Hogyan alszik a kutyád idegen helyen? Tudj meg többet a jelenségről!

doszerk - 2022. január 13. 17:47

Biztosan már veled is előfordult, hogy amikor egy idegen helyen kellett álomra hajtanod a fejedet, akkor sokkal nehezebben aludtál el, sokkal több alkalommal felriadtál az este folyamán, és kevésbé volt pihentető az alvásod. (X)

Nincsen ez másképp négylábú kedvenceinknél sem, akik szintén kellemetlen érzéseket élhetnek át, ha ismeretlen helyen kell aludniuk. Az ELTE kutatói ezt a jelenséget kívánták tüzetesebben is megvizsgálni és fényt deríteni arra, hogy mi is történik a kutyák agyában alvás közben. Ennek fejében az agyféltekei aszimmetria került górcső alá.

A kutya, ez ember és az idegen helyek

A kutatás alkalmával azt a folyamatot vizsgálták, amely a kutyák agyában zajlik, amikor egy számukra idegen helyen kell tölteniük az estét. Az ELTE kutatói továbbá kíváncsiak voltak arra, hogy a kutya hogyan reagál ezekre az új helyzetekre, és az agyi reakciójuk mennyiben hasonlít az emberekéhez. A vizsgálathoz egy EEG készüléket vettek alapul, így teljes mértékben fájdalommentes és kellemetlenségektől mentes módon zajlódhatott a folyamat. 

A kutatás alkalmával megfigyelhették, hogy ahogyan az emberek, a kutyák is sokkal felületesebben alszanak. A jobb és a bal agyféltekére irányuló kutatások alapján elmondható, hogy léteznek olyan tengeri emlősök és madarak, amelyeknél megfigyelhető, hogy az alvás alkalmával csak az agyuk egyik fele pihen, míg a másik éberen figyeli a környezetében végbemenő változásokat. 

Azonban ez a jelenség az embereknél is jellemző, az elsőéjszaka-hatás alkalmával. Ez a megnevezés azt a folyamatot takarja, amikor az ember egy új környezetben tölti az éjszakát, azonban nem érzi magát olyannyira biztonságban, hogy nyugodtan és ellazultan legyen képes aludni. Ilyenkor sokkal éberebb és kevésbé pihentetőbb az alvás, hiszen a környezetben lévő minden egyes neszre és ingerre éberré válik az agy. Amennyiben ez az állapot sokáig fennáll, romlik az alvás minősége is. 

A vizsgálat folyamata

Amennyiben szeretnél többet megtudni a kutyás élet mozzanatairól, akkor keresd fel a Kutyabarát Magazin életmód rovatát, és válogass a hasznos és érdekes cikkek közül. A kutatók már az embereknél is megfigyelhették, hogy az alvás jellemzői, mint az elalvás ideje vagy az alvásminőség milyensége összefügg a jobb, valamint a bal agyfélteke különböző aktivitásával. Legtöbb esetben csupán az első éjszakán figyelhető meg, a második alkalommal már megbizonyosodik az ember, hogy biztonságos az adott környezet. 

Kutyáknál a vizsgálat az MTA alváslaborjában zajlott, ahol egy bőrre ragasztható EEG gondoskodott az alvás ideje alatti értékek leolvasásáról. A kutatások által bebizonyosodott, hogy a kutyák esetében a bal agyfélteke sokkal mélyebben aludt a jobb agyféltekéhez képest. Második alkalommal azonban ez a jelenség nem jelent meg, így összességében elmondható, hogy a kutyák hasonlóképpen reagáltak gazdájukhoz mérten.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)