Dunaújváros Hetilap

Pedagógussztrájk: "... nem hallgathatunk tovább, össze kell fognunk!"

Öcaline - 2022. január 28. 17:21

Közös fellépéssel rukkol ki, országos figyelmeztető sztrájkot szervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) január 31-én, hétfőn – a tiltakozó akcióhoz a város és a térség több intézménye is csatlakozott.

Módosított követelésekkel rukkolt ki a napokban a PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottsága, de a cél változatlan: január 31-én, hétfőn az oktatási szféra feszítő gondjaira kívánják felhívni a figyelmet, mondta lapunknak Horváth Éva, a PDSZ dunaújvárosi ügyvivője.

Célok és tervek – a szféra érdekében

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által  meghirdetett közös akció két tiltakozást takar: a tervek szerint jövő hétfőn kétórás – 8 és 10 óra között – figyelmeztető sztrájkra kerül sor, majd, amennyiben a követeléseket nem teljesítik, március 16-án határozatlan idejű országos ágazati sztrájk kezdődik. 
Az érdekképviseletek jelentős bérfejlesztési igénnyel, a kötelező órák számának mérséklésének követelésével rukkoltak ki – a cél egyértelmű: a tömeges elvándorlás megakadályozása.  Mindezek mellett a PDSZ és a PSZ sztrájkbizottság egyebek mellett a kötelező oltásról szóló kormányrendelet módosítását követeli, valamint annak visszavonását is, hogy a nem állami intézményekben a kötelező oltás bevezetéséről a polgármesterek és a munkáltatók határozzanak. A szakszervezetek szerint a döntés felelősségét a kormány olyan szereplőkre hárítja, akik ehhez sem országos, sem területi járványügyi adatokkal, sem pedig megfelelő szaktudással nem rendelkeznek.

Több intézmény csatlakozott

Bár a végleges csatlakozók listája még közel sem teljes, lapzártánkig a tankerületi intézmények közül az Arany, a Dózsa, a Móricz, a Vasvári csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, de sztrájkolnak a Széchenyi gimnázium pedagógusai is. A szakképző intézmények közül biztos a Bánki, a Dunaferr, a Kereskedelmi és a Lorántffy jelenléte, valószínűsíthető a Hild és a Rudas középiskolák oktatóinak csatlakozása is az országos kezdeményezéshez.

Horváth Éva tájékoztatása szerint a Dunaújvárosi Óvoda 8 tagintézményében közel 130 óvodapedagógus csatlakozott lapzártánkig, ráadásul az óvónők mellett a gyógypedagógusok is sztrájkolnak majd. Izmos a térségi aktivitás is, hiszen több környékbeli település, így Adony, Baracs, Besnyő, Iváncsa, Mezőfalva és Nagyvenyim intézményeiben is lesz figyelmeztető sztrájk jövő hétfőn.

"... romokban hever az oktatás"

A PDSZ helyi ügyvivője egyébként személyes indokokkal is magyarázza csatlakozását a kezdeményezéshez:
– Ez az utolsó tanévem. Rettenetes érzés úgy nyugdíjba menni több mint negyven év után, hogy romokban hever az oktatás. Nagyon kevés a pedagógus, nincs utánpótlás. Ki is választaná ezt a hivatást ilyen nyomorúságos bérek mellett? Visszafordíthatatlan károkat okoz a jövő nemzedékében nap mint nap ez az egész korszerűtlen, megnyomorító, esélyegyenlőséget nyomaiban sem garantáló rendszer, ahol agyonterhelt a gyermek és a pedagógus is. A kormány mindent megtesz azért, hogy a sztrájkot megakadályozza. Úgy érzem, egyre többen ismerik, ismerjük fel: nem lehet, hogy önmagunkat kizsigerelve tovább éltessük ezt a mérhetetlenül káros oktatási rendszert – nem hallgathatunk tovább, össze kell fognunk!

(Címlap- és nyitóképünk: nedolgozzingyen.hu; a belső oldali fotó illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.