Megelőzhetőek a tragédiával végződő lakástüzek is!

Öcaline - 2021. december 5. 9:28

Az első vonalban dolgozó tapasztalatait is idézi a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyi adatokkal is szolgáló összegzése. Nem egy szívderítő cikk következik: csak novemberben 18 ember vesztette életét az országban lakástűzben. 

A tűzoltók tapasztalatai  azt mutatják, hogy az év utolsó hónapjában megnő a lakástüzek, melléképülettüzek száma, tájékoztatott Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Riasztó számok

A bevezetőben említet tragikus főszám mellett elárulta, Fejér megyében idén már 260 otthonban csaptak fel a lángok:
– Szerencsére egyik lakástűz sem követelt áldozatot, ám 17 személy megsérült, többségük füstmérgezés miatt. A lakástüzeknél legtöbbször nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. 
A szóvivő kiemelte: mindez megelőzhető, ha füstérzékelőt helyezünk el a lakásban. Az eszköz 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet annak kezdeti szakaszában, amikor még könnyen meg lehet fékezni. Ez a hangerő a legmélyebben alvó embert is felébreszti. Elég egy négyzetméteres, sőt akár néhány négyzetcentiméteres tűz is ahhoz, hogy annyi mérgező füst keletkezzen, ami tragédiához vezet. Sok használati tárgyunk, bútorunk tartalmaz ugyanis műanyagokat, ezek égésekor mérgező gázok keletkeznek. 

Akcióban a dunaújvárosi lánglovagok is!

Szabó-Bisztricz Anett helyi vonatkozású adatokkal is szolgált. Mint hangsúlyozta, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltókat decemberig 55 esetben riasztották lakás- és melléképülettűzhöz, az esetek harmada történt Dunaújvárosban. A lakástüzek legtöbbször nyílt láng, például gyertya használatára, elektromos hibára, főzés közbeni figyelmetlenségre vagy dohányzásra vezethetőek vissza, nyomatékosította a szóvivő:
– Gyakori, hogy a fűtési rendszer hibája miatt gyulladt ki a lakás. Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen technológiával fűtünk, ezek hőtermelő, gyakran nyílt lánggal égő berendezések, és a meghibásodásukból, figyelmetlen használatukból tűz keletkezhet. Fontos ezeket karbantartani, a közelükből pedig minden éghető anyagot elpakolni. A tüzelőt sose tároljuk a kályha, kazán közelében, hiszen bármikor kipattanhat egy szikra, amely meggyújthatja a közelben levő dolgokat – még akár a bekészített tűzifát is.

Majdnem mindig gondatlanságból fakad

Jöjjön még egy elgondolkodtató tény: a lakástüzek 99 százaléka emberi gondatlanság miatt történik – ebből egyúttal az is következik, hogy megelőzhető. Nagyon fontos, hogy a napi rutin és a megszokások mellett figyeljünk otthonunk biztonságára, emelte ki a tűzoltó százados:
– Ne feledkezzünk meg az égő gyertyáról, a tüzelőt tegyük távolabb a kályhától, kazántól, figyeljünk a tűzhelyen készülő ételre, kapcsoljuk ki az adventi elektromos lámpafüzéreket éjszakára – és akkor is, ha elmegyünk otthonról. Nem tudjuk elégszer ismételni: a tragédiák elkerülése érdekében javasolt füstérzékelőt vásárolni otthonra – emellett figyeljünk jobban idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra. 

És ha baj van?

Szabó-Bisztricz Anett arra is kitért, mi a teendő, ha mégis felcsapnak a lángok. Mint kiemelte, az otthonunkban keletkezett tüzet csak akkor próbáljuk meg eloltani, ha azt testi épségünk kockáztatása nélkül meg tudjuk tenni. 

Ha nagyobb a tűz, meneküljünk ki az épületből – de amikor már biztonságban vagyunk, akkor haladéktalanul hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon!

(Archív fotók: katasztrófavédelem)

A rovat további hírei: Sziréna

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!