Dunaújváros Hetilap

A közösség erejével – a szervátültetettekért

Öcaline - 2022. január 15. 17:03

Nem mindennapi kezdeményezés bontott zászlót a napokban a Munkásművelődési Központban: az intézmény és a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) közös programján gyűjtést és aukciót szerveznek a transzplantáltak javára.

Pintér Tamás polgármester is köszöntötte a közösségi akciót, amely révén helyi művészek támogathatják alkotásaikkal – pontosabban az alkotásokból befolyó összeggel – az MSZSZ tevékenységét.

Aukciós gyűjteményt szerveztek

Az összefogáson alapuló remek közösségi akció részleteiről csütörtökön tartottak tájékoztatót az MMK-ban. A szövetség képviseletében Pálfi Balázs és Pálfi Andrea elárulta, nagyon fontos célja a közösségnek, hogy minden lehetséges eszközzel és módon segítsék a transzplantáltakat abban, hogy a lehető legteljesebb életet élhessék az életüket alapjaiban megváltoztató műtét után is. Mint kiemelték, nagyon fontos, hogy színes, látványos eseményekkel, kulturális és sportprogramokkal, koncertekkel, versenyekkel igazolják – szó szerinti – életképességüket. Az MSZSZ működése terén több országos kezdeményezés, így a Képzett Beteg Program, valamint a Szervátültetettek Országos Találkozója. Szerencsére egyre többen támogatják törekvéseiket – erre szolgál példaként a dunaújvárosi aukció, valamint a segítő szándékú közösségi kezdeményezés is.
A helyi program részleteit Kováts Rózsa, az MMK igazgatója összegezte: közel egy hónapon át, egészen február 11-ig lehet megtekinteni a gyűjtőaukció alapjául szolgáló kiállítást az intézmény földszinti aulájában.
Az aukcióra természetesen mindenkit szeretettel várnak. Az eseményen nem csak a felajánlott képekre licitálhatnak, hanem egy különleges koncertet is hallhatnak Karácsony János, az LGT énekes-gitárosától. A aukció teljes bevétele az MSZSZ "Összefogás az életért" segélyalapba folyik be, melyből a hátrányos helyzetű transzplantáltakat támogatják egész évben.

A tárlat törzsanyagát helyi alkotók felajánlásai jelentik, de az akcióhoz csatlakozott Tarján Zsófia, a Honeybeast énekesnője is, aki felajánlotta egyik, kézjegyével ellátott festményét. Pintér Tamás szintén az összefogás erejét hangsúlyozta köszöntőjében: mint a város első embere kiemelte, büszkeségre ad okot, hogy ilyen sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez. 

Hogyan segít az MSZSZ?

A közcímben feltett kérdésre akad egy rövid válasz: minden lehetséges módon. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége a Magyarországon élő több mint ötezer szervátültetettért dolgozik. (Ritkán emlegetett, és pontos adatok hiányában csak nagyságrendileg becsülhető, hogy a városban és vonzáskörzetében mintegy 300 transzplantált érintett él.) A szövetség 1998-ban bontott zászlót,  jelenleg 20 működő tagszervezettel tevékenykedik. Tevékenységi körét tekintve szerepet vállalnak a szervátültetettek érdekvédelme, fizikai és lelki rehabilitációja terén is, fontos célkitűzésük az érintettek visszavezetése a mindennapi életbe, de a betegek oktatása és jogsegélyszolgálat biztosítása terén is ténykednek.
A tájékoztatón is elhangzott sportélet is fontos pillér: az MSZSZ koordinációjával a rehabilitáció keretein belül kilenc sportágban biztosítanak mozgás és edzés lehetőséget a szervátültetésen átesett – mi több, szervre váró! – betegeknek szakképzett edzők segítségével; emellett működtetik a szervátültetettek hazai versenyrendszerét is.
A frissen transzplantáltak számára minden transzplantációs centrumban évente betegedukációs programot szerveznek. Családterapeuták és pszichológusok bevonásával egyéni és családi lelki segély programot működtetnek. A programjaikról tagjaiknak a Szervusz újságon keresztül, valamint a Szövetség honlapján és facebook oldalán számolnak be.

E két utóbbi felület elérhetőségét az alábbi címeken találják!

MSZSZ – hivatalos oldal (katt) >> 
MSZSZ – facebook (katt) >> 

A kiállításra szeretettel várnak minden érdeklődőt; segítsenek, segítsünk sokan, sokat!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.