Dunaújváros Hetilap

Pedagógussztrájk: "... nem hallgathatunk tovább, össze kell fognunk!"

Öcaline - 2022. január 28. 17:21

Közös fellépéssel rukkol ki, országos figyelmeztető sztrájkot szervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) január 31-én, hétfőn – a tiltakozó akcióhoz a város és a térség több intézménye is csatlakozott.

Módosított követelésekkel rukkolt ki a napokban a PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottsága, de a cél változatlan: január 31-én, hétfőn az oktatási szféra feszítő gondjaira kívánják felhívni a figyelmet, mondta lapunknak Horváth Éva, a PDSZ dunaújvárosi ügyvivője.

Célok és tervek – a szféra érdekében

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által  meghirdetett közös akció két tiltakozást takar: a tervek szerint jövő hétfőn kétórás – 8 és 10 óra között – figyelmeztető sztrájkra kerül sor, majd, amennyiben a követeléseket nem teljesítik, március 16-án határozatlan idejű országos ágazati sztrájk kezdődik. 
Az érdekképviseletek jelentős bérfejlesztési igénnyel, a kötelező órák számának mérséklésének követelésével rukkoltak ki – a cél egyértelmű: a tömeges elvándorlás megakadályozása.  Mindezek mellett a PDSZ és a PSZ sztrájkbizottság egyebek mellett a kötelező oltásról szóló kormányrendelet módosítását követeli, valamint annak visszavonását is, hogy a nem állami intézményekben a kötelező oltás bevezetéséről a polgármesterek és a munkáltatók határozzanak. A szakszervezetek szerint a döntés felelősségét a kormány olyan szereplőkre hárítja, akik ehhez sem országos, sem területi járványügyi adatokkal, sem pedig megfelelő szaktudással nem rendelkeznek.

Több intézmény csatlakozott

Bár a végleges csatlakozók listája még közel sem teljes, lapzártánkig a tankerületi intézmények közül az Arany, a Dózsa, a Móricz, a Vasvári csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, de sztrájkolnak a Széchenyi gimnázium pedagógusai is. A szakképző intézmények közül biztos a Bánki, a Dunaferr, a Kereskedelmi és a Lorántffy jelenléte, valószínűsíthető a Hild és a Rudas középiskolák oktatóinak csatlakozása is az országos kezdeményezéshez.

Horváth Éva tájékoztatása szerint a Dunaújvárosi Óvoda 8 tagintézményében közel 130 óvodapedagógus csatlakozott lapzártánkig, ráadásul az óvónők mellett a gyógypedagógusok is sztrájkolnak majd. Izmos a térségi aktivitás is, hiszen több környékbeli település, így Adony, Baracs, Besnyő, Iváncsa, Mezőfalva és Nagyvenyim intézményeiben is lesz figyelmeztető sztrájk jövő hétfőn.

"... romokban hever az oktatás"

A PDSZ helyi ügyvivője egyébként személyes indokokkal is magyarázza csatlakozását a kezdeményezéshez:
– Ez az utolsó tanévem. Rettenetes érzés úgy nyugdíjba menni több mint negyven év után, hogy romokban hever az oktatás. Nagyon kevés a pedagógus, nincs utánpótlás. Ki is választaná ezt a hivatást ilyen nyomorúságos bérek mellett? Visszafordíthatatlan károkat okoz a jövő nemzedékében nap mint nap ez az egész korszerűtlen, megnyomorító, esélyegyenlőséget nyomaiban sem garantáló rendszer, ahol agyonterhelt a gyermek és a pedagógus is. A kormány mindent megtesz azért, hogy a sztrájkot megakadályozza. Úgy érzem, egyre többen ismerik, ismerjük fel: nem lehet, hogy önmagunkat kizsigerelve tovább éltessük ezt a mérhetetlenül káros oktatási rendszert – nem hallgathatunk tovább, össze kell fognunk!

(Címlap- és nyitóképünk: nedolgozzingyen.hu; a belső oldali fotó illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

2023. jan. 27.

Szabó Zsolt, városunk gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be egy december végi egyeztetésről Bartal Tamással, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával, melynek témája Dunaújváros közlekedési koncepciója volt. 

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

2023. jan. 27.

A Székesfehérvári Törvényszék január 12-én tette közzé a Cégközlönyben a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (DVCSH Kft.) felszámolásának elrendelését. Fontos a dátum, máris kiderül, miért!

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

2023. jan. 27.

Régi-új helyszínen szerveztek véradást városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Petőfi iskolát kereshették fel a napokban azok az önkéntesek, akik vállalták a "csapolást" három embertársuk megmentése érdekében. Hangkép.

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.