Nem bekopog Tél tábornok, hanem ránk rúgja az ajtót

Öcaline - 2021. december 6. 9:44

Most például szállingózik a hó, de nap közben fokozatosan megszűnik a csapadék a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A héten télies, kopogós fagyos idő lesz – csütörtökön jelentős mennyiségű hóval.

"Fokozatosan megszűnik a csapadék" –csak a mai napra érvényes Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szakértő szerkesztője friss prognózisának kezdete; lássuk a részleteket máris! Erősen felhős, borult lesz az ég délutánig, de délelőtt már inkább csak keleten, északkeleten lehet csapadék: délen eső, máshol havas eső, az Északi-középhegységben végig hó. Ezt követően délutánra mindenhol megszűnik a vegyes csapadék – északnyugat felől csökken a felhőzet. Az északi szél nagy területen lesz élénk, és nap közben is csak 0-5 fok lesz.
A közeli kilátások némi változást ígérnek a friss modellek szerint: kedden változóan felhős lesz az ég, a Dunától keletre elszórtan lehet havas eső, szitálás. A legtöbb napsütésre a Dunántúl keleti felén számíthatunk, ráadásul délutánra mérséklődik az eleinte még élénk északnyugati szél is. Lesznek térségek, ahol ragyogó napsütés várható, a reggel -3 fokos értékeket követően délután 2-4 egységnyi csúcsokkal. Még szebben alakulhat a szerda, a ködfoltok feloszlása után napos, gyengén felhős lesz az ég, majd dél és nyugat felől is megnövekszik a felhőzet. Csapadék nem alakul ki, ám lesznek olyan tájegységek, ahol -12 fokig zuhan be a hőmérséklet. Térségünkben -6 fok körüli értékeket mérhetünk hajnalban, délután -1, +5 fok valószínű.
A hét közepe újabb jelentős változást ígér a középtávú előrejelzések specialistája szerint: erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és nyugat felől egyre többfelé várható csapadék – északon és nyugaton főleg havazás, keleten és délen havas eső, eső. Élénk lesz a változó irányú szél, csak kevéssel alakul fagypont felett a hőmérséklet. Közlekedők, figyelem, a jelentős mennyiségű, változó halmazállapotú és intenzitású csapadék komoly erőpróbát ígér az útra kelőkenk!
Tél tábornok első komolyabb támadása után is marad a változékony, jellemzően télies idő: péntektől erősen felhős, párás, sokszor ködös idő valószínű. Az északi tájakon zúzmarás köd képződhet. A délnyugatira forduló szél megélénkül, és némi enyhülést ígér – pénteken még 0-2, majd szombaton és vasárnap 1-3 fokot mérhetünk, ráadásul a hét végén újabb csapadékzóna érheti el térségünket, havas esővel, esővel!

Ez már igazi tél lesz – nem is a gyengébb fajtából...

(Fotó: Így látjuk Mi! – Somogyi Lajos képe)

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)