Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: két életmű, egy élet az Összkép című kiállításon

Öcaline - 2022. január 27. 18:03

Az év első kiállítására várja a művészet szerelmeseit a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): az Összkép című bemutató a négy éve elhunyt Cyránski Mária szobrászművész és ifj. Koffán Károly festő- és grafikusművész emléktárlata, illetve retrospektív kiállítása lesz. 

Nem mindennapi kiállítással folytatódik ICA-D dunaújvárosi alkotókat felvonultató sorozata: január 28-án, pénteken az év első tárlatára várják az érdeklődőket, méghozzá két életmű felvonultatásával. Az Összkép című gyűjteményes kiállítás a négy éve elhunyt Cyránski Mária szobrászművész, valamint ifj. Koffán Károly festő- és grafikusművész műveiből nyújt válogatást.
Nem túlzás a két életmű, egy élet frázis: a két művész az 1960-as évektől, főiskolai találkozásuk óta csaknem hat évtizeden át együtt, családi közösségben dolgozott – "Cira" és "Karesz" munkássága 1965-től elválaszthatatlanul összekapcsolódott városunk, valamint a tágabb térség, Fejér és Tolna megye közelmúltjának történetével, kulturális-művészeti krónikájával is.  
A kiállítás megnyitójára 18 órától várják az érdeklődőket; az eseményen köszöntőt mond Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, a tárlat anyagát Szente Tünde szociológus ajánlja a vendégek figyelmébe – a megnyitón közreműködik Juhos Melinda harmonikaművész is.

Az Összkép bemutatójára több mint egy hónapon át, március 4-ig várják a kultúra és a művészetek szerelmeseit!

(Illusztráció: ICA-D)
 

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: Rabul ejtett szabadságok – történetek a Salazar-diktatúrából

ICA-D: Rabul ejtett szabadságok – történetek a Salazar-diktatúrából

2022. máj. 18.

Szász Lilla fotográfus, Maria Teresa Braz privát archivista és Perenyei Monika művészettörténész közös kiállításával folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) bemutatóinak sora; a Rabul ejtett szabadságok – történetek a Salazar-diktatúrából című tárlat megnyitójára pénteken várják a vendégeket.

Jött, láttuk, győzött a "Zanox"

Jött, láttuk, győzött a "Zanox"

2022. máj. 16.

Kockázatok és mellékhatások nélkül mit sem ér a Zélet, az meg már legyen ráadás, hogy nemcsak a forgatás, de a világpremier helyszíne is városunk volt: a Kultik Mozi adott otthont a díszbemutatónak, itt a "Zanox" – jó szívvel ajánlom!

DSTV: városfelfedező játék a könyvtárban

DSTV: városfelfedező játék a könyvtárban

2022. máj. 15.

Kiválóan vizsgázott a Legyen Tiéd Dunaújváros! névre keresztelt társasjáték, derül ki a DSTV összegzéséből. A József Attila Könyvtár rendszeresen szervez játéknapokat – egyre többen ismerkednek a várostörténeti  kalandozással. Hangkép.
 

DSTV: mesés vándorkiállítás

DSTV: mesés vándorkiállítás

2022. máj. 14.

Izgalmas csodavilágba kalauzol a DSTV összeállítása: a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárában az idén 85. születésnapját ünneplő Marék Veronika vándorkiállítása látható. A kicsik és nagyok legnagyobb örömére. Hangkép.
 

DSTV: bőséges könyvtári kínálat

DSTV: bőséges könyvtári kínálat

2022. máj. 13.

A József Attila Könyvtár májusi programjait ajánlja a kultúra barátainak a DSTV összeállítása. Az intézményben mozgalmas időszak vár a látogatókra, többek között játéknap, a csinált városokról szóló előadás és gyerekprogram színesíti a kínálatot. Hangkép.

Fantasztikus kiállításmegnyitóval készül a Széchenyi fotószakköre

Fantasztikus kiállításmegnyitóval készül a Széchenyi fotószakköre

2022. máj. 12.

Restart címmel szerveznek kiállítást az evangélikus templomban, koncerttel koronázandó megnyitóval készülnek: új lendületet vett a Széchenyi István Gimnázium fotószakköre – mindenkit várnak pénteken délután.Babonakörök a hajtás után.

DSTV: egy csendes szent ünnepe is

DSTV: egy csendes szent ünnepe is

2022. máj. 12.

A munka ünnepének egyháztörténeti vonatkozásaival foglalkozik a DSTV összeállítása. Május 1. ugyanis egy csendes szent, Jézus nevelőapja, Szent József ünnepe is. Hangkép.