Dunaújváros Hetilap

Merre tartanak 2022-ben a dunaújvárosi ingatlanárak?

Öcaline - 2022. január 4. 18:01

Azt, hogy mit hoz az új év, senki sem tudja pontosan megjósolni, de a korábbi tapasztalatokra támaszkodva és az ingatlanpiaci ciklikusságát alapul véve, azért tehetünk prognózisokat. Évnyitó elemzés az Ingatlannet szakértői közreműködésével. 

A hazai ingatlanpiac virágzása még a koronavírus előtt befejeződött, pedig ezt a fordulópontot sokan a járványidőszakhoz kötik. Tavaly azonban ingatlanok áraira, keresletére és kínálatára nemcsak koronavírus további hullámai gyakoroltak hatást, hanem a különböző kormányzati intézkedések (otthonteremtési és felújítási támogatás, 5 százalékos áfa, illetékmentesség) is. Mindezek mellett pedig nem hanyagolhatjuk el az építőipari anyagok drágulását, mely a mai napig jelen van. 

Tények és trendek a dunaújvárosi piacon

Ha röviden szeretnénk összegezni a főbb jellemzőket, akkor elmondhatjuk, a családi házak sokat, a lakások csak kicsit drágultak tavaly a városban. A három fő lakóingatlan-típus (családi házak, téglalakások, panellakások) közül Dunaújvárosban a házak drágultak a legnagyobb mértékben. A lakások ára is emelkedett, de csak kisebb ütemben.
A dunaújvárosi házak átlagárát azonban az eladók nem fokozatosan, hónapról-hónapra emelték. Sőt, kezdetben, az év elején még áresést is tapasztalhattak a vásárlók. A csökkenés után azonban egy hirtelen és meredek emelkedés vette kezdetét. A dráguló szakasz májustól augusztusig tartott, az őszi és téli időszakokban már inkább csak stagnálásról beszélhetünk. Éves összesítésben a Dunaújvárosban eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméter ára közel 20 százalékot drágult, 290 ezer forintos négyzetméterenkénti árról 340 ezer forintra.
A lakáspiacon már más a helyzet. Dunaújvárosban akár az eladó téglalakások, akár az eladó panellakások átlagárának éves változását nézzük, mindkét esetben fokozatosan emelkedő árakról beszélhetünk. Összességében a téglaépítésű lakások átlagosan 6 százalékkal – négyzetméterenként 330 ezer forintra –, a panelek pedig átlagosan 10 százalékkal, 310 ezer forintos négyzetméterenkénti árra drágultak.

Drágulást várnak az új esztendőtől is

Az országos trendeket a GKI és a Masterplast által végzett felmérés vázolja: ezek szerint Budapesten és vidék a jövőbeli árak alakulásának tekintetében szétválnak. Míg a főváros használtlakás-piacán 4-5 százalékos áremelkedés várható, addig a vidéken 2-3 százalékos áremelkedést jósolnak. Az új építésű lakások piacán már nem differenciáltak; a felmérés eredményeképpen mindenhol drágulást várhatunk a jövő évben. Az ingatlanpiac ezen szegmensében 2022-ben a négyzetméterárak növekedésének mértéke 7-8 százalék körüli lesz.
Mindezeket figyelembe véve Dunaújvárosban is drágulást jósolhatunk – legyen szó lakásról vagy családi házról. Az emelkedésnek csak a járvány megfékezésére hozott korlátozások szabhatnának gátat.

Emelkedik az anyagköltség is!
 
Az építőipari anyagárak már tavaly február óta dráguló tendenciát mutattak – márpedig ez nemcsak a vállalkozókat, hanem a vásárlókat is sújtja – ráadásul e téren további 20 százalékos emelkedés várható 2022-ben. Ennek fő okozója, hogy többszörösére növekedett a gyártók energiaköltsége. 
Már azt is tudni lehet, hogy az alapanyagok közül, melyeknek fog legjobban megemelkedni az ára: a tégla, a gipszkarton és az üveggyapot ára is megugorhat idén. Természetesen ez az áremelkedés hatással lesz az ingatlanpiacra is – az újonnan épülő és felújítás alatt álló ingatlanok is sokkalta drágábbak lehetnek.

(Címlap- és nyitókép: Vaszócsik Kristóf; belső oldali táblázat: ingatlannet.hu)

A rovat további hírei: Közélet

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni!