Dunaújváros Hetilap

Eredeti pompájában a "Remix"

doszerk - 2022. március 23. 18:15

Hosszú idő után végre ismét régi pompájában láthatják a Szalki-szigetre látogatók az egykori Remix épületét, végéhez közelednek ugyanis a felújítási munkálatok, amelynek során szinte újjáépült az épület.

Rengetegen vagyunk olyanok Dunaújvárosban, akiknek gyermekkori, fiatalkori emlékeinek meghatározó helyszíne a Szalki-sziget és a szabadstrand, amelynek kihagyhatatlan eleme a Remix. A hánytatott sorsú épület most a Modern Városok Program Szalki-sziget rekreációs célú fejlesztése projekt keretében, a sziget vonzerejének növelése érdekében újulhatott meg.

Egy legendás hely története

A főépületből és két öltözőépületből álló komplexumot 1974-ben tervezete Baranyai Ferenc építész – akinek nevéhez több dunaújvárosi épület is köthető, például a Városháza épülete is. 
A ’70-es években a főépületben étterem és hozzá tartozó kiszolgálóterek, valamint a strand főbejárata és a jegypénztárak kaptak helyet. Az öltözőépületekben pedig értelemszerűen öltözők valamint további kiszolgálótereket vehettek igénybe a látogatók.
A 90-es években az épület külseje és funkciója is megváltozott, beépítették a teraszt és az alsó szintet valamint új homlokzat került az épületre, ami a Remix Dance Club és Pizzériának adott otthont, amire egyesek a finom pizzák, míg másik a bulik miatt emlékeznek szívesen.
A Club bezárását követően az épület kihasználatlanná vált. A szakszerűtlen bővítések és a környezeti hatások – beázások és a fagy – miatt a csatlakozások és a falszerkezet megsüllyedtek, elrepedtek, károsodott a tartószerkezet és káros alakváltozást szenvedett az épület. 

Nosztalgikus felhangokkal

A felújítás során az eredeti terveket is figyelembe vették, így igazán nosztalgikus hangulatba kerülhetnek a Szabadstrand látogatói, hiszen visszaállították az eredeti épületkontúrt is. E mellett azonban természetesen már mind funkcionálisan, mind külső megjelenésében a mai kor igényeit tükröző használati, épületszerkezeti megoldások születtek.
A tervezés során elsődleges szempont volt az épületszerkezetek vízszigetelése, illetve az árvíz elleni védelmének biztosítása, hiszen a területen rendszeresen előforduló áradás fokozott igénybevételnek teszi ki a földszinti épületszerkezeteket. 
Ennek megfelelően a főépület földszintjén két büfé, az étterem gazdasági bejárata, eszköz – és hulladéktároló épült. Az épület körbejárhatósága mellett tágas, fedett terasz alakult ki, ami kora tavasztól késő őszig kellemes fogyasztóteret biztosít. Az emeletre pedig - ahogy régen is volt – étterem és hozzá tartozó kiszolgálótér került, ahova lépcső vezet fel, az akadálymentesítést lépcső lift biztosítja. Az étterem teljes homlokzata üvegfal, így lenyűgöző kilátás várja a vendégeket. 

Vissza az eredeti tervekhez

Szintén az eredeti tervekhez hűen az éttermi teraszról indul az épületeket összekötő híd, amelyről a két öltöző épület közelíthető meg. Itt öltöző kabinok, vizesblokkok, mosdók, valamint zárható zuhanykabinok szolgálják majd a strandolók kényelmét, vagy éppen a sportolókét, hiszen az épületek felújításán kívül kültéri szabadidős létesítmények is kerültek a Szalki-szigetre. 
Az épületegyüttes két oldalán 1-1 homokos sportpálya épült strandfoci és strandröplabda részére. Az északi pálya mellé 2 szintes, 100 férőhelyes mobil lelátó került és létesült egy 1150 méter hosszú, tömörített murvával borított futókör is. Mivel a pálya ártérben helyezkedik el, fontos szempont volt, hogy olyan borítást kapjon, ami egy esetleges árvíz esetén könnyedén pótolható, ezért esett a választás a tömörített murvára.
A pályák kiszolgálására és a sporteszközök tárolására is kialakítottak az épületben egy helyiséget. Felújították a szabadtéri színpadot és a sziget északi, facsoporttal közrefogott zöldfelületére telepítették, így megnőtt a befogadóképessége. 
A Remix épületének rekonstrukciója a Modern Városok Program keretében pályázati pénzből valósult meg. A kivitelezés megrendelője Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, kivitelezője pedig a DVG Zrt.

A Remix üzemeltetése a támogatói okirat alapján a DVG Zrt. feladata, a cég hamarosan pályázatot ír ki az épület hasznosítására, így joggal bízhatunk abban, hogy idén nyáron már ki is próbálhatjuk az új büféket és éttermet.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról.