Dunaújváros Hetilap

Merre tartanak 2022-ben a dunaújvárosi ingatlanárak?

Öcaline - 2022. január 4. 18:01

Azt, hogy mit hoz az új év, senki sem tudja pontosan megjósolni, de a korábbi tapasztalatokra támaszkodva és az ingatlanpiaci ciklikusságát alapul véve, azért tehetünk prognózisokat. Évnyitó elemzés az Ingatlannet szakértői közreműködésével. 

A hazai ingatlanpiac virágzása még a koronavírus előtt befejeződött, pedig ezt a fordulópontot sokan a járványidőszakhoz kötik. Tavaly azonban ingatlanok áraira, keresletére és kínálatára nemcsak koronavírus további hullámai gyakoroltak hatást, hanem a különböző kormányzati intézkedések (otthonteremtési és felújítási támogatás, 5 százalékos áfa, illetékmentesség) is. Mindezek mellett pedig nem hanyagolhatjuk el az építőipari anyagok drágulását, mely a mai napig jelen van. 

Tények és trendek a dunaújvárosi piacon

Ha röviden szeretnénk összegezni a főbb jellemzőket, akkor elmondhatjuk, a családi házak sokat, a lakások csak kicsit drágultak tavaly a városban. A három fő lakóingatlan-típus (családi házak, téglalakások, panellakások) közül Dunaújvárosban a házak drágultak a legnagyobb mértékben. A lakások ára is emelkedett, de csak kisebb ütemben.
A dunaújvárosi házak átlagárát azonban az eladók nem fokozatosan, hónapról-hónapra emelték. Sőt, kezdetben, az év elején még áresést is tapasztalhattak a vásárlók. A csökkenés után azonban egy hirtelen és meredek emelkedés vette kezdetét. A dráguló szakasz májustól augusztusig tartott, az őszi és téli időszakokban már inkább csak stagnálásról beszélhetünk. Éves összesítésben a Dunaújvárosban eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméter ára közel 20 százalékot drágult, 290 ezer forintos négyzetméterenkénti árról 340 ezer forintra.
A lakáspiacon már más a helyzet. Dunaújvárosban akár az eladó téglalakások, akár az eladó panellakások átlagárának éves változását nézzük, mindkét esetben fokozatosan emelkedő árakról beszélhetünk. Összességében a téglaépítésű lakások átlagosan 6 százalékkal – négyzetméterenként 330 ezer forintra –, a panelek pedig átlagosan 10 százalékkal, 310 ezer forintos négyzetméterenkénti árra drágultak.

Drágulást várnak az új esztendőtől is

Az országos trendeket a GKI és a Masterplast által végzett felmérés vázolja: ezek szerint Budapesten és vidék a jövőbeli árak alakulásának tekintetében szétválnak. Míg a főváros használtlakás-piacán 4-5 százalékos áremelkedés várható, addig a vidéken 2-3 százalékos áremelkedést jósolnak. Az új építésű lakások piacán már nem differenciáltak; a felmérés eredményeképpen mindenhol drágulást várhatunk a jövő évben. Az ingatlanpiac ezen szegmensében 2022-ben a négyzetméterárak növekedésének mértéke 7-8 százalék körüli lesz.
Mindezeket figyelembe véve Dunaújvárosban is drágulást jósolhatunk – legyen szó lakásról vagy családi házról. Az emelkedésnek csak a járvány megfékezésére hozott korlátozások szabhatnának gátat.

Emelkedik az anyagköltség is!
 
Az építőipari anyagárak már tavaly február óta dráguló tendenciát mutattak – márpedig ez nemcsak a vállalkozókat, hanem a vásárlókat is sújtja – ráadásul e téren további 20 százalékos emelkedés várható 2022-ben. Ennek fő okozója, hogy többszörösére növekedett a gyártók energiaköltsége. 
Már azt is tudni lehet, hogy az alapanyagok közül, melyeknek fog legjobban megemelkedni az ára: a tégla, a gipszkarton és az üveggyapot ára is megugorhat idén. Természetesen ez az áremelkedés hatással lesz az ingatlanpiacra is – az újonnan épülő és felújítás alatt álló ingatlanok is sokkalta drágábbak lehetnek.

(Címlap- és nyitókép: Vaszócsik Kristóf; belső oldali táblázat: ingatlannet.hu)

A rovat további hírei: Közélet

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

2022. jan. 22.

Három helyszínen is komoly munkálatok kezdődtek az elmúlt időszakban a város közterein – a DVG szakemberei az Erste Bank mögötti területen és a Gagarin téren metszettek és takarítottak, míg a volt ADU iskola melletti térségben megkezdődött a 70 autó elhelyezését biztosító parkoló kialakítása.

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

2022. jan. 21.

Választási értesítő, névjegyzék, ajánlásgyűjtés, kampányidőszak – választási kisokost állítottunk össze a 2022-es országgyűlési választás előtt, a határidők dzsungelében kalauzunk dr. Molnár Attila jegyző, a helyi választási iroda vezetője volt.

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

2022. jan. 21.

Városunkban már 16 helyszínen adható  le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj, mindez a "CseppetSem!" program részeként. A cél a környezetszennyezés megelőzése és a környezettudatos magatartás erősítése. 

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

2022. jan. 20.

Összesen 28 tétel szerepelt a közgyűlés előtt az önkormányzat nyílt, majd zárt ülésén a Városháza közgyűlési termében csütörtökön – fajsúlyos tételek egész soráról döntöttek a képviselők.

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

2022. jan. 20.

Megválasztása óta az itt élők hangja kíván lenni a parlamenti patkóban, meghatározó évnek tekinti az ideit az ország, és benne térségünk életében is Kálló Gergely országgyűlési képviselő. Feltett szándéka, hogy érvelő, derűs, a sárdobálást kerülő kampány legyen a választásokig. Interjú.

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

2022. jan. 19.

A nyílt ülésen 23, majd zárt ajtók mögött további 2 tételről dönthetnek a képviselők a Városházán csütörtökön délelőtt.

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

2022. jan. 19.

Az országgyűlési választás kapcsán jelent meg Pintér Tamás polgármester összegzése a város hivatalos oldalán. Mutatom!