Dunaújváros Hetilap

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

Öcaline - 2022. január 20. 11:14

Megválasztása óta az itt élők hangja kíván lenni a parlamenti patkóban, meghatározó évnek tekinti az ideit az ország, és benne térségünk életében is Kálló Gergely országgyűlési képviselő. Feltett szándéka, hogy érvelő, derűs, a sárdobálást kerülő kampány legyen a választásokig. Interjú.

Két évvel ezelőtt, a megválasztásakor azt nyilatkozta, feltett szándéka, hogy az itt élők számára hatékonyabb képviseletet biztosítson az Országgyűlésben. Mennyire sikerült valóra váltani ezt az elképzelést?
– Talán nem tűnik túlzott szerénytelenségnek, ha azt állítom, hogy valóban sikerült a térségben élők hangjává válnom: a Fejér megyében lévő öt képviselő közül bizonyosan a legaktívabb voltam úgy a felszólalások, mint a beadványok tekintetében. Az már sajnálatos, hogy több olyan területet is érintenem kellett, amit szívem szerint elkerültem volna.
Mire gondol?
A 4500 munkavállalót foglalkoztató, közvetve 10 ezer család megélhetését biztosító, az egész térségben meghatározó szereplő, az ISD DUNAFERR helyzetét említhetném példaként – az, hogy a vasművünk kimaradt a kormányzati segítségnyújtásból a válsághelyzet idején, szerintem minden képzeletet felülmúló skandalum. De hasonló a különleges gazdasági övezet létrejötte, amely országos viszonylatban is a legnagyobb merénylet, és szintén a térséget, ezen belül is kifejezetten Dunaújvárost sújtotta. Nem kérdés, hogy itt alantas politikai bosszúról volt és van szó. A beadványok tekintetében a DVG és a DVCSH históriája szolgált példaként: nem volt még olyan, hogy egy szolgáltató annak ellenére számlázott volna tovább, hogy megvonták tőle a szolgáltatás jogát. A rendezetlen jogi háttér okán nyújtottam be határozati javaslatot és jó hír, hogy bár ezt nem tárgyalta még a Parlament, de született egy döntés arról, hogy az energetikai hivatal, a MEKH bírságot szabhat ki hasonló helyzetben. Ez ugyan helyes döntés és örülök, hogy megfogadták a kérésem, de sajnos nem az egészet, én ugyanis azt is kértem, hogy ilyen esetben a többi állami szerv – jelen esetben a NAV és a rendőrség – tevőlegesen is avatkozzon be a folyamatokba. Ezért tovább küzdök.
Az elmúlt időszakban több közösségi kezdeményezésből is kivette a részét – mennyire érzi fontosnak, hogy az Országgyűlésen kívül, a helyi színtéren is aktív legyen?
– Úgy érzem, ez is a képviselői munkám szerves része, fontos pillére. Az, hogy működik az "Adománykaraván" vagy több tonna állateledel gyűlik össze a felelős állattartás híveinek összefogása révén a helyi ebtelep javára, természetesen nem az én érdemem, hanem a közösségé, ugyanakkor beláthatatlanul fontosnak érzem, hogy résztvevője, esetenként kezdeményezője legyek az ilyen akcióknak – igyekszem hát helyi szinten is bekapcsolódni a közösség életébe.
Jöjjön egy merész kanyar: 2022 az országgyűlési választás éve, Kálló Gergely nemcsak képviselőként, de immár az „Egységben Magyarországért” jelöltjeként is készül a megméretésre. Hogyan?
– Egyfelől természetes izgalommal, másrészt viszont azzal az eltökélt szándékkal, hogy elkerüljem a durva hangnemű, sárdobáló, esetenként szó szerint uszító kampányt. Sajnos 2010 óta látjuk, mennyire durvul a sítlus – én azt ígérhetem, hogy részemről nem lesz gyűlöletkampány, és természetesen erre kérem az ellenérdekelt feleket is. Természetesen konkrét célokkal várom a választást – úgy gondolom, egy megválasztott képviselő feladata az lesz, hogy felszámolja a különleges gazdasági övezetet, amellyel szó szerint lesújtottak a térségünkre, és visszaadja a dunaújvárosiaknak azt, amit jogtalanul elvettek tőlük. Itt súlyos összegről beszélhetünk, 1,5 milliárdos tétel esik ki a városi büdzséből az iparűzési adó elvonása nyomán. Ugyanakkor a forintosítható tartalmakon túl azt is beláthatatlanul fontosnak érzem, hogy végre ne egymás ellen uszítsák a térség településeit, lakóit. Ezen a színtéren egy irányba kell húzni, hiszen közös célunk a város és a térség felemelkedése!

(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.