Megelőzhetőek a tragédiával végződő lakástüzek is!

Öcaline - 2021. december 5. 9:28

Az első vonalban dolgozó tapasztalatait is idézi a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyi adatokkal is szolgáló összegzése. Nem egy szívderítő cikk következik: csak novemberben 18 ember vesztette életét az országban lakástűzben. 

A tűzoltók tapasztalatai  azt mutatják, hogy az év utolsó hónapjában megnő a lakástüzek, melléképülettüzek száma, tájékoztatott Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Riasztó számok

A bevezetőben említet tragikus főszám mellett elárulta, Fejér megyében idén már 260 otthonban csaptak fel a lángok:
– Szerencsére egyik lakástűz sem követelt áldozatot, ám 17 személy megsérült, többségük füstmérgezés miatt. A lakástüzeknél legtöbbször nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. 
A szóvivő kiemelte: mindez megelőzhető, ha füstérzékelőt helyezünk el a lakásban. Az eszköz 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet annak kezdeti szakaszában, amikor még könnyen meg lehet fékezni. Ez a hangerő a legmélyebben alvó embert is felébreszti. Elég egy négyzetméteres, sőt akár néhány négyzetcentiméteres tűz is ahhoz, hogy annyi mérgező füst keletkezzen, ami tragédiához vezet. Sok használati tárgyunk, bútorunk tartalmaz ugyanis műanyagokat, ezek égésekor mérgező gázok keletkeznek. 

Akcióban a dunaújvárosi lánglovagok is!

Szabó-Bisztricz Anett helyi vonatkozású adatokkal is szolgált. Mint hangsúlyozta, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltókat decemberig 55 esetben riasztották lakás- és melléképülettűzhöz, az esetek harmada történt Dunaújvárosban. A lakástüzek legtöbbször nyílt láng, például gyertya használatára, elektromos hibára, főzés közbeni figyelmetlenségre vagy dohányzásra vezethetőek vissza, nyomatékosította a szóvivő:
– Gyakori, hogy a fűtési rendszer hibája miatt gyulladt ki a lakás. Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen technológiával fűtünk, ezek hőtermelő, gyakran nyílt lánggal égő berendezések, és a meghibásodásukból, figyelmetlen használatukból tűz keletkezhet. Fontos ezeket karbantartani, a közelükből pedig minden éghető anyagot elpakolni. A tüzelőt sose tároljuk a kályha, kazán közelében, hiszen bármikor kipattanhat egy szikra, amely meggyújthatja a közelben levő dolgokat – még akár a bekészített tűzifát is.

Majdnem mindig gondatlanságból fakad

Jöjjön még egy elgondolkodtató tény: a lakástüzek 99 százaléka emberi gondatlanság miatt történik – ebből egyúttal az is következik, hogy megelőzhető. Nagyon fontos, hogy a napi rutin és a megszokások mellett figyeljünk otthonunk biztonságára, emelte ki a tűzoltó százados:
– Ne feledkezzünk meg az égő gyertyáról, a tüzelőt tegyük távolabb a kályhától, kazántól, figyeljünk a tűzhelyen készülő ételre, kapcsoljuk ki az adventi elektromos lámpafüzéreket éjszakára – és akkor is, ha elmegyünk otthonról. Nem tudjuk elégszer ismételni: a tragédiák elkerülése érdekében javasolt füstérzékelőt vásárolni otthonra – emellett figyeljünk jobban idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra. 

És ha baj van?

Szabó-Bisztricz Anett arra is kitért, mi a teendő, ha mégis felcsapnak a lángok. Mint kiemelte, az otthonunkban keletkezett tüzet csak akkor próbáljuk meg eloltani, ha azt testi épségünk kockáztatása nélkül meg tudjuk tenni. 

Ha nagyobb a tűz, meneküljünk ki az épületből – de amikor már biztonságban vagyunk, akkor haladéktalanul hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon!

(Archív fotók: katasztrófavédelem)

A rovat további hírei: Sziréna

Elmerültek a Dunában, keresik a bv-s kutyakiképzőket (FRISSÍTVE!)

Elmerültek a Dunában, keresik a bv-s kutyakiképzőket (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 04.

Tragikus kimenetelű balesetről kapott hírt megbízható, de nem hivatalos forrásból a DO. A pálhalmai és a márianosztrai bv-intézetek egy-egy kutyakiképzője esett munka közben a Dunába Rácalmásnál ma délelőtt, mind a ketten elmerültek, nagy erőkkel keresik őket. Honlapunk gyorshíre után megérkezett a BVOP hivatalos közleménye is. (FRISSÍTVE!)

Szirénapróba: ha hétfő, hát újra morgatnak

Szirénapróba: ha hétfő, hát újra morgatnak

2022. júl. 03.

A havi rendes gyakorlathoz híven Dunaújváros mellett Ercsiben és Ráckeresztúron, valamint Paks harminc kilométeres körzetében lesz hallható szirénapróba hétfőn – városunkban ezúttal is 11 órakor morgatnak.

Monty Python a szerelőműhelyben

Monty Python a szerelőműhelyben

2022. júl. 01.

Kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége a vád, amióta olvastam a sztorit, azon agyalok, hogy na, vannak persze zseniális trükkök, de ezt mégis hogyan? Mit hitt, nem veszik észre?

Ősi trükkel milliós kár – de vádemelés a vége

Ősi trükkel milliós kár – de vádemelés a vége

2022. jún. 30.

Magát a mobilszolgáltató ügyintézőjének kiadva ejtett tévedésbe 17 személyt egy férfi és egy nő – vádat emeltek ellenük. 6 milliós tényleges kárt okoztak, derül ki az ügyészségi summázatból.

Keresik Győr Balázst – jelezze, ha látta!

Keresik Győr Balázst – jelezze, ha látta!

2022. jún. 29.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a férfi eltűnése miatt – itt a felhívás, és a szokásos szelíd nógatás: már egy megosztás is közelebb vihet Győr Balázshoz.

 

Két megyében terített drogot – vádemelés a vége

Két megyében terített drogot – vádemelés a vége

2022. jún. 28.

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki Fejér és Pest megye több településén árult drogot. 

Eltűnt Cintia, nagyon keresik

Eltűnt Cintia, nagyon keresik

2022. jún. 27.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 18 éves pusztaszabolcsi lány eltűnése miatt. Jelentkezzen, ha látta – és egy megosztás is segíthet!