Dunaújváros Hetilap

A kormány nem segít, rendre többletkiadások sújtják az önkormányzatokat

Öcaline - 2022. március 22. 10:30

Konkrét elrettentő példákat is említett a címben foglalt témát taglalva Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester a válsághelyzet kapcsán tartott tájékoztatón. Csak a kormányváltás segíthet, hangsúlyozta.

A kisvállalkozások iparűzési adójának mérséklése, az elszabadult energiaárak, az ukrajnai menekültek ellátása, vagy akár a jogszabályokba foglalt béremelések – ez csak néhány példa abból, hogy milyen jelentős többletkiadásai vannak az önkormányzatoknak, hangsúlyozta Szabó Zsolt

Pótolni, de miből!?

A városvezető konkrét példákkal is szolgált arra, hogy bár a városi büdzsét a végletekig feszítette, segíteni egyetlen területen sem képes az Orbán-kormány:
– Eklatáns példa, hogy az a kormányzati kvóta, amit az óvodák üzemeltetésére kapnak az önkormányzatok, még annyival sem nőtt a tavalyihoz képest, hogy a minimálbéremelés miatti bérnövekedésre elég legyen. De az üzemanyagárak növekedése is tízmilliós tétel havonta az önkormányzat által működtetett közösségi közlekedésben. Most ott tartunk, hogy a kormány a maga által okozott benzinválságra adott kapkodó válaszok nyomán Mészáros Lőrinc 480 forintért tankolhat a luxusautóiba, miközben az önkormányzat közel 700 forintért tankol a buszaiba, amikkel a közösségi közlekedés feladatát látja el. 
 
Elmaradt a kompenzáció

Az állam a kisvállalkozásoknak adott kedvezmények után kompenzációban részesíti az önkormányzatokat, ígérték, ám mint Szabó Zsolt hangsúlyozta, Dunaújváros a fővároshoz és a legtöbb ellenzéki vezetésű városhoz hasonlóan kimaradt a kompenzációból:
– Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan most sem kap egyetlen fillért sem. Ahogy nem kaptunk pénzt a pandémia miatti kiadásainkra sem, holott a kormánnyal ellentétben az önkormányzatok ahol csak tudtak, jutalmaztak – így a szociális szféra területén, ahol a dolgozóink plusz terheket vállaltak a vírushelyzet alatt. 
A gazdasági alpolgármester szerint kizárólag politikai alapon osztogat a kormány, jól követhető képlettel: a fideszes vezetésű városok így vagy úgy, de a pénzükhöz jutnak, míg az ellenzéki vezetésű városokat tovább véreztetik ki. 

"... a hűbéri rendszert fel kell számolni!"

Mind a Párbeszéd, mind a városvezetés szerint elfogadhatatlan, hogy bármelyik önkormányzat is kompenzáció nélkül maradjon, nyomatékosította Szabó Zsolt:
– A kormányváltás után úgy fogjuk támogatni az önkormányzatokat, minden önkormányzat elegendő forráshoz jusson a település működtetéséhez és fejlesztéséhez! A kormányra sajnos a koronavírus járványidején, az energiaválságban és a menekültválságban sem számítathattak, számíthatnak az önkormányzatok, mégis tették és teszik a kötelességüket. Ezzel együtt követeljük, hogy a kormány ne használja a menekültválságot az önkormányzatok kivéreztetésére, hanem támogassa őket abban, hogy minden ide érkező humánus ellátásban részesülhessen. A menekültek ellátása kötelező állami feladat, az önkormányzatok ennek ellenére részt vesznek benne, hiszen minden szolidáris és jóérzésű ember segíteni szeretne a bajbajutottakon. 
Szabó Zsolt végezetül megjegyezte: csak a kormányváltás lehet a garanciája annak, hogy az önkormányzatok visszakapják elvett jogaikat, megkapják azokat a forrásokat, amelyek a működésükhöz szükségesek:
– Most azt látjuk, hogy az önkormányzatok rövid pórázon vannak – még a kormánypárti vezetésűek is, így tudják őket is csendben tartani: csak akkor kapnak pénzt, ha nem elégedetlenkednek. Ezt a hűbéri rendszert fel kell számolni! Erről is döntünk április 3-án!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.