Egy férfi ruhamárka története

doszerk - 2022. január 26. 9:42

A Hugo Boss a férfi elegancia egyik nagykövete, amely megkérdőjelezhető történetéről igen keveset hallunk. (X)

A remek öltönyök, ingek és a népszerű parfümök gyártásáig igen hosszú volt az út. Lássuk, hogyan vált híressé az egykor náci egyenruhákat gyártó cég!

A kezdetek

Hugo Boss Németországban született az 1880-as évek közepén. Kezdetben szülei fehérnemű üzletét vezette, majd a háború következtében katonasorba kényszerült. Ennek lejárta után megpróbálkozott a fehérnemű üzlet fellendítésével, később pedig ruhagyárat alapított.

Itt eleinte szinte mindenféle ruhatípus előállítását biztosították, a sportruházattól elkezdve a munkaruházatig. Hugo a hatalmon lévő náci vezetőkkel megegyezést kötött, hogy elvállalja az egyenruháik tervezését és gyártását. Egyesek szerint azonban megbízták őt, és nem volt tisztában azzal, hogy kiknek készülnek a ruhák. A történet valódi igazságát a mai napig homály fedi.

A gazdasági válság Hugo cégénél is alapos károkat okozott, mely a csőd szélére került. Ezt követően belépett az NSDAP-be, azonban nem tudni, hogy csupán a cég megmentése vagy személyes érdekek is vezérelték. 

Így a náci vezetőkkel szerződve hosszú ideig gyártott egyenruhákat számukra, amelyek jelentős bevételt eredményeztek. Ezen felbuzdulva már nem csak munkaruhák és egyenruhák, hanem polgármesterek, vasutasok számára elegáns férfi ruhák gyártása is jellemző volt minőségi alapanyagokból

A következmények

Hitler bukása után Hugo Boss is elszámoltatásra kényszerült a szoros nácikkal való együttműködés miatt. A bíróság elé kerülése után azonban csupán magas pénzbírsággal büntették.

Néhány évvel később, 1948-ban fogtályog következtében meghalt, cégét Eugen Holy vezette tovább. A gyár továbbra is egyenruhák készítésével foglalkozott, francia katonák, illetve a Vöröskereszt számára. 1956-ban a cég elkészítette legelső öltönyét, de néhány évvel később ismét csőd fenyegette.

Hol tart a cég jelenleg?

Az 1960-as nehézségek után Hugo Boss unokái kerültek a cég élére, akik a fókuszt az öltönyökre és a sportruházatra irányították. Ezzel a 80-as évekre kivívták helyüket a nemzetközi divatházak között, népszerűségük pedig azóta töretlen. A 90-es évek közepén a vállalatot az olasz Marzotto S.p.A vette át, akik almárkákkal bővítették ki a kínálatot.

A Hugo Boss jelenleg kiegészítők, parfümök gyártásával is foglalkozik a ruházat mellett. Bár Hugo Boss kétes világháborús üzelmei már közel sem hasonlítanak a vállalat jelenlegi értékrendjére. Reklámarcaik közt számos világhírű színész és énekes is megtalálható, ezzel is alátámasztva hitelességüket és transzparenciájukat.

Munkaruházat és elegáns férfi ruházat elkészítéséhez válaszd a Csipke Csodái méteráru webáruház kiváló minőségű méteráru anyagait! Tekintsd meg a rendkívül széles választékot, és készíts egyedi ruhadarabokat!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

2024. ápr. 20.

A logisztika egyik alap- és nélkülözhetetlen eleme a raklap. Az árucikkek egyszerű és gyors tárolását, mozgatását és szállítását segíti. Létezik fa, műanyag és papír verziója is, így számtalan termék közül tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbbet. Vannak raklapmagasítók is, melyeknek elsődleges feladata a termékek magasabbra emelése volt. Ma már több, új funkcióval is felruházták ezeket a termékeket. (X)

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.