Dunaújváros Hetilap

Húsz új fa is ad majd árnyékot a szabadstrandon

Öcaline - 2022. március 13. 15:55

Tíz platán, öt pusztaszil, három hárs, és két nyírfa foglalta el méltó helyét a szabadstrandon. A fákat a DVG Zrt. munkatársai ültették el: minderre a MOL Új Európa Alapítvány által meghirdetett "VárosFA Program" projekt részeként került sor, melyen az önkormányzat sikerrel pályázott.

A tavalyi évben kereste fel az önkormányzatot a Megyei Jogú Városok Szövetsége azzal a céllal, hogy egy faültetési projekt részeként egy országos kezdeményezés indulhasson el. Településünkön az elmúlt években rendkívül sok fát és virágot ültettettek el az önkormányzat képviselői, így adta magát, hogy a város is csatlakozzon a projekthez. Mint azt Szabó László főkertész elmondta, a terület állományának fiatalítását 10 db platán, 5 db pusztaszil, 3 db hárs, és 2 db nyírfa segíti.

Elfoglalták méltó helyüket 

A növények az elmúlt napokban érkeztek meg Dunaújvárosba a MOL Új Európa Alapítvány által meghirdetett VárosFA Program névre keresztelt projekt keretében. A szabadstrandon a visszavágott fáktól mindössze néhány méterre ültették el őket a DVG munkatársai, akik majd a későbbiekben a gondozásukat is végzik majd. Mészáros László elmondta, kiemelt figyelmet élveznek a facsemeték, hiszen a metszésük és locsolásuk mellett a növények egészségére is oda kell figyelni. Éppen ezért tápanyagban gazdag földdel és trágyával biztosítják a megfelelő fejlődésüket. 

A munka folytatódik 

A munkálatokat a helyszínen tekintette meg Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester. Az alpolgármester kiemelte, a szakemberek folyamatosan figyelemmel követik az önmagát teljes értékű szabadidőközponttá kinövő Szalki-sziget fáinak egészségét. Hangsúlyozta, a városvezetés számára kiemelten fontos célkitűzés, hogy a terület továbbra is közösségi események színtere legyen. Hozzátette, a terület évről-évre egyre fejlettebb lesz, hiszen rendkívüli népszerűségnek örvend a látogatók körében. Az itt található, és sokak által kedvelt fákat nem szerették volna kivágni, azonban az állomány már nem lesz fiatalabb, így az ígéreteikhez hűen (a jövőre is gondolva) már most elültették a fiatal csemetéket. Úgy folytatta, így mire az eddig ott található faállomány teljesen kiöregszik, addigra a helyükön fiatal növények adják majd az árnyékot a nyári melegben. 
Az elmúlt időszakban a Szalki-szigeten több fán is lombkorona alakító metszéseket kellett végezni, hiszen csak így tudták megmenteni őket a kivágástól és így garantálható az arra járók biztonsága.
Tavaly év végén már 12 túlkoros facsemetét elültettek a DVG Zrt. munkatársai Orosz Csaba közreműködésével, így ezzel együtt már 32 új fával gazdagodott a szabadstrand.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek.