Dunaújváros Hetilap

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

Öcaline - 2022. január 20. 11:14

Megválasztása óta az itt élők hangja kíván lenni a parlamenti patkóban, meghatározó évnek tekinti az ideit az ország, és benne térségünk életében is Kálló Gergely országgyűlési képviselő. Feltett szándéka, hogy érvelő, derűs, a sárdobálást kerülő kampány legyen a választásokig. Interjú.

Két évvel ezelőtt, a megválasztásakor azt nyilatkozta, feltett szándéka, hogy az itt élők számára hatékonyabb képviseletet biztosítson az Országgyűlésben. Mennyire sikerült valóra váltani ezt az elképzelést?
– Talán nem tűnik túlzott szerénytelenségnek, ha azt állítom, hogy valóban sikerült a térségben élők hangjává válnom: a Fejér megyében lévő öt képviselő közül bizonyosan a legaktívabb voltam úgy a felszólalások, mint a beadványok tekintetében. Az már sajnálatos, hogy több olyan területet is érintenem kellett, amit szívem szerint elkerültem volna.
Mire gondol?
A 4500 munkavállalót foglalkoztató, közvetve 10 ezer család megélhetését biztosító, az egész térségben meghatározó szereplő, az ISD DUNAFERR helyzetét említhetném példaként – az, hogy a vasművünk kimaradt a kormányzati segítségnyújtásból a válsághelyzet idején, szerintem minden képzeletet felülmúló skandalum. De hasonló a különleges gazdasági övezet létrejötte, amely országos viszonylatban is a legnagyobb merénylet, és szintén a térséget, ezen belül is kifejezetten Dunaújvárost sújtotta. Nem kérdés, hogy itt alantas politikai bosszúról volt és van szó. A beadványok tekintetében a DVG és a DVCSH históriája szolgált példaként: nem volt még olyan, hogy egy szolgáltató annak ellenére számlázott volna tovább, hogy megvonták tőle a szolgáltatás jogát. A rendezetlen jogi háttér okán nyújtottam be határozati javaslatot és jó hír, hogy bár ezt nem tárgyalta még a Parlament, de született egy döntés arról, hogy az energetikai hivatal, a MEKH bírságot szabhat ki hasonló helyzetben. Ez ugyan helyes döntés és örülök, hogy megfogadták a kérésem, de sajnos nem az egészet, én ugyanis azt is kértem, hogy ilyen esetben a többi állami szerv – jelen esetben a NAV és a rendőrség – tevőlegesen is avatkozzon be a folyamatokba. Ezért tovább küzdök.
Az elmúlt időszakban több közösségi kezdeményezésből is kivette a részét – mennyire érzi fontosnak, hogy az Országgyűlésen kívül, a helyi színtéren is aktív legyen?
– Úgy érzem, ez is a képviselői munkám szerves része, fontos pillére. Az, hogy működik az "Adománykaraván" vagy több tonna állateledel gyűlik össze a felelős állattartás híveinek összefogása révén a helyi ebtelep javára, természetesen nem az én érdemem, hanem a közösségé, ugyanakkor beláthatatlanul fontosnak érzem, hogy résztvevője, esetenként kezdeményezője legyek az ilyen akcióknak – igyekszem hát helyi szinten is bekapcsolódni a közösség életébe.
Jöjjön egy merész kanyar: 2022 az országgyűlési választás éve, Kálló Gergely nemcsak képviselőként, de immár az „Egységben Magyarországért” jelöltjeként is készül a megméretésre. Hogyan?
– Egyfelől természetes izgalommal, másrészt viszont azzal az eltökélt szándékkal, hogy elkerüljem a durva hangnemű, sárdobáló, esetenként szó szerint uszító kampányt. Sajnos 2010 óta látjuk, mennyire durvul a sítlus – én azt ígérhetem, hogy részemről nem lesz gyűlöletkampány, és természetesen erre kérem az ellenérdekelt feleket is. Természetesen konkrét célokkal várom a választást – úgy gondolom, egy megválasztott képviselő feladata az lesz, hogy felszámolja a különleges gazdasági övezetet, amellyel szó szerint lesújtottak a térségünkre, és visszaadja a dunaújvárosiaknak azt, amit jogtalanul elvettek tőlük. Itt súlyos összegről beszélhetünk, 1,5 milliárdos tétel esik ki a városi büdzséből az iparűzési adó elvonása nyomán. Ugyanakkor a forintosítható tartalmakon túl azt is beláthatatlanul fontosnak érzem, hogy végre ne egymás ellen uszítsák a térség településeit, lakóit. Ezen a színtéren egy irányba kell húzni, hiszen közös célunk a város és a térség felemelkedése!

(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.

Örömmel mozgatták meg az óvodásokat (galériával)

Örömmel mozgatták meg az óvodásokat (galériával)

2022. szep. 28.

Az egészséges életmód, a mozgás és a környezetvédelem fontosságára hívta fel tíz dunaújvárosi tagóvoda növendékeinek figyelmét a felső Duna-parton megrendezett ovifutás.

Szakmai nap az egészségügyi szakdolgozóknak – újra Dunaújvárosban

Szakmai nap az egészségügyi szakdolgozóknak – újra Dunaújvárosban

2022. szep. 28.

Jubilál a sorozat, idén éppen tizedszerre rendezi meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete – a tanácskozásnak (2015 után újra) Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme ad otthont csütörtökön.