Dunaújváros Hetilap

Pedagógussztrájk: nincs hová hátrálni

Öcaline - 2022. január 31. 11:19

Több dunaújvárosi, térségi intézmény pedagógusai csatlakoztak az országos figyelmeztető sztrájkhoz ma reggel, akadt intézmény, ahol a szülők mini támogató demonstrációt szerveztek az iskola elé. Sztrájkkörkép. 

A tárgyalások zátonyra futottak, az EMMI a hét végén a demonstráció törvénytelenségét is belengette, de ez sem tántorította el a szféra képviselőit: sikeres volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ma délelőtti figyelmeztető sztrájkja.

Gondok, bajok, tiltakozás

Az oktatási szféra feszítő gondjaira kívánták felhívni a figyelmet az akcióval, hangsúlyozta kérdésemre a Vasvári iskolában Humné Sipos Olivia, a PSZ általános iskolai városi titkára:
– Az alacsony bérek, a szféra vészes elöregedése, a tanárok elvándorlása mind-mind olyan tényező, amely csak mélyíti a válságot. A két érdekvédelmi tömörülés már tavaly októberben megfogalmazta a követeléseit, ám mivel a tárgyalások nem vezettek eredményre, a sztrájk mellett döntöttünk. Nem maradt más eszköz a kezünkben, első körben ma reggel 8 és 10 óra között országos figyelmeztető sztrájkot szervezett a két nagy pedagógus-szakszervezet, ha ez sem vezet eredményre, akkor is folytatjuk. 

A Vasváriban egyébként a tanárok döntő többsége csatlakozott, ugyanakkor természetesen megoldották a gyerekek felügyeletét is az iskolában. A visszajelzések szerint a szülők többsége is támogatta a tiltakozást – a pedagógusok egy köszönőkártyával jeleztek vissza, gesztusért gesztus, így a szép.

Támogatás innen is, onnan is

Az Arany János Általános Iskolában is szinte a teljes pedagógusgárda a tanáriban töltötte a sztrájk két óráját – egyetlen kolléga lépett vissza, de természetesen gondoskodtak a gyerekek felügyeletéről is a figyelmeztető sztrájk időszakában. Erről már Horváth Éva, a PDSZ helyi ügyvivője számolt be, aki azt is elárulta, nem törte meg a sztrájkolók elszántságát az EMMI fenyegetőzése:
– Ezerszer elmondtuk már, hogy nincs hová hátrálnunk, ezt az is igazolja,hogy a fenyegetőzések ellenére nálunk például egyetlen egy kolléga lépett vissza. A többség kitartott, úgy tudom, a többi iskolában sem volt jellemző a visszalépés, sőt, ez a kormányzati lépés még tovább hergelte azokat, akik a tiltakozó akcióhoz történő csatlakozás mellett döntöttek. Több betegállományban lévő kolléga is csatlakozó nyilatkozatot küldött, emellett nagyon szép és nagyon fontos jelzés volt a szülők részéről, hogy az iskola előtt reggel egy maroknyi csoport támogató demonstrációt tartott – köszönjük szépen!
És ha már a támogatásoknál tartunk: bár ódzkodik a tiltakozó akció politikai átszínezésétől – mondván, a tanárok jogos követeléseit elsősorban szakmai kérdésként értelmezendők –, mindenképpen támogatja az oktatási szféra képviselőinek tiltakozó megmozdulását Kálló Gergely. Térségünk országgyűlési képviselője tegnap a nagy közösségi portálon posztolt a témában, és kérdésemre megerősítette: az Orbán-kormány egyik legnagyobb bűnének az oktatási szféra szétverését, mély, elhúzódó válságát tartja, így minden tekintetben egyetért a tiltakozókkal.  Mint hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy tovább nyomorítsák és zsarolják azokat, akik kezében van a gyermekeink jövője.

Szintén a támogatásról biztosította a tiltakozókat Dunaújváros önkormányzata képviseletében Szabó Zsolt: városunk gazdasági és koordinációs alpolgármestere az Aprók Háza Tagvoda előtt szervezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a szféra ellehetetlenítése mellett a kormányzat kompromisszumokra képtelen hozzáállása vezetett a sztrájkhoz. Szabó Zsolt szerint mára világosság vált, hogy a közoktatás államosítása kudarc volt, világossá vált, hogy ez nem szólt másról, mint az önkormányzatiság felszámolásáról, de az állam rossz gazda, a felmerülő problémákra lassan, késve, vagy egyáltalán nem reagál. Az alpolgármester kiemelte, a pedagógusbérek rendezése mellett a szféra képviselőinek társadalmi megbecsülése is fontos tényező. E téren a "Rajta, Újváros!" Egyesület annyit tudott tenni, hogy megduplázta az önkormányzati intézményekben dolgozók cafeteriáját, s ha az állam megengedné, hogy az önkormányzatok több forrásból gazdálkodjanak, akkor még jelentősebb bérfejlesztésekre lenne lehetőség. Az államtól Dunaújváros még annyit sem kap, ami az óvónők, az óvodákban dolgozó kollégák tisztes béréhez elegendő lenne, ezt az önkormányzat egészíti ki több száz millió forinttal, hangsúlyozta a gazdasági alpolgármester. 

Folytatják, ha kell

A dunaújvárosi, térségi helyzetképről csak a teljesség igénye nélkül tudunk adatokat – a pontos részvételi mutatók a szakszervezeti központokba futnak be –, de az eddigi mutatók alapján az EMMI fenyegetései ellenére is aktív maradt a tiltakozók közössége. Az eddigi biztos létszámok: mindenki csatlakozott az akcióhoz a Vasvári, a Móricz és a Dózsa iskolában, az Aranyban 27 fő, a Széchenyi gimnáziumban 29 pedagógus sztrájkolt.

A Rudas középiskolában 9 tiltakozó volt, a Dunaújvárosi Pedagógiai Szakszolgálat kötelékében 17 fő csatlakozott. A Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben összesen 108 óvodapedagógus sztrájkolt ma reggel.
Több térségi intézményben is csatlakoztak a pedagógusok a tiltakozó akcióhoz: az eddig honlapunkhoz befutott adatok szerint Adonyban 20, Baracson 12, Iváncsán 16, Nagyvenyimen 10 fő vett részt a figyelmeztető sztrájkban.

A közös érdekképviseleti akció egyébként két tiltakozást helyezett kilátásba: ha a kormányzat a figyelmeztető sztrájk után sem lép, március 16-án határozatlan idejű országos ágazati sztrájk kezdődik. 

UPDATE 15.27 – újabb adatok a csatlakozásról

Több adat futott be a délelőtti sztrájk résztvevői kapcsán: a rácalmási iskolában pár ember kivételével szinte mindenki sztrájkolt, és nagyon aktív volt a pusztaszabolcsi óvoda – ott 19 fő csatlakozott a kezdeményezéshez. A Dunaferr iskolában több mint 20 oktató sztrájkolt információink szerint a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum kötelékébe tartozó intézmények között itt volt a legnagyobb az aktivitás. 

Amennyiben további információ fut be intézményi adatokkal, frissítem az állományt.

(Fotó: Végh Zoltán; belső oldali illusztráció: Vasvári iskola)

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.