Dunaújváros Hetilap

Pedagógussztrájk: "... nem hallgathatunk tovább, össze kell fognunk!"

Öcaline - 2022. január 28. 17:21

Közös fellépéssel rukkol ki, országos figyelmeztető sztrájkot szervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) január 31-én, hétfőn – a tiltakozó akcióhoz a város és a térség több intézménye is csatlakozott.

Módosított követelésekkel rukkolt ki a napokban a PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottsága, de a cél változatlan: január 31-én, hétfőn az oktatási szféra feszítő gondjaira kívánják felhívni a figyelmet, mondta lapunknak Horváth Éva, a PDSZ dunaújvárosi ügyvivője.

Célok és tervek – a szféra érdekében

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által  meghirdetett közös akció két tiltakozást takar: a tervek szerint jövő hétfőn kétórás – 8 és 10 óra között – figyelmeztető sztrájkra kerül sor, majd, amennyiben a követeléseket nem teljesítik, március 16-án határozatlan idejű országos ágazati sztrájk kezdődik. 
Az érdekképviseletek jelentős bérfejlesztési igénnyel, a kötelező órák számának mérséklésének követelésével rukkoltak ki – a cél egyértelmű: a tömeges elvándorlás megakadályozása.  Mindezek mellett a PDSZ és a PSZ sztrájkbizottság egyebek mellett a kötelező oltásról szóló kormányrendelet módosítását követeli, valamint annak visszavonását is, hogy a nem állami intézményekben a kötelező oltás bevezetéséről a polgármesterek és a munkáltatók határozzanak. A szakszervezetek szerint a döntés felelősségét a kormány olyan szereplőkre hárítja, akik ehhez sem országos, sem területi járványügyi adatokkal, sem pedig megfelelő szaktudással nem rendelkeznek.

Több intézmény csatlakozott

Bár a végleges csatlakozók listája még közel sem teljes, lapzártánkig a tankerületi intézmények közül az Arany, a Dózsa, a Móricz, a Vasvári csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, de sztrájkolnak a Széchenyi gimnázium pedagógusai is. A szakképző intézmények közül biztos a Bánki, a Dunaferr, a Kereskedelmi és a Lorántffy jelenléte, valószínűsíthető a Hild és a Rudas középiskolák oktatóinak csatlakozása is az országos kezdeményezéshez.

Horváth Éva tájékoztatása szerint a Dunaújvárosi Óvoda 8 tagintézményében közel 130 óvodapedagógus csatlakozott lapzártánkig, ráadásul az óvónők mellett a gyógypedagógusok is sztrájkolnak majd. Izmos a térségi aktivitás is, hiszen több környékbeli település, így Adony, Baracs, Besnyő, Iváncsa, Mezőfalva és Nagyvenyim intézményeiben is lesz figyelmeztető sztrájk jövő hétfőn.

"... romokban hever az oktatás"

A PDSZ helyi ügyvivője egyébként személyes indokokkal is magyarázza csatlakozását a kezdeményezéshez:
– Ez az utolsó tanévem. Rettenetes érzés úgy nyugdíjba menni több mint negyven év után, hogy romokban hever az oktatás. Nagyon kevés a pedagógus, nincs utánpótlás. Ki is választaná ezt a hivatást ilyen nyomorúságos bérek mellett? Visszafordíthatatlan károkat okoz a jövő nemzedékében nap mint nap ez az egész korszerűtlen, megnyomorító, esélyegyenlőséget nyomaiban sem garantáló rendszer, ahol agyonterhelt a gyermek és a pedagógus is. A kormány mindent megtesz azért, hogy a sztrájkot megakadályozza. Úgy érzem, egyre többen ismerik, ismerjük fel: nem lehet, hogy önmagunkat kizsigerelve tovább éltessük ezt a mérhetetlenül káros oktatási rendszert – nem hallgathatunk tovább, össze kell fognunk!

(Címlap- és nyitóképünk: nedolgozzingyen.hu; a belső oldali fotó illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.