Dunaújváros Hetilap

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

Öcaline - 2022. január 20. 11:14

Megválasztása óta az itt élők hangja kíván lenni a parlamenti patkóban, meghatározó évnek tekinti az ideit az ország, és benne térségünk életében is Kálló Gergely országgyűlési képviselő. Feltett szándéka, hogy érvelő, derűs, a sárdobálást kerülő kampány legyen a választásokig. Interjú.

Két évvel ezelőtt, a megválasztásakor azt nyilatkozta, feltett szándéka, hogy az itt élők számára hatékonyabb képviseletet biztosítson az Országgyűlésben. Mennyire sikerült valóra váltani ezt az elképzelést?
– Talán nem tűnik túlzott szerénytelenségnek, ha azt állítom, hogy valóban sikerült a térségben élők hangjává válnom: a Fejér megyében lévő öt képviselő közül bizonyosan a legaktívabb voltam úgy a felszólalások, mint a beadványok tekintetében. Az már sajnálatos, hogy több olyan területet is érintenem kellett, amit szívem szerint elkerültem volna.
Mire gondol?
A 4500 munkavállalót foglalkoztató, közvetve 10 ezer család megélhetését biztosító, az egész térségben meghatározó szereplő, az ISD DUNAFERR helyzetét említhetném példaként – az, hogy a vasművünk kimaradt a kormányzati segítségnyújtásból a válsághelyzet idején, szerintem minden képzeletet felülmúló skandalum. De hasonló a különleges gazdasági övezet létrejötte, amely országos viszonylatban is a legnagyobb merénylet, és szintén a térséget, ezen belül is kifejezetten Dunaújvárost sújtotta. Nem kérdés, hogy itt alantas politikai bosszúról volt és van szó. A beadványok tekintetében a DVG és a DVCSH históriája szolgált példaként: nem volt még olyan, hogy egy szolgáltató annak ellenére számlázott volna tovább, hogy megvonták tőle a szolgáltatás jogát. A rendezetlen jogi háttér okán nyújtottam be határozati javaslatot és jó hír, hogy bár ezt nem tárgyalta még a Parlament, de született egy döntés arról, hogy az energetikai hivatal, a MEKH bírságot szabhat ki hasonló helyzetben. Ez ugyan helyes döntés és örülök, hogy megfogadták a kérésem, de sajnos nem az egészet, én ugyanis azt is kértem, hogy ilyen esetben a többi állami szerv – jelen esetben a NAV és a rendőrség – tevőlegesen is avatkozzon be a folyamatokba. Ezért tovább küzdök.
Az elmúlt időszakban több közösségi kezdeményezésből is kivette a részét – mennyire érzi fontosnak, hogy az Országgyűlésen kívül, a helyi színtéren is aktív legyen?
– Úgy érzem, ez is a képviselői munkám szerves része, fontos pillére. Az, hogy működik az "Adománykaraván" vagy több tonna állateledel gyűlik össze a felelős állattartás híveinek összefogása révén a helyi ebtelep javára, természetesen nem az én érdemem, hanem a közösségé, ugyanakkor beláthatatlanul fontosnak érzem, hogy résztvevője, esetenként kezdeményezője legyek az ilyen akcióknak – igyekszem hát helyi szinten is bekapcsolódni a közösség életébe.
Jöjjön egy merész kanyar: 2022 az országgyűlési választás éve, Kálló Gergely nemcsak képviselőként, de immár az „Egységben Magyarországért” jelöltjeként is készül a megméretésre. Hogyan?
– Egyfelől természetes izgalommal, másrészt viszont azzal az eltökélt szándékkal, hogy elkerüljem a durva hangnemű, sárdobáló, esetenként szó szerint uszító kampányt. Sajnos 2010 óta látjuk, mennyire durvul a sítlus – én azt ígérhetem, hogy részemről nem lesz gyűlöletkampány, és természetesen erre kérem az ellenérdekelt feleket is. Természetesen konkrét célokkal várom a választást – úgy gondolom, egy megválasztott képviselő feladata az lesz, hogy felszámolja a különleges gazdasági övezetet, amellyel szó szerint lesújtottak a térségünkre, és visszaadja a dunaújvárosiaknak azt, amit jogtalanul elvettek tőlük. Itt súlyos összegről beszélhetünk, 1,5 milliárdos tétel esik ki a városi büdzséből az iparűzési adó elvonása nyomán. Ugyanakkor a forintosítható tartalmakon túl azt is beláthatatlanul fontosnak érzem, hogy végre ne egymás ellen uszítsák a térség településeit, lakóit. Ezen a színtéren egy irányba kell húzni, hiszen közös célunk a város és a térség felemelkedése!

(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

2024. szep. 27.

677 centiméter magasan tetőzött a dunai árvíz Dunaújvárosban vasárnap. Néhány nappal később pedig már meg nem mondta volna az ember, hogy mi is történt a Duna-parton. Sokan dolgoztak azon, hogy a lehető legkisebb károkkal járjon a drasztikus vízszintnövekedés.

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

2024. szep. 26.

Véget ért az Európai Mobilitási Hét, Dunaújvárosban is jól sikerültek az ennek apropóján szervezett programok. Az autómentes napon például parádés hangulat töltötte meg a Petőfi ligetet, minden korosztály talált magának elfoglaltságot még múlt pénteken. 

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

2024. szep. 24.

Közel kétezer részvevővel és több tonna hulladék összeszedésével zárták a takarítási világnapot múlt pénteken.  Az idén immár negyedszerre rendezett eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, akik a Decathlon Magyarország és a Jót, szívből – Dunaújvárosért csapatával karöltve tisztították meg az Erdei tornapálya és a Kádár-völgy területét a szeméttől. 

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

2024. szep. 22.

Egy héten keresztül Dunaújvárosban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítése, ugyanis idén is csatlakoztunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek egyik állomása a Városháza téren megrendezett Hivatali Zöld Nap volt.

Istentisztelettel adott hálát a közösség

Istentisztelettel adott hálát a közösség

2024. szep. 21.

Hálaadó istentiszteletet tartott a Dunaújvárosi Református Egyházközösség sikeresen lezárult templomuk felújítása alkalmából. A templom korszerűsítése 180 millió forintos beruházásból valósult meg.

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

2024. szep. 21.

A Dunaújvárosi Óvoda minden nevelési évet értekezlettel kezd, olyannal, ahová Pintér Tamás polgármester is meghívást kap. Ez idén is így volt, szerdán délelőtt a Lilla közi intézményben tárgyaltak.