Dunaújváros Hetilap

Sokaknak segít az ÉtelMentő közössége

Öcaline - 2022. január 14. 17:30

Egyre-másra szervezi sikeres karitatív közösségi akcióit, és a zászlóbontás óta már az ezres taglétszám-álomhatárt ostromolja az ÉtelMentő Dunaújváros közössége. Tények és tervek itt – kalauzunk Szabó Tímea, a helyi közösség motorja. Csatlakozni és osztani ér!

Mielőtt a helyi erők tevékenységére térnénk, ismerkedjünk meg az országos közösséggel – a dunaújvárosi csapat ugyanis egy tavaly nyáron szervezett mozgalom helyi bástyájaként működik.

Közösségi médiatér, szociális érzékenység

Az ÉtelMentő – Ne etesd a szemetest! közösségi projektet dr. Szabados Kinga honosította meg hazánkban – az ötletet hollandiai lakóhelyéről importálta, elsőként szülőhelyére, Kazincbarcikára:
– Aktív tagja lettem a hollandiai csoportnak, amely szintén a közösségi médián keresztül fejti ki tevékenységét – gondoltam egyet, miért ne próbálhatnánk meg idehaza is!? A cél nagyon egyszerű: a mások számára ehető élelmiszerek ne landoljanak a kukában. A csoport elsődlegesen nem rászorultsági alapon működik, a környezet védelme, a pazarlás visszaszorítása a cél – de mindig bátorítjuk a tagokat, hogy gondoljanak szegényebb sorsú embertársaikra. Ebből születnek a kifejezetten segítő szándékú akciók.
A helyi kezdeményezés sikere nyomán sorra alakultak a helyi közösségek – jelenleg kilenc településen, köztük Dunaújvárosban működik ÉtelMentő közösség. 

Dr. Szabados Kinga facebook felülete az alábbi címről érhető el!

ÉtelMentő  – Ne etesd a szemetest! (katt) >> 

Ahol a szükség...

A dunaújvárosi közösség megalakulásáról már Szabó Tímea mesélt – mint kérdésemre felelevenítette, minden Kinga korábbi posztjával kezdődött:
– Ebben egy felhívást tett közzé arról, hogy Dunaújvárosban is létrehozná az ÉtelMentők csoportot, ahol helyi magánszemélyek ajánlhatnák fel a megmaradt, vagy feleslegessé vált élelmiszereiket helyi lakosoknak. Jómagam az elsők között csatlakoztam a létrejött közösséghez, hamarosan Kingának segédkeztem a csoport kezelésében. Most 840 tagnak örülhetünk, vagyis közelítjük a bűvös 1000 fős álomhatárt!

A dunaújvárosi közösség vezetője elárulta: minden új tagnak nagyon örülnek, már csak azért is, mert céljuk a lehető legtöbb ételmentés – és így a lehető legtöbb ételfelajánlás. 

A dunaújvárosi közösség közvetlen facebook elérhetőségét itt találod!

ÉtelMentő Dunaújváros  – Ne etesd a szemetest! (katt) >> 

Szabó Tímea szerint boldogság látni, hogy a csoporttagok mennyire értik és érzik a kezdeményezés lényegét – minden nap több felajánlás érkezik, legyen szó saját készítésű kalácsról, tegnapról maradt töltött káposztáról, vagy éppen bébiételről. És minden nagyon hamar gazdára talál: 
– Ugyan a csoport nem az adománygyűjtésről szól, de egy-egy ilyen sikeres tevékenységen túl vagyunk, ami plusz feltöltődést jelent nekünk. Karácsony előtt a dunaújvárosi Családok Átmeneti Otthonának sikerült egy-egy „szeretetcsomaggal” kedveskedni, a napokban pedig egy anyukának sikerült segítenünk – ez utóbbi tényleg boldogító élmény volt: a segítségkérő posztomat követően pár perccel elhalmoztak a segíteni akarók az üzeneteikkel. Olyan mértékű összefogást és szeretetet tapasztaltam meg, ami mélyen meghatott. Boldogok vagyunk, hogy ezt megtapasztalhattuk; a célunk is az, hogy a csoport minden téren fejlődjön – szeretnénk egy jó hangulatú, adakozó kedvű, környezettudatos közösséggé válni; ahol mindenki mer adni, és mer elfogadni. Hisz ez a csoport mozgatórugója. 

Csatlakozni és osztani ér – hadd legyenek, hadd legyünk még többen!

(A cikk szerzője az ÉtelMentő Dunaújváros csoport tagja; fotók: ÉtelMentő Dunaújváros)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

2022. jan. 22.

Három helyszínen is komoly munkálatok kezdődtek az elmúlt időszakban a város közterein – a DVG szakemberei az Erste Bank mögötti területen és a Gagarin téren metszettek és takarítottak, míg a volt ADU iskola melletti térségben megkezdődött a 70 autó elhelyezését biztosító parkoló kialakítása.

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

2022. jan. 21.

Választási értesítő, névjegyzék, ajánlásgyűjtés, kampányidőszak – választási kisokost állítottunk össze a 2022-es országgyűlési választás előtt, a határidők dzsungelében kalauzunk dr. Molnár Attila jegyző, a helyi választási iroda vezetője volt.

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

2022. jan. 21.

Városunkban már 16 helyszínen adható  le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj, mindez a "CseppetSem!" program részeként. A cél a környezetszennyezés megelőzése és a környezettudatos magatartás erősítése. 

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

2022. jan. 20.

Összesen 28 tétel szerepelt a közgyűlés előtt az önkormányzat nyílt, majd zárt ülésén a Városháza közgyűlési termében csütörtökön – fajsúlyos tételek egész soráról döntöttek a képviselők.

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

2022. jan. 20.

Megválasztása óta az itt élők hangja kíván lenni a parlamenti patkóban, meghatározó évnek tekinti az ideit az ország, és benne térségünk életében is Kálló Gergely országgyűlési képviselő. Feltett szándéka, hogy érvelő, derűs, a sárdobálást kerülő kampány legyen a választásokig. Interjú.

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

2022. jan. 19.

A nyílt ülésen 23, majd zárt ajtók mögött további 2 tételről dönthetnek a képviselők a Városházán csütörtökön délelőtt.

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

2022. jan. 19.

Az országgyűlési választás kapcsán jelent meg Pintér Tamás polgármester összegzése a város hivatalos oldalán. Mutatom!