Dunaújváros Hetilap

Merre tartanak 2022-ben a dunaújvárosi ingatlanárak?

Öcaline - 2022. január 4. 18:01

Azt, hogy mit hoz az új év, senki sem tudja pontosan megjósolni, de a korábbi tapasztalatokra támaszkodva és az ingatlanpiaci ciklikusságát alapul véve, azért tehetünk prognózisokat. Évnyitó elemzés az Ingatlannet szakértői közreműködésével. 

A hazai ingatlanpiac virágzása még a koronavírus előtt befejeződött, pedig ezt a fordulópontot sokan a járványidőszakhoz kötik. Tavaly azonban ingatlanok áraira, keresletére és kínálatára nemcsak koronavírus további hullámai gyakoroltak hatást, hanem a különböző kormányzati intézkedések (otthonteremtési és felújítási támogatás, 5 százalékos áfa, illetékmentesség) is. Mindezek mellett pedig nem hanyagolhatjuk el az építőipari anyagok drágulását, mely a mai napig jelen van. 

Tények és trendek a dunaújvárosi piacon

Ha röviden szeretnénk összegezni a főbb jellemzőket, akkor elmondhatjuk, a családi házak sokat, a lakások csak kicsit drágultak tavaly a városban. A három fő lakóingatlan-típus (családi házak, téglalakások, panellakások) közül Dunaújvárosban a házak drágultak a legnagyobb mértékben. A lakások ára is emelkedett, de csak kisebb ütemben.
A dunaújvárosi házak átlagárát azonban az eladók nem fokozatosan, hónapról-hónapra emelték. Sőt, kezdetben, az év elején még áresést is tapasztalhattak a vásárlók. A csökkenés után azonban egy hirtelen és meredek emelkedés vette kezdetét. A dráguló szakasz májustól augusztusig tartott, az őszi és téli időszakokban már inkább csak stagnálásról beszélhetünk. Éves összesítésben a Dunaújvárosban eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméter ára közel 20 százalékot drágult, 290 ezer forintos négyzetméterenkénti árról 340 ezer forintra.
A lakáspiacon már más a helyzet. Dunaújvárosban akár az eladó téglalakások, akár az eladó panellakások átlagárának éves változását nézzük, mindkét esetben fokozatosan emelkedő árakról beszélhetünk. Összességében a téglaépítésű lakások átlagosan 6 százalékkal – négyzetméterenként 330 ezer forintra –, a panelek pedig átlagosan 10 százalékkal, 310 ezer forintos négyzetméterenkénti árra drágultak.

Drágulást várnak az új esztendőtől is

Az országos trendeket a GKI és a Masterplast által végzett felmérés vázolja: ezek szerint Budapesten és vidék a jövőbeli árak alakulásának tekintetében szétválnak. Míg a főváros használtlakás-piacán 4-5 százalékos áremelkedés várható, addig a vidéken 2-3 százalékos áremelkedést jósolnak. Az új építésű lakások piacán már nem differenciáltak; a felmérés eredményeképpen mindenhol drágulást várhatunk a jövő évben. Az ingatlanpiac ezen szegmensében 2022-ben a négyzetméterárak növekedésének mértéke 7-8 százalék körüli lesz.
Mindezeket figyelembe véve Dunaújvárosban is drágulást jósolhatunk – legyen szó lakásról vagy családi házról. Az emelkedésnek csak a járvány megfékezésére hozott korlátozások szabhatnának gátat.

Emelkedik az anyagköltség is!
 
Az építőipari anyagárak már tavaly február óta dráguló tendenciát mutattak – márpedig ez nemcsak a vállalkozókat, hanem a vásárlókat is sújtja – ráadásul e téren további 20 százalékos emelkedés várható 2022-ben. Ennek fő okozója, hogy többszörösére növekedett a gyártók energiaköltsége. 
Már azt is tudni lehet, hogy az alapanyagok közül, melyeknek fog legjobban megemelkedni az ára: a tégla, a gipszkarton és az üveggyapot ára is megugorhat idén. Természetesen ez az áremelkedés hatással lesz az ingatlanpiacra is – az újonnan épülő és felújítás alatt álló ingatlanok is sokkalta drágábbak lehetnek.

(Címlap- és nyitókép: Vaszócsik Kristóf; belső oldali táblázat: ingatlannet.hu)

A rovat további hírei: Közélet

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

 "... minden egyes nap küzdenek értünk..."

"... minden egyes nap küzdenek értünk..."

2022. júl. 01.

A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi intézmények összes dolgozóját Pintér Tamás, a polgármester köszöntőjét betűhíven közöljük.

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

2022. jún. 30.

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

2022. jún. 30.

Nyílt ülést tartott az önkormányzat közgyűlése a Városházán ma délelőtt – a tanácskozás összehívását a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottsága kezdeményezte, mégpedig a következő nyílt ülésig nem halasztható ügyekben.