfigyeljen a pedagógusok lehetetlen élethelyzetére, hiszen itt nemcsak róluk, hanem a rájuk bízott gyermekek jövőjéről, közös jövőnkről van szó. Olyan lesz a holnap Magyarországa, mint a ma óvodája, iskolája! Gyermekeink akkor tudnak biztonságos, élhető országot teremteni, ha nevelésük során ezt a biztonságot, az emberi jogok és egymás tiszteletét, megbecsülését megtapasztalták, átélték. Ehhez a társadalom által megbecsült, köztiszteletben álló nevelőkre, oktatókra van szükség – csak egészséges, kiegyensúlyozott ember tud egészséges, kiegyensúlyozott embert nevelni.

Csupa-csupa súlyos kérdés

A mai akciót egyértelműen segélykiáltásnak szánják azzal a céllal, hogy tegyék vonzóvá a pedagógus pályát tehetséges fiataljaink számára, mondta Szendrei Zoltán:
– Ha ezt elmulasztjuk, joggal tehetjük fel a kérdéseket. Holnap ki fog tanítani? Holnap ki nevel az óvodákban? Holnap ki fog tanítani, ha egy pályakezdő pedagógus jövőre sem keres majd többet, mint a szakmunkás minimálbér – sőt, az életpálya első 12 évében sem számíthat magasabb jövedelemre a jelenlegi bértábla szerint. Ki fog tanítani, ha a pályakezdők 30 százaléka néhány éven belül elhagyja a közoktatást? Holnap ki fog tanítani, ha bizonyos szakokra még az alacsony pontszámok ellenére sem találnak kellőszámú jelentkezőt? Ki fogja meg holnap gyermekeink kezét minden fontos pillanatban az óvodában, amikor két óvónő helyett már egy is elegendő egy csoportban? Holnap ki fog tanítani, ha a ma pályán lévő pedagógusok csaknem fele 50 évesnél idősebb, és alig 5 százaléka 30 évnél fiatalabb?  Ki fog tanítani, ha a pedagógusok jelentős része nem lesz hajlandó elvégezni a magyar közoktatás történetének egyik legfeleslegesebb látszatcselekvését, nem lesz hajlandó megírni portfólióját, nem vesz részt a minősítő eljárásban?

Szomorú aktualitás

A tájékoztató végén a PDSZ képviselője egy aktuális kérdéssel zárta a sort – mondván, december 10-én különös jelentősége van a molinón olvasható kérdésnek:
– Ki fog és ki nem fog tanítani január 3-án azok közül, akik a többség példája és a szakmai, orvosi szervezetek kérése ellenére sem szeretnék felvenni a védőoltást? Már csak öt napja van azoknak a kollégáknak, akik eddig nem oltatták magukat, hogy eldöntsék: inkább felveszik az oltást, vagy jövedelmükről és esetleg állásukról is lemondanak – ami a fenti számtalan probléma hallatán akár e nélkül is bekövetkezne. Akciónkkal szeretnénk megszólítani mindazokat, akik úgy érzik, nem lehet tovább halogatni egy szabadabb, szakmaibb és megbecsültebb oktatási rendszer kialakítását. Szeretnénk, ha ez nemcsak a pedagógusok száméra lenne szomorú evidencia, hanem a szülők, nagyszülők, diákok többsége is felismerné!
A PDSZ akciója hétfőn Székesfehérváron, majd Baranya megyében folytatódik – a nyilvánosságot célzó tájékoztatók mellett más kezdeményezésekkel is kirukkolnak majd, ígérik.

(Fotó: Végh Zoltán) 
 

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.