Dunaújváros Hetilap

Pedagógussztrájk: nincs hová hátrálni

Öcaline - 2022. január 31. 11:19

Több dunaújvárosi, térségi intézmény pedagógusai csatlakoztak az országos figyelmeztető sztrájkhoz ma reggel, akadt intézmény, ahol a szülők mini támogató demonstrációt szerveztek az iskola elé. Sztrájkkörkép. 

A tárgyalások zátonyra futottak, az EMMI a hét végén a demonstráció törvénytelenségét is belengette, de ez sem tántorította el a szféra képviselőit: sikeres volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ma délelőtti figyelmeztető sztrájkja.

Gondok, bajok, tiltakozás

Az oktatási szféra feszítő gondjaira kívánták felhívni a figyelmet az akcióval, hangsúlyozta kérdésemre a Vasvári iskolában Humné Sipos Olivia, a PSZ általános iskolai városi titkára:
– Az alacsony bérek, a szféra vészes elöregedése, a tanárok elvándorlása mind-mind olyan tényező, amely csak mélyíti a válságot. A két érdekvédelmi tömörülés már tavaly októberben megfogalmazta a követeléseit, ám mivel a tárgyalások nem vezettek eredményre, a sztrájk mellett döntöttünk. Nem maradt más eszköz a kezünkben, első körben ma reggel 8 és 10 óra között országos figyelmeztető sztrájkot szervezett a két nagy pedagógus-szakszervezet, ha ez sem vezet eredményre, akkor is folytatjuk. 

A Vasváriban egyébként a tanárok döntő többsége csatlakozott, ugyanakkor természetesen megoldották a gyerekek felügyeletét is az iskolában. A visszajelzések szerint a szülők többsége is támogatta a tiltakozást – a pedagógusok egy köszönőkártyával jeleztek vissza, gesztusért gesztus, így a szép.

Támogatás innen is, onnan is

Az Arany János Általános Iskolában is szinte a teljes pedagógusgárda a tanáriban töltötte a sztrájk két óráját – egyetlen kolléga lépett vissza, de természetesen gondoskodtak a gyerekek felügyeletéről is a figyelmeztető sztrájk időszakában. Erről már Horváth Éva, a PDSZ helyi ügyvivője számolt be, aki azt is elárulta, nem törte meg a sztrájkolók elszántságát az EMMI fenyegetőzése:
– Ezerszer elmondtuk már, hogy nincs hová hátrálnunk, ezt az is igazolja,hogy a fenyegetőzések ellenére nálunk például egyetlen egy kolléga lépett vissza. A többség kitartott, úgy tudom, a többi iskolában sem volt jellemző a visszalépés, sőt, ez a kormányzati lépés még tovább hergelte azokat, akik a tiltakozó akcióhoz történő csatlakozás mellett döntöttek. Több betegállományban lévő kolléga is csatlakozó nyilatkozatot küldött, emellett nagyon szép és nagyon fontos jelzés volt a szülők részéről, hogy az iskola előtt reggel egy maroknyi csoport támogató demonstrációt tartott – köszönjük szépen!
És ha már a támogatásoknál tartunk: bár ódzkodik a tiltakozó akció politikai átszínezésétől – mondván, a tanárok jogos követeléseit elsősorban szakmai kérdésként értelmezendők –, mindenképpen támogatja az oktatási szféra képviselőinek tiltakozó megmozdulását Kálló Gergely. Térségünk országgyűlési képviselője tegnap a nagy közösségi portálon posztolt a témában, és kérdésemre megerősítette: az Orbán-kormány egyik legnagyobb bűnének az oktatási szféra szétverését, mély, elhúzódó válságát tartja, így minden tekintetben egyetért a tiltakozókkal.  Mint hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy tovább nyomorítsák és zsarolják azokat, akik kezében van a gyermekeink jövője.

Szintén a támogatásról biztosította a tiltakozókat Dunaújváros önkormányzata képviseletében Szabó Zsolt: városunk gazdasági és koordinációs alpolgármestere az Aprók Háza Tagvoda előtt szervezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a szféra ellehetetlenítése mellett a kormányzat kompromisszumokra képtelen hozzáállása vezetett a sztrájkhoz. Szabó Zsolt szerint mára világosság vált, hogy a közoktatás államosítása kudarc volt, világossá vált, hogy ez nem szólt másról, mint az önkormányzatiság felszámolásáról, de az állam rossz gazda, a felmerülő problémákra lassan, késve, vagy egyáltalán nem reagál. Az alpolgármester kiemelte, a pedagógusbérek rendezése mellett a szféra képviselőinek társadalmi megbecsülése is fontos tényező. E téren a "Rajta, Újváros!" Egyesület annyit tudott tenni, hogy megduplázta az önkormányzati intézményekben dolgozók cafeteriáját, s ha az állam megengedné, hogy az önkormányzatok több forrásból gazdálkodjanak, akkor még jelentősebb bérfejlesztésekre lenne lehetőség. Az államtól Dunaújváros még annyit sem kap, ami az óvónők, az óvodákban dolgozó kollégák tisztes béréhez elegendő lenne, ezt az önkormányzat egészíti ki több száz millió forinttal, hangsúlyozta a gazdasági alpolgármester. 

Folytatják, ha kell

A dunaújvárosi, térségi helyzetképről csak a teljesség igénye nélkül tudunk adatokat – a pontos részvételi mutatók a szakszervezeti központokba futnak be –, de az eddigi mutatók alapján az EMMI fenyegetései ellenére is aktív maradt a tiltakozók közössége. Az eddigi biztos létszámok: mindenki csatlakozott az akcióhoz a Vasvári, a Móricz és a Dózsa iskolában, az Aranyban 27 fő, a Széchenyi gimnáziumban 29 pedagógus sztrájkolt.

A Rudas középiskolában 9 tiltakozó volt, a Dunaújvárosi Pedagógiai Szakszolgálat kötelékében 17 fő csatlakozott. A Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben összesen 108 óvodapedagógus sztrájkolt ma reggel.
Több térségi intézményben is csatlakoztak a pedagógusok a tiltakozó akcióhoz: az eddig honlapunkhoz befutott adatok szerint Adonyban 20, Baracson 12, Iváncsán 16, Nagyvenyimen 10 fő vett részt a figyelmeztető sztrájkban.

A közös érdekképviseleti akció egyébként két tiltakozást helyezett kilátásba: ha a kormányzat a figyelmeztető sztrájk után sem lép, március 16-án határozatlan idejű országos ágazati sztrájk kezdődik. 

UPDATE 15.27 – újabb adatok a csatlakozásról

Több adat futott be a délelőtti sztrájk résztvevői kapcsán: a rácalmási iskolában pár ember kivételével szinte mindenki sztrájkolt, és nagyon aktív volt a pusztaszabolcsi óvoda – ott 19 fő csatlakozott a kezdeményezéshez. A Dunaferr iskolában több mint 20 oktató sztrájkolt információink szerint a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum kötelékébe tartozó intézmények között itt volt a legnagyobb az aktivitás. 

Amennyiben további információ fut be intézményi adatokkal, frissítem az állományt.

(Fotó: Végh Zoltán; belső oldali illusztráció: Vasvári iskola)

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.