Elment a gyűrűk ura

doszerk - 2022. január 24. 17:56

Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter tornász, a Dunaferr SE történetének eddigi egyetlen olimpiai bajnoka.

Kép forrása: MOB

Újra gyászol a magyar és a dunaújvárosi sportélet: ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter, olimpiai világ- és Európa-bajnok tornász, a Dunaferr SE, és egyúttal a dunaújvárosi sportélet mind ez idáig egyetlen olimpiai bajnoka. A tragikus hírt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), illetve a Magyar Torna Szövetség jelentette be ma délután.

Út a Sydney-i olimpiáig, út az aranyig!

Csollány Szilveszter, vagy ahogy mindenki ismerte, "Szilas" 1970. április 13-án született Sopronban, ám szeretett sportágával, a tornával Győrben ismerkedett meg öt éves korában. Utánpótlás korú versenyzőként főként lólengésben és gyűrűn ért el sikereket, s már 1989-től a felnőtt válogatott tagja lett. Az utánpótlásban elért szép eredményeket követően 1990-ben már a felnőttek között is a dobogó harmadik fokára állhatott a Lausanne-i Európa-bajnokságon. A hazai és nemzetközi mezőnyben is halmozta az érmeket, 1992-ben a párizsi világbajnokságon gyűrűn második, a budapesti Eb-n a harmadik helyen végzett, míg a barcelonai olimpiát a hatodik helyet szerezte meg gyűrűn.

Az 1994-es Európa-bajnokságon szintén a harmadik helyet szerezte meg kedvenc szerén, melyet uralt itthon, a mesterfokú bajnokság mellett az egyéni országos bajnokságon is megnyerte a szám küzdelmeit. Időközben az Egyesült Államokba költözött, ahol előbb St. Louisban, majd Sacramentóban oktatott fiatalokat. Nehéz körülmények között dolgozott, közben pedig egyedül, edző nélkül készült az atlantai ötkarikás játékokra, ahol gyűrűn szerzett ezüstérmet, majd decemberben megkapta az év magyar tornászának járó elismerést.

1997-ben hazatért az Egyesült Államokból az egyéni magyar bajnokságra, ahol gyűrűn első lett. A Lausanne-i vb-n csapatban 10., gyűrűn második helyen végzett. Az év végén ismét a legjobb tornásznak választották. Az 1998-as szentpétervári Európa-bajnokságon a csapattal hetedik, míg gyűrűn aranyérmes lett. A májusi, szabaei világkupa-döntőn szintén első lett ezen a szeren. New Yorkban a Jóakarat Játékokon lólengésben nyolcadik, gyűrűn ötödik lett. Az év őszén lett igazolt dunaújvárosi sportoló, októberben, már a Dunaferr SE versenyzőjeként a szerenkénti ob-n lólengésben és gyűrűn szerzett bajnoki címet. A mesterfokú bajnokságon gyűrűn első, korláton ezüstérmes lett, s az év végén sorozatban harmadszor lett az év tornásza.

Szilas 2000 februárjában indult az előolimpián, de csuklósérülése miatt visszalépett, ám a Sydney-ben megrendezett ötkarikás játékokon a legmagasabb pontszámmal jutott be a döntőbe, ahol pazar teljesítményt nyújtva szerezte meg élete és a Dunaferr SE első olimpiai aranyérmét (lásd a mellékelt videón, ahol edzője, Limperger István társaságában örül a sikernek). A szezon végén ismét mesterfokú bajnoki címet nyert, első lett a Világkupán, ismét ő lett az év magyar tornásza és ezúttal az év magyar sportolójának is megválasztották.

Kép forrása: MTI (Földi Imre felvétele)

Az olimpiát követően a Bp. Honvéd versenyzőjeként folytatta pályafutását, s 2002-ben sikertörténete is teljessé vált, miután a debreceni világbajnokságon megnyerte a gyűrű küzdelmeit. A következő évben egy olimpiai arany- és ezüst-, egy világbajnoki arany- és öt ezüst-, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után vonult vissza a versenyzői pályafutástól.

A torna volt és maradt az élete!

Edzőként 2008-ban foglalkozott gyerekekkel Sopronban, de a kezdeti sikerek és népszerűség után ellehetetlenítették a saját tornaiskoláját. Két évig, 2011 és 2013 között Izlandon egy klubcsapatnál dolgozott, amit szintén nagyon szeretett, ám két év után a felesége honvágya miatt hazatértek. Csollány ezután másfél éven át Sopron és Svájc között ingázott, ahol szintén tornaedzőként dolgozott, ahogyan később Ausztriában is. Időközben a magyar szövetség segítségével a soproni klubhoz került, ám végül ott sem volt maradása, pedig tevékenységét a szövetségi kapitány is méltatta. Később főállású édesapaként intézte a négytagú család dolgait, emellett az ELTE szombathelyi központjában heti kétszer külsős torna-szakoktatóként tanította a leendő testnevelő-tanárokat arra, hogyan oktassák majd a tornát, illetve Sopronban egy táncegyesületben tanított talajakrobatikát.

Csollány Szilveszter nagyívű sportolói pályafutását többször is elismerték: a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét 1996-ban érdemelte ki, majd 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át, és még ebben az évben Dunaferr-díjat is kapott. A magyar tornasport halhatatlanjai közé 2009-ben választották, míg 2011-ben Magyar Toleranciadíjat kapott. 
A gyűrű egykori kiválósága koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba december elején, s ugyan több mint ötven napig küzdöttek életéért, legendásan erős szervezete végül feladta a harcot. Csollány Szilvesztert a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti. A MOB együttérzését fejezi ki a családnak és a tornászok közösségének.

Nyugodj békében, Szilas!

A rovat további hírei: Sport

Finn kapus az első érkező

Finn kapus az első érkező

2022. máj. 18.

A finn Juuso Karna a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozóinak U21-es és felnőtt együttesében is szerepet kaphat a 2022/2023-as szezonban.

DSTV: háziverseny a DKSE úszóinál

DSTV: háziverseny a DKSE úszóinál

2022. máj. 18.

Nagy sikerű, kiváló hangulatú háziversenyt szerveztek a DKSE úszói a szakosztály ifjú versenyzőinek részére. A viadalon száznál is több kisgyermek vett részt, akik az általuk választott úszásnemben álltak rajthoz – végül pedig mindenki ajándékot kapott. Hangkép.

Megvan a Campus bajnoka is

Megvan a Campus bajnoka is

2022. máj. 18.

Mivel legnagyobb vetélytársa kikapott, játék nélkül nyerte meg a városi kispályás labdarúgó bajnokság Campus II. osztályát a Maradék együttese kedden este.

Aranyos DKSE a Vidék Bajnokságon

Aranyos DKSE a Vidék Bajnokságon

2022. máj. 18.

Egy arany- és egy bronzérem mellett több értékes helyezéssel zárták a Vidék Bajnokság küzdelmeit a DKSE gyermek és serdülő fiú tornászai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Eredményes felmérő

Eredményes felmérő

2022. máj. 17.

Jó hangulatban vívhattak egymással remek meccseket a DKSE és fiókszakosztályainak birkózói a Mezőfalván megrendezett háziversenyen.

Újra címvédés az élvonalban

Újra címvédés az élvonalban

2022. máj. 17.

Játszott mérkőzés nélkül hódította el a városi kispályás labdarúgó bajnokság MezDepo I. osztályának aranyérmét a Karmacsi Autó FC együttese hétfőn este.

Együtt marad a Kohász csapatának magja

Együtt marad a Kohász csapatának magja

2022. máj. 17.

Több kulcsjátékosával is szerződést hosszabbított a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese.