Egy férfi ruhamárka története

doszerk - 2022. január 26. 9:42

A Hugo Boss a férfi elegancia egyik nagykövete, amely megkérdőjelezhető történetéről igen keveset hallunk. (X)

A remek öltönyök, ingek és a népszerű parfümök gyártásáig igen hosszú volt az út. Lássuk, hogyan vált híressé az egykor náci egyenruhákat gyártó cég!

A kezdetek

Hugo Boss Németországban született az 1880-as évek közepén. Kezdetben szülei fehérnemű üzletét vezette, majd a háború következtében katonasorba kényszerült. Ennek lejárta után megpróbálkozott a fehérnemű üzlet fellendítésével, később pedig ruhagyárat alapított.

Itt eleinte szinte mindenféle ruhatípus előállítását biztosították, a sportruházattól elkezdve a munkaruházatig. Hugo a hatalmon lévő náci vezetőkkel megegyezést kötött, hogy elvállalja az egyenruháik tervezését és gyártását. Egyesek szerint azonban megbízták őt, és nem volt tisztában azzal, hogy kiknek készülnek a ruhák. A történet valódi igazságát a mai napig homály fedi.

A gazdasági válság Hugo cégénél is alapos károkat okozott, mely a csőd szélére került. Ezt követően belépett az NSDAP-be, azonban nem tudni, hogy csupán a cég megmentése vagy személyes érdekek is vezérelték. 

Így a náci vezetőkkel szerződve hosszú ideig gyártott egyenruhákat számukra, amelyek jelentős bevételt eredményeztek. Ezen felbuzdulva már nem csak munkaruhák és egyenruhák, hanem polgármesterek, vasutasok számára elegáns férfi ruhák gyártása is jellemző volt minőségi alapanyagokból

A következmények

Hitler bukása után Hugo Boss is elszámoltatásra kényszerült a szoros nácikkal való együttműködés miatt. A bíróság elé kerülése után azonban csupán magas pénzbírsággal büntették.

Néhány évvel később, 1948-ban fogtályog következtében meghalt, cégét Eugen Holy vezette tovább. A gyár továbbra is egyenruhák készítésével foglalkozott, francia katonák, illetve a Vöröskereszt számára. 1956-ban a cég elkészítette legelső öltönyét, de néhány évvel később ismét csőd fenyegette.

Hol tart a cég jelenleg?

Az 1960-as nehézségek után Hugo Boss unokái kerültek a cég élére, akik a fókuszt az öltönyökre és a sportruházatra irányították. Ezzel a 80-as évekre kivívták helyüket a nemzetközi divatházak között, népszerűségük pedig azóta töretlen. A 90-es évek közepén a vállalatot az olasz Marzotto S.p.A vette át, akik almárkákkal bővítették ki a kínálatot.

A Hugo Boss jelenleg kiegészítők, parfümök gyártásával is foglalkozik a ruházat mellett. Bár Hugo Boss kétes világháborús üzelmei már közel sem hasonlítanak a vállalat jelenlegi értékrendjére. Reklámarcaik közt számos világhírű színész és énekes is megtalálható, ezzel is alátámasztva hitelességüket és transzparenciájukat.

Munkaruházat és elegáns férfi ruházat elkészítéséhez válaszd a Csipke Csodái méteráru webáruház kiváló minőségű méteráru anyagait! Tekintsd meg a rendkívül széles választékot, és készíts egyedi ruhadarabokat!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Legyél környezettudatos, fogyassz vegán borsófehérjét!

Legyél környezettudatos, fogyassz vegán borsófehérjét!

2022. máj. 18.

A növényi proteinek, így a méltán népszerű borsófehérje is, nemcsak a vegánok számára kínál előnyös alternatívát, hanem az allergiában, ételintoleranciában szenvedőknek is. (X)

Harisnyatartó fétis: az meg mi?

Harisnyatartó fétis: az meg mi?

2022. máj. 17.

A lábfétisről már biztosan hallottál. De tudtad, hogy létezik harisnya- és harisnyatartó fétis is? (X) 

DSTV: új helyen a Csomagtartóvásár

DSTV: új helyen a Csomagtartóvásár

2022. máj. 17.

Az új helyszínen is nagy sikert aratott a Csomagtartóvásár programja, derül ki a DSTV összeállításából. Ezúttal a Szabadság úti nagy parkoló biztosított helyszínt a kavalkádnak, a közönség közel 40 árus kincsei közül válogathatott. Hangkép.
 

Tudtad, hogy a csokoládé szinte mindig tökéletes ajándék?

Tudtad, hogy a csokoládé szinte mindig tökéletes ajándék?

2022. máj. 16.

Az ajándékok jolly jokere, a csokoládé segíthet, ha a tökéletes céges, családi vagy baráti ajándék kiválasztása komoly fejtörést okoz számodra. (X) 

Nyárias mutatók, de keddtől lehűlés jön és újra eső

Nyárias mutatók, de keddtől lehűlés jön és újra eső

2022. máj. 16.

Változékony időnk lesz a héten, derül ki a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzéséből; ma még nyárias idő várható, de holnap már lehűléssel számolhatunk, és némi csapadék is lehet. Aztán újra melegedés várható!

Minden, amire egy irodában szükség lehet

Minden, amire egy irodában szükség lehet

2022. máj. 15.

Legyen szó az otthoni feladatok elvégzéséről vagy az irodai munkáról, mindkét esetben fontos, hogy rendezetten tároljuk dokumentumainkat. (X) 

A lakástervezés időszaka

A lakástervezés időszaka

2022. máj. 15.

Amikor az ember megálmodja új lakását, ezen belül hálószobáját, ezernyi szempont járhat a fejében. Mivel mindenki szereti a szépet, így az első kép, amely jellemzően megjelenik a fejünkben, az az esztétikumról szól. (X)