Kihirdették a magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapatot

doszerk - 2022. január 21. 12:29

Az éremszerzési esélyek miatt védettséget élvező Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra mellett Nógrádi Bence, Varnyú Alex és Kónya Zsófia került a februári, pekingi téli olimpián szereplő magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapatba.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke és Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere csütörtökön hirdette ki az utazók névsorát. Az elnök elmondta, hogy 10-15 olimpiai pont megszerzését remélik, ugyanakkor a sportág jellegéből fakadóan nagy a bizonytalanság, a koronavírus-járvány miatt pedig most ez fokozottan érvényes. "A rövidpályás gyorskorcsolya az egyetlen éremesélyes sportágunk a téli olimpián. Ez a 10-15 pont akár 20 is lehet. Ami realitás: nagyon jó csapatunk van. A legjobbak közé tartozunk, minden számban éremeséllyel" - fogalmazott Kósa Lajos. Bánhidi Ákos kiemelte: miután a nemzetközi szövetség (ISU) ranglistája alapján a magyaroktól öt férfi és két nő szerzett indulási jogot, a Liu fivérek és Krueger mellé két férfi, Jászapáti Petra mellé pedig egy női versenyzőt kellett találniuk. Az nem volt kérdés, hogy kvalitásuk alapján a kiemelt négy versenyzőnek nem kellett válogatóznia. Amint jelezte, a férfiaknál a váltóba kerestek embert, ezért azt vizsgálták, hogy kikkel tud a leghatékonyabban versenyezni az 5000 méteres staféta. Nógrádira és Varnyúra a hazai válogatók, a világkupa-sorozat és a szubjektív edzői vélemények alapján esett a választás.

A nőknél a hiányzó egy versenyzővel szeretnék elérni, hogy a 2000 méteres vegyes váltó stabilan fusson, és komoly esélye legyen az éremszerzésre, hiszen az olimpián most debütáló számban a világkupa-sorozatban harmadik lett a magyar négyes. Szintén kielemezve az elért eredményeket, Kónya Zsófia lett tagja az utazó keretnek. "Sajnos a női váltó nem jutott ki Pekingbe, ennek sok oka volt. A két szabad férfi helyre sokan pályáztak, és nagyon nehéz volt dönteni. Nem ez a kedvenc pillanatom az edzői pályafutásomban, de dönteni kellett" - mondta Bánhidi. "Mint mindig, én most is tartózkodom az elvárások megfogalmazásától. Az olimpia olyan speciális verseny, hogy nincs főpróbája, ott és akkor kell lefutni. Fejben dől el, minden egyéni számban körülbelül 15-en esélyesek. Nekem az a feladatom, hogy a versenyzők mentálisan és fizikálisan a topon legyenek". A férfiaknál itthon maradó tartalék Tiborcz Dániel, míg a nőknél Sziliczei-Német Rebeka utazó tartalék. Utóbbi sérülés vagy betegség esetén ugorhat be, a kínai fővárosban a szigorú Covid-szabályok miatt nem készülhet és lakhat a többiekkel.

Képek forrása: MTI

Az olimpián a három egyéni számban - 500, 1000, 1500 méter - a két Liu testvér és Krueger, valamint a két női versenyző, Jászapáti és Kónya szerepel. Váltóban csak a férfiak érdekeltek, méghozzá címvédőként, ugyanakkor a női staféta három olimpiai szereplés után lemaradt Pekingről. A két-két férfi és női korcsolyázót felvonultató vegyes váltóban a két magyar női versenyző helye biztos, ugyanakkor az öt férfi indulót lehet a verseny alatt cserélni. A két Liu testvér - túl azon, hogy 2018-ban részesei voltak Magyarország történelmi, első téli olimpiai aranyérmének - világ- és Európa-bajnokok is. Az elmúlt világkupa-sorozatban Liu Shaolin megnyerte az 500 métert, míg testvére - aki az első összetett világbajnoka Magyarországnak - negyedik lett. A pittsburgh-i születésű Krueger négy évvel ezelőtt még amerikai színekben lett olimpiai ezüstérmes 1000 méteren, majd a magyar válogatott tagjaként vb- és Európa-bajnoki ezüstérmes lett. A legutóbbi vk-ban 1000 méteren volt a legjobb, ötödik lett. A szegedi Jászapáti Petra az első magyar női rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki vk-versenyt nyert. A Pekingre kvalifikáló vk-sorozatban 500 és 1000 méteren egyaránt 17., a leghosszabb egyéni távon pedig huszadik lett.

Magyarország 14 kvótát szerzett a pekingi játékokra. Jelen állás szerint öt sportágban - alpesisíben, hódeszkában, rövidpályás gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és sífutásban - lesz magyar szereplő a kínai fővárosban. Legutóbb Phjongcshangban hat sportágban összesen 19 magyar jutott szóhoz. A 14-es létszámot legutóbb az 1988-as, calgaryi olimpián nem érte el a magyar küldöttség, akkor mindössze öt magyar téli olimpikon volt.

(MTI)

A rovat további hírei: Sport

Finn kapus az első érkező

Finn kapus az első érkező

2022. máj. 18.

A finn Juuso Karna a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozóinak U21-es és felnőtt együttesében is szerepet kaphat a 2022/2023-as szezonban.

DSTV: háziverseny a DKSE úszóinál

DSTV: háziverseny a DKSE úszóinál

2022. máj. 18.

Nagy sikerű, kiváló hangulatú háziversenyt szerveztek a DKSE úszói a szakosztály ifjú versenyzőinek részére. A viadalon száznál is több kisgyermek vett részt, akik az általuk választott úszásnemben álltak rajthoz – végül pedig mindenki ajándékot kapott. Hangkép.

Megvan a Campus bajnoka is

Megvan a Campus bajnoka is

2022. máj. 18.

Mivel legnagyobb vetélytársa kikapott, játék nélkül nyerte meg a városi kispályás labdarúgó bajnokság Campus II. osztályát a Maradék együttese kedden este.

Aranyos DKSE a Vidék Bajnokságon

Aranyos DKSE a Vidék Bajnokságon

2022. máj. 18.

Egy arany- és egy bronzérem mellett több értékes helyezéssel zárták a Vidék Bajnokság küzdelmeit a DKSE gyermek és serdülő fiú tornászai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Eredményes felmérő

Eredményes felmérő

2022. máj. 17.

Jó hangulatban vívhattak egymással remek meccseket a DKSE és fiókszakosztályainak birkózói a Mezőfalván megrendezett háziversenyen.

Újra címvédés az élvonalban

Újra címvédés az élvonalban

2022. máj. 17.

Játszott mérkőzés nélkül hódította el a városi kispályás labdarúgó bajnokság MezDepo I. osztályának aranyérmét a Karmacsi Autó FC együttese hétfőn este.

Együtt marad a Kohász csapatának magja

Együtt marad a Kohász csapatának magja

2022. máj. 17.

Több kulcsjátékosával is szerződést hosszabbított a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese.