Dunaújváros Hetilap

Pedagógussztrájk: nincs hová hátrálni

Öcaline - 2022. január 31. 11:19

Több dunaújvárosi, térségi intézmény pedagógusai csatlakoztak az országos figyelmeztető sztrájkhoz ma reggel, akadt intézmény, ahol a szülők mini támogató demonstrációt szerveztek az iskola elé. Sztrájkkörkép. 

A tárgyalások zátonyra futottak, az EMMI a hét végén a demonstráció törvénytelenségét is belengette, de ez sem tántorította el a szféra képviselőit: sikeres volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ma délelőtti figyelmeztető sztrájkja.

Gondok, bajok, tiltakozás

Az oktatási szféra feszítő gondjaira kívánták felhívni a figyelmet az akcióval, hangsúlyozta kérdésemre a Vasvári iskolában Humné Sipos Olivia, a PSZ általános iskolai városi titkára:
– Az alacsony bérek, a szféra vészes elöregedése, a tanárok elvándorlása mind-mind olyan tényező, amely csak mélyíti a válságot. A két érdekvédelmi tömörülés már tavaly októberben megfogalmazta a követeléseit, ám mivel a tárgyalások nem vezettek eredményre, a sztrájk mellett döntöttünk. Nem maradt más eszköz a kezünkben, első körben ma reggel 8 és 10 óra között országos figyelmeztető sztrájkot szervezett a két nagy pedagógus-szakszervezet, ha ez sem vezet eredményre, akkor is folytatjuk. 

A Vasváriban egyébként a tanárok döntő többsége csatlakozott, ugyanakkor természetesen megoldották a gyerekek felügyeletét is az iskolában. A visszajelzések szerint a szülők többsége is támogatta a tiltakozást – a pedagógusok egy köszönőkártyával jeleztek vissza, gesztusért gesztus, így a szép.

Támogatás innen is, onnan is

Az Arany János Általános Iskolában is szinte a teljes pedagógusgárda a tanáriban töltötte a sztrájk két óráját – egyetlen kolléga lépett vissza, de természetesen gondoskodtak a gyerekek felügyeletéről is a figyelmeztető sztrájk időszakában. Erről már Horváth Éva, a PDSZ helyi ügyvivője számolt be, aki azt is elárulta, nem törte meg a sztrájkolók elszántságát az EMMI fenyegetőzése:
– Ezerszer elmondtuk már, hogy nincs hová hátrálnunk, ezt az is igazolja,hogy a fenyegetőzések ellenére nálunk például egyetlen egy kolléga lépett vissza. A többség kitartott, úgy tudom, a többi iskolában sem volt jellemző a visszalépés, sőt, ez a kormányzati lépés még tovább hergelte azokat, akik a tiltakozó akcióhoz történő csatlakozás mellett döntöttek. Több betegállományban lévő kolléga is csatlakozó nyilatkozatot küldött, emellett nagyon szép és nagyon fontos jelzés volt a szülők részéről, hogy az iskola előtt reggel egy maroknyi csoport támogató demonstrációt tartott – köszönjük szépen!
És ha már a támogatásoknál tartunk: bár ódzkodik a tiltakozó akció politikai átszínezésétől – mondván, a tanárok jogos követeléseit elsősorban szakmai kérdésként értelmezendők –, mindenképpen támogatja az oktatási szféra képviselőinek tiltakozó megmozdulását Kálló Gergely. Térségünk országgyűlési képviselője tegnap a nagy közösségi portálon posztolt a témában, és kérdésemre megerősítette: az Orbán-kormány egyik legnagyobb bűnének az oktatási szféra szétverését, mély, elhúzódó válságát tartja, így minden tekintetben egyetért a tiltakozókkal.  Mint hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy tovább nyomorítsák és zsarolják azokat, akik kezében van a gyermekeink jövője.

Szintén a támogatásról biztosította a tiltakozókat Dunaújváros önkormányzata képviseletében Szabó Zsolt: városunk gazdasági és koordinációs alpolgármestere az Aprók Háza Tagvoda előtt szervezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a szféra ellehetetlenítése mellett a kormányzat kompromisszumokra képtelen hozzáállása vezetett a sztrájkhoz. Szabó Zsolt szerint mára világosság vált, hogy a közoktatás államosítása kudarc volt, világossá vált, hogy ez nem szólt másról, mint az önkormányzatiság felszámolásáról, de az állam rossz gazda, a felmerülő problémákra lassan, késve, vagy egyáltalán nem reagál. Az alpolgármester kiemelte, a pedagógusbérek rendezése mellett a szféra képviselőinek társadalmi megbecsülése is fontos tényező. E téren a "Rajta, Újváros!" Egyesület annyit tudott tenni, hogy megduplázta az önkormányzati intézményekben dolgozók cafeteriáját, s ha az állam megengedné, hogy az önkormányzatok több forrásból gazdálkodjanak, akkor még jelentősebb bérfejlesztésekre lenne lehetőség. Az államtól Dunaújváros még annyit sem kap, ami az óvónők, az óvodákban dolgozó kollégák tisztes béréhez elegendő lenne, ezt az önkormányzat egészíti ki több száz millió forinttal, hangsúlyozta a gazdasági alpolgármester. 

Folytatják, ha kell

A dunaújvárosi, térségi helyzetképről csak a teljesség igénye nélkül tudunk adatokat – a pontos részvételi mutatók a szakszervezeti központokba futnak be –, de az eddigi mutatók alapján az EMMI fenyegetései ellenére is aktív maradt a tiltakozók közössége. Az eddigi biztos létszámok: mindenki csatlakozott az akcióhoz a Vasvári, a Móricz és a Dózsa iskolában, az Aranyban 27 fő, a Széchenyi gimnáziumban 29 pedagógus sztrájkolt.

A Rudas középiskolában 9 tiltakozó volt, a Dunaújvárosi Pedagógiai Szakszolgálat kötelékében 17 fő csatlakozott. A Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben összesen 108 óvodapedagógus sztrájkolt ma reggel.
Több térségi intézményben is csatlakoztak a pedagógusok a tiltakozó akcióhoz: az eddig honlapunkhoz befutott adatok szerint Adonyban 20, Baracson 12, Iváncsán 16, Nagyvenyimen 10 fő vett részt a figyelmeztető sztrájkban.

A közös érdekképviseleti akció egyébként két tiltakozást helyezett kilátásba: ha a kormányzat a figyelmeztető sztrájk után sem lép, március 16-án határozatlan idejű országos ágazati sztrájk kezdődik. 

UPDATE 15.27 – újabb adatok a csatlakozásról

Több adat futott be a délelőtti sztrájk résztvevői kapcsán: a rácalmási iskolában pár ember kivételével szinte mindenki sztrájkolt, és nagyon aktív volt a pusztaszabolcsi óvoda – ott 19 fő csatlakozott a kezdeményezéshez. A Dunaferr iskolában több mint 20 oktató sztrájkolt információink szerint a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum kötelékébe tartozó intézmények között itt volt a legnagyobb az aktivitás. 

Amennyiben további információ fut be intézményi adatokkal, frissítem az állományt.

(Fotó: Végh Zoltán; belső oldali illusztráció: Vasvári iskola)

A rovat további hírei: Közélet

Egymás után bukja a DVCSH a bírósági pereit

Egymás után bukja a DVCSH a bírósági pereit

2022. szep. 25.

Az elmúlt időszak távhőszolgáltatással kapcsolatos vitáiban sokszor hangzott el érvként, hogy folyamatban lévő peres ügyről van szó, meg kell várni a bíróság döntését. Megérkezett és rögtön tizenegy.

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

2022. szep. 24.

Városunk idén is csatlakozott a szeptember 16 - 22. között 21. alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Héthez. Az eseménysorozat célja idén is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése volt. 

DSTV: így köszönték meg a nebulók az óvatosságot!

DSTV: így köszönték meg a nebulók az óvatosságot!

2022. szep. 24.

Az alaphírt már megírtuk, most itt a DSTV összeállítása arról, hogy a Móricz iskola diákjai nagy KÖSZÖNJÜK felirattal akcióztak a Vasmű úton a napokban. A nebulók az autósok fokozott figyelmét köszönték meg – az iskolakezdés idején ez kiemelten fontos tényező! Hangkép.
 

Végre tisztul a kép a távhő frontján

Végre tisztul a kép a távhő frontján

2022. szep. 23.

Az elmúlt időszakban rengeteg fals információ látott napvilágot a távhőszolgáltatást illetően, amelyből az egyik, ha nem a legfontosabb a legutóbbi rendes közgyűlésen tisztázódott, ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük. 

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

2022. szep. 22.

Eredetileg kilenc téma szerepelt a csütörtöki rendkívüli közgyűlés napirendjén, és már előre is tudtuk, a legfajsúlyosabb a Dunaferr körül kialakult helyzet lesz, hiszen városvezetésünk közgyűlési határozat formájában kívánta javaslatait megfogalmazni, amit Magyarország kormányának címez. 

DSTV: válságban a Dunaferr

DSTV: válságban a Dunaferr

2022. szep. 22.

A vállalatcsoport történetében eddig példátlan krízisre fókuszál a DSTV összeállítása. Mint felidézik, Pintér Tamás a Dunaferr közleménye utáni tájékoztatón kiemelte: minden lehetséges eszközt be kell vetni a Vasmű megmentése érdekében. Hangkép.
 

A Dunaferr megmentését célzó javaslatról is dönt a rendkívüli közgyűlés

A Dunaferr megmentését célzó javaslatról is dönt a rendkívüli közgyűlés

2022. szep. 21.

Kilenc napirend, köztük a város jövőjét alapjaiban meghatározó vasgyári krízis megoldását szorgalmazó javaslat is szerepel a közgyűlés rendkívüli nyílt ülésén csütörtökön délelőtt.