Dunaújváros Hetilap

Számolj a demokráciáért! – bevezető futam

Öcaline - 2022. január 25. 18:38

Új sorozatot kezdünk, drága böngészők és aranyos mindenki, szép sorban levetítjük az Unhack Democracy csoport Számolj a demokráciért címmel indított kampányának videóit. Nulladik vetítés!

Az első nekifutás előtt egy kis magyarázat: éppen a napokban startolt el az Unhack Democracy csoport Számolj a demokráciért! című kampánya, amelyben közel harminc előadóművész – köztük, dagadj, lokálpatrióta kebel, Nagy Ervin színművész – közreműködésével adnak magyarázatot arra a fogós kérdésre, miért fontos az választások tisztaságának védelme. 
A nagy videómegosztóra pakolt kisfilmek rendezője Bodó Viktor, aki egyébként szintén az Unhack Democracy kutatási anyagait és a csoport deklarált céljait használta fel inspirációs forrásként. A cél nem titkolt: a hangképes anyagokkal a szavazatszámlálást szeretnék népszerűsíteni, nem utolsósorban hangsúlyozva a felkészült szavazatszámlálás jelentőségét. A kampány egyúttal azt is hangsúlyozni kívánja, hogy a szavazás törvényes lebonyolítása mindenki közös érdeke.
Az Unhack Democracy már említett kutatásai szomorú képet festenek: a több mint 1000 szavazatszámlálóval készített felméréséből ugyanis kiderült, hogy a gyakorlatorientált oktatás hiánya miatt a bizottsági tagoknak nincs meg a tudásuk, valamint gyakran a magabiztosságuk is hiányzik ahhoz, hogy fellépjenek a szavazóhelyiségekben esetlegesen tapasztalt rendellenességekkel szemben. 
A kutatási eredmények a Számolj a demokráciáért! hivatalos oldalán érhetők el, az alábbi címen!

Számolj a demokráciáért! (katt) >>

A csoport ezért is készített a kisfilmek mellé egy interaktív e-learning tananyagot is, amit minden választópolgár és párt részére díjmentesen elérhetővé tesznek! Terveink szerint ez az anyag zárja majd a DO sorozatát. A kezdő darab viszont – lásd fentebb – a kampány bevezető videója, amiben az összes szereplő feltűnik. Súlyos, szép, megfontolandó mondatok.

Innentől kisebb-nagyobb rendszerességgel lepörög egy vidi – a törvényes szavazásért!

(Illusztráció: Számolj a demokráciáért!)
 

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.