Gyorsított eljárásban állították bíróság elé a csempészeket

Öcaline - 2022. január 10. 16:32

A cseh és a ghánai állampolgár felfüggesztett börtönbüntetést kapott a minősített embercsempészés miatt, derül ki a főügyészség összegzéséből.

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította azt a cseh és ghánai állampolgárt, akik tavaly november elején három szír bevándorlónak nyújtottak segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez. Az eljárás részleteiről a megyei főügyészség adott tájékoztatást. Jászberényiné dr. Király Teodóra sajtószóvivő a nyomozás adatait is idézi, amelyek szerint a ghánai állampolgár Prágában egy ismerősével megállapodott abban, hogy 400-500 euro fejében Magyarország területére érkező külföldiek Nyugat-Európába történő eljuttatásához segítséget nyújt. A menekülőket először Csehországba szállították volna – a ghánai terhelt tájékoztatta a cseh vádlottat a megállapodásról, aki segítséget ígért neki a szállításban történő közreműködésként.
A vádlottak Magyarország déli határvidékén három szír állampolgárt vettek fel az autójukba, majd a magyar-szlovák határ felé indultak. A rendőrség a terhelteket az M8 autópályán ellenőrizte november 5-én hajnalban – így cselekményüket leleplezte. 

A Dunaújvárosi Járásbíróság a vádlottakkal szemben 2 év börtönbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint 4 évre kiutasította őket Magyarország területéről – az ítélet fellebbezés hiányában jogerős. 

A szóvivői összegzés szerint a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében az ügyészség a bűncselekmény elkövetésétől számított két hónapon belül abban az esetben állíthatja bíróság elé a terheltet, ha a bűncselekményre a törvény 10 évi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetést rendel, az ügy megítélése egyszerű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak és a terheltet a bűncselekmény elkövetésén tetten érték vagy a bűncselekmény elkövetését beismerte. 

(Archív fotó: FMRFK)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Ha tél, hát hó, ha hó, hát baleset

Ha tél, hát hó, ha hó, hát baleset

2022. jan. 22.

Sajnos nem kellett sokáig várni az első, személyi sérüléssel járt ütközésre. Két autó találkozott Kulcs és Rácalmás között. Gyorshír.

Tombol a korona, csökken a járatok száma a helyi buszközlekedésben

Tombol a korona, csökken a járatok száma a helyi buszközlekedésben

2022. jan. 21.

A beteg sofőrök számának növekedése miatt lesznek kimaradó járatok a helyi közösségi közlekedés terén, adta hírül a város hivatalos oldala. Figyelem: már holnaptól!

Vádat emeltek a bukáskor elmenekült, de később elfogott csempész ellen

Vádat emeltek a bukáskor elmenekült, de később elfogott csempész ellen

2022. jan. 20.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és kiutasították az országból a svéd autóból sikerrel spurizott szerb férfit.  

Újabb embercsempész bukott a Pentele hídnál

Újabb embercsempész bukott a Pentele hídnál

2022. jan. 20.

A Fejér megyei rendőrök fogták el a Bács megyei felhajtónál ma korán reggel. Német kocsi, szerb sofőr, hat szír menekülő. 

Egy baleset, egy elfogás – itt főszerepben az alkohollal

Egy baleset, egy elfogás – itt főszerepben az alkohollal

2022. jan. 17.

Jogosítvány nélkül okozott balesetet járművével egy nagyvenyimi férfi tegnap délután, míg este egy szabályszegés-halmozó autóssal szemben intézkedtek a rendőrök a Szórádon. Kihágáskörkép.

Bajba jutott túrázón segítettek

Bajba jutott túrázón segítettek

2022. jan. 16.

A Rácalmási-szigetek területén tévedt el és ijedt meg a vaddisznóktól az a 16 éves fiatalember, akin a dunaújvárosi rendőrök és a helyi polgárőrök segítettek szombaton.

Megrongálta a buszt – de garázdaság miatt is felelhet

Megrongálta a buszt – de garázdaság miatt is felelhet

2022. jan. 13.

Nem nyílt ki az ajtó, bedühödött, ütött, rúgott. Így megy ez.