Dunaújváros Hetilap

Sokaknak segít az ÉtelMentő közössége

Öcaline - 2022. január 14. 17:30

Egyre-másra szervezi sikeres karitatív közösségi akcióit, és a zászlóbontás óta már az ezres taglétszám-álomhatárt ostromolja az ÉtelMentő Dunaújváros közössége. Tények és tervek itt – kalauzunk Szabó Tímea, a helyi közösség motorja. Csatlakozni és osztani ér!

Mielőtt a helyi erők tevékenységére térnénk, ismerkedjünk meg az országos közösséggel – a dunaújvárosi csapat ugyanis egy tavaly nyáron szervezett mozgalom helyi bástyájaként működik.

Közösségi médiatér, szociális érzékenység

Az ÉtelMentő – Ne etesd a szemetest! közösségi projektet dr. Szabados Kinga honosította meg hazánkban – az ötletet hollandiai lakóhelyéről importálta, elsőként szülőhelyére, Kazincbarcikára:
– Aktív tagja lettem a hollandiai csoportnak, amely szintén a közösségi médián keresztül fejti ki tevékenységét – gondoltam egyet, miért ne próbálhatnánk meg idehaza is!? A cél nagyon egyszerű: a mások számára ehető élelmiszerek ne landoljanak a kukában. A csoport elsődlegesen nem rászorultsági alapon működik, a környezet védelme, a pazarlás visszaszorítása a cél – de mindig bátorítjuk a tagokat, hogy gondoljanak szegényebb sorsú embertársaikra. Ebből születnek a kifejezetten segítő szándékú akciók.
A helyi kezdeményezés sikere nyomán sorra alakultak a helyi közösségek – jelenleg kilenc településen, köztük Dunaújvárosban működik ÉtelMentő közösség. 

Dr. Szabados Kinga facebook felülete az alábbi címről érhető el!

ÉtelMentő  – Ne etesd a szemetest! (katt) >> 

Ahol a szükség...

A dunaújvárosi közösség megalakulásáról már Szabó Tímea mesélt – mint kérdésemre felelevenítette, minden Kinga korábbi posztjával kezdődött:
– Ebben egy felhívást tett közzé arról, hogy Dunaújvárosban is létrehozná az ÉtelMentők csoportot, ahol helyi magánszemélyek ajánlhatnák fel a megmaradt, vagy feleslegessé vált élelmiszereiket helyi lakosoknak. Jómagam az elsők között csatlakoztam a létrejött közösséghez, hamarosan Kingának segédkeztem a csoport kezelésében. Most 840 tagnak örülhetünk, vagyis közelítjük a bűvös 1000 fős álomhatárt!

A dunaújvárosi közösség vezetője elárulta: minden új tagnak nagyon örülnek, már csak azért is, mert céljuk a lehető legtöbb ételmentés – és így a lehető legtöbb ételfelajánlás. 

A dunaújvárosi közösség közvetlen facebook elérhetőségét itt találod!

ÉtelMentő Dunaújváros  – Ne etesd a szemetest! (katt) >> 

Szabó Tímea szerint boldogság látni, hogy a csoporttagok mennyire értik és érzik a kezdeményezés lényegét – minden nap több felajánlás érkezik, legyen szó saját készítésű kalácsról, tegnapról maradt töltött káposztáról, vagy éppen bébiételről. És minden nagyon hamar gazdára talál: 
– Ugyan a csoport nem az adománygyűjtésről szól, de egy-egy ilyen sikeres tevékenységen túl vagyunk, ami plusz feltöltődést jelent nekünk. Karácsony előtt a dunaújvárosi Családok Átmeneti Otthonának sikerült egy-egy „szeretetcsomaggal” kedveskedni, a napokban pedig egy anyukának sikerült segítenünk – ez utóbbi tényleg boldogító élmény volt: a segítségkérő posztomat követően pár perccel elhalmoztak a segíteni akarók az üzeneteikkel. Olyan mértékű összefogást és szeretetet tapasztaltam meg, ami mélyen meghatott. Boldogok vagyunk, hogy ezt megtapasztalhattuk; a célunk is az, hogy a csoport minden téren fejlődjön – szeretnénk egy jó hangulatú, adakozó kedvű, környezettudatos közösséggé válni; ahol mindenki mer adni, és mer elfogadni. Hisz ez a csoport mozgatórugója. 

Csatlakozni és osztani ér – hadd legyenek, hadd legyünk még többen!

(A cikk szerzője az ÉtelMentő Dunaújváros csoport tagja; fotók: ÉtelMentő Dunaújváros)
 

A rovat további hírei: Közélet

A demenciáról kezdődik előadássorozat

A demenciáról kezdődik előadássorozat

2022. máj. 24.

A demenciát taglalja az az előadássorozat, amely május 25-én 16 órakor kezdődik a Városházán. Az érdeklődők egyebek mellett a betegség tüneteiről, előfordulásáról és gyakoriságáról is szakemberektől hallhatnak. A bemutató sorozat részleteiről Solymosi-Bányai Bettina szociálgerontológus és Barta Endre alpolgármester közösen számoltak be. 

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

2022. máj. 23.

A karmabankba gyűjtő jótét bringaszerelőtől a kétkerekűs alpolgármesterig; ki és hogyan készül a bringások nagy nyári szezonjára? Zsírzás terén is segítünk!

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

2022. máj. 22.

Az önkormányzat számos üdülője várja a kikapcsolódásra vágyókat – nem csak a Szalki-szigeten! Az önkormányzat tulajdonában további három üdülő is van: Siófok-Balatonszabadin, Harkányban, illetve Balatonkenesén, ezek a szálláshelyek pedig jutányos áron bárki számára elérhetők.

Remek hangulatban futott a város (galériával)

Remek hangulatban futott a város (galériával)

2022. máj. 21.

Igazi futóidőben rendezték meg a Fut a város Dunaújváros elnevezésű jótékonysági "futóversenyt" ma délelőtt. A végig kiváló hangulatú megméretés teljes bevételével a Dunaújvárosi Ebrendészeti Telepet támogatják a szervezők.

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

2022. máj. 20.

A távhőszezon vége címmel tartott tájékoztatót az Építők útján lévő erőműnél Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő és Isztli Tamás, a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője szerdán délután. Az elmúlt időszak tapasztalatai mellett a soron következő karbantartási munkákról is beszámoltak.

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

2022. máj. 20.

Öt szökőkút és három ivókút tartozik az önkormányzat üzemeltetési körébe, amelynek feladatait a DVG Zrt. látja el. A tavaszi hónapok során elvégezték a szükséges karbantartási és takarítási munkálatokat, így a hagyományoknak megfelelően májustól már csobognak a kutak.  

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

2022. máj. 20.

Amint arról már beszámoltunk, egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt ki a közelmúltban a Duna Plazma: a Béke téri bázis ezúttal nagyszabású közösségi összefogással kíván segíteni a város óvodáin! A hogyanról olvashatnak az alábbiakban!