Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újvárosi Folklór – a megvalósítás fázisában

Öcaline - 2021. december 12. 8:58

Szépen gömbölyödik az Újvárosi Folklór elnevezésű közösségi kezdeményezés története: a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) keretében működő program tervezési fázisát lezárták, a heti rendszerességgel megvalósuló divattervező workshopokon már a kollekció darabjain dolgoznak. 

Heti rendszerességgel, keddenként ad otthont az ICA-D az Újvárosi Folklór című program workshopjainak – a legutolsót látogattuk meg, kíváncsian arra, hol tart most a különleges közösségi kezdeményezés.

Sok-sok ötlet, elképzelés

Lelkes munkálkodás, folyamatos ötletbörze – már bőven a megvalósítás fázisában járnak az újonnan szervezett divattervező alkotóműhely tagjai, magyarázza érdeklődésünkre Zsinka Gabriella, a program ötletgazda-szervezője:
– Tíz-tizenkét fős alapcsapat szerveződött, és most már ott tartunk, hogy heti rendszerességgel összegyűlve dolgozunk a dunaújvárosi motívumok, vizuális témák ihlette Újvárosi folklór kollekción. Rengeteg ötlet, elképzelés, kreatív energia szabadult fel, és örömmel mondhatom, hogy a tervezés időszaka lényegében befejeződött, már a kidolgozás fázisánál tartunk. Ebben a munkában nagyon fontos tényezővé vált számunkra egymás segítése – a személyes találkozások előtt és után az online térben is sokat pörgünk a témán, folyamatos az ötletelés. Annyi biztos, hogy nagyon jókedvű, derűs brigád lettünk – nyitott és sokszínű szellemi műhelyként merném definiálni magunkat.

A város kincseit kutatják

Az Újvárosi Folklór egy merész kísérlet, amely egyfelől a város vizuális forráskincsét veszi alapul – és jellegzetes anyagait is, legyen szó akár fémről, kartonról vagy éppen gumiról. De a kollekció szándékunk szerint megjeleníti a város és a lakóközösség karakterjegyeit is, magyarázza Zsinka Gabriella:
– A saját történeteink is beépülnek a munkákba, ugyanakkor az egész programnak van egy íve. Létrejön egy kollekció, amely lényegében az újragondolt hétköznapi öltözékektől egészen a szürreális kreációkig tart, miközben mindegyik darabon felismerhető a dunaújvárosi jelleg, karakter. De beépülnek az épített és az ipari környezet elemei, a szocreál örökségünk, vagy éppen a Duna-partunk szépségei, megannyi közös érték. Sokszínű, izgalmas, mutatványra készülünk!

Nagyszabású divatshow keretében debütál

Ahogy az már megjelent, a nagyszabású divatshow keretében debütáló Újvárosi Folklór kollekciót a hazai divatszakma képviselőiből álló zsűri értékeli és díjazza majd. 
A program együttműködő partnere a Dunai Mémgyár, a projekt Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza támogatásával valósul meg. A DSTV, a Dunaújváros Online, valamint a Dunaújváros Hetilap médiatámogatóként veszi ki részét a különleges közösségi kísérlet népszerűsítéséből.

Mint megtudtuk, a kollekció darabjait dunaújvárosi modellek mutatják majd be; az ő kiválasztásuk lesz a következő fontos mérföldkő, várhatóan januárban. Innen folytatjuk!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Harry Potter hete

DSTV: Harry Potter hete

2022. jún. 24.

Elstartolt a tematikus táborok sorozata az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az első hetet Harry Potter kalandjainak szentelték az intézmény munkatársai – a táborozók nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a mozgalmas játékba. Hangkép.

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

2022. jún. 23.

Különleges kínálattal készül az Intercisa Múzeum, de a Kortárs Művészeti Intézet is szélesre tárja a kapuját a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében szombaton. Itt a teljes kínálat, percről percre!

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

2022. jún. 20.

Havonta egy vetítés, beszélgetésekkel, káeurópai merítés, remek dokumentumfilmek – kedden startol a Kinedok Magyarország és a Szertelen Ház MRE Újváros Drogambulancia sorozata, a Szabad Szemmel. Díjnyertes nyitány!

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

2022. jún. 20.

Remek kiállítással folytatódott az Inrtercisa Múzeum időszakos bemutatóinak sora: a Selmeci diákhagyományok Dunaújvárosban című gyűjtemény péntek óta látható az intézményben. 

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

2022. jún. 19.

Táborral, színpadi programokkal és kamionos városjáró turnéval tér vissza a tavaly nagy sikert aratott CityRocks városunkba – három napig tart a buli, máris mutatom a kínálatot!

DSTV: kitelepült a könyvtár

DSTV: kitelepült a könyvtár

2022. jún. 19.

Színes foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtár Béke városrészi "kitelepülése", játékos és mesés kínálata már a vakációt előlegezte  meg a résztvevőknek a napokban. Hangkép.
 

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

2022. jún. 17.

Fotógyűjtő akciót hirdet a Sugárúti Fesztivál szervező csapata – a város emblematikus főutcájának nagy közös fotóalbumát szeretnék létrehozni! Régi képeket várnak, de egy megosztás is sokat segíthet! Felhívás.