Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: két nap, két csalogató program

Öcaline - 2022. március 9. 10:49

A Móder Rezső kiállításához készült katalógust csütörtökön mutatják be, míg Rácz Attila Cicero 12 pont – Kötelesrész című kirakatkiállítását péntektől láthatják az érdeklődők. Rabok, tovább, nem, leszünk.

Két nap alatt két izgalmas eseménnyel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) programjainak sora – lássuk kronológiai sorrendben. Lebegő ellenállások címmel láthatta a közönség a közelmúltban Móder Rezső Munkácsy- és MM-díjas  képzőművészünk kiállítását: március 10-én, csütörtökön délután a tárlathoz rendelt kötet bemutatójára várják az érdeklődőket. Az ICA-D gondozásában napvilágot látott kiállítási katalógust egy kötetbemutató beszélgetés keretében Zsinka Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora és Várnai Gyula, a kiadvány grafikai tervezője ajánlja a közönség figyelmébe. A beszélgetés 16.30-kor kezdődik az Uitz Teremben – minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Folytatódik az ICA-D népszerű kirakatkiállításainak sorozata: a művészet – és a történelem, valamint az emlékezetpolitika – iránt érdeklődők Rácz Attila Cicero 12 pont – Kötelesrész című kiállítását láthatják az Uitz terem üvegportáljában március 11-ébn, pénteken kezdődően. A bemutatóval az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezhetünk, ígéri az intézeti meghívó – alátámasztására jöjjön egy részlet Rácz Attila Cicero meghívóhoz mellékelt írásából: "A 12 pont (...) mindannyiunk öröksége: '48-ból, '56-ból és '89-ből. Nem uralkodói kegy, nem adható és nem visszavonható. A 12 pontban megfogalmazottakat kivívó elődeinktől örököltük. Kötelezően kiadandó örökrészünk. Kötelesrész. Ma nem elég emlékezni rá, hanem emlékeztetni is kell, mindaddig, amíg: a bőség kosarából mindenki egyaránt nem vehet, és a jognak asztalánál mindenki egyaránt nem foglalhat helyet."

Kínzóan aktuális gondolat – a tárlatot egy héten át, egészen március 18-ig láthatják az érdeklődők az Uitz kirakatában.

(Illusztrációk: ICA-D

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

2022. júl. 01.

Színes sorozattal, kézműveskedéssel és kertészkedéssel folytatódott a tematikus táborok hete az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Varázspálca és manókészítés is szerepel a Nyártündér hete kínálatában. Hangkép és galéria itt!
 

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

2022. jún. 30.

Gazdag program, tömeges jelenlét – minden szempontból sikeres volt az Intercisa Múzeum rendezvénye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény a Múzeumok Éjszakája keretében a római kori kőtárban várt a vendégeket. Hangkép és galéria itt!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

2022. jún. 29.

Egykor a Vasmű úton összpontosult Dunaújváros közösségi élete; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút a társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt, amely hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal – ezt a hangulatot idézi meg a Sugárúti Fesztivál a hét végén.
 

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

2022. jún. 29.

Új dunaújvárosi helyszínen is láthatják az érdeklődők a KineDok dokumentumfilmjeit, derül ki a DSTV összeállításából. Az országos hálózathoz a Szabad szemmel című programmal csatlakozott az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház. Hangkép.
 

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

2022. jún. 28.

Követte a vándorkiállítást az alkotó, Marék Veronikával találkozhattak a napokban a gyermekkönyvtár vendégei, derül ki a DSTV összeállításból. A népszerű mesék szerzője szívesen beszélgetett olvasóival, és persze dedikálásra is vállalkozott. Hangkép.

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

2022. jún. 27.

Rendszeres nyári programokkal csalogatja a jövő könyvbarátait a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára – a családi kikapcsolódásnak is kiváló, július második feléig tartó sorozat kedden kezdődik. Bónusz: nyáron korábban nyit a gyermekkönyvtár!

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

2022. jún. 26.

A Múzeumok éjszakája után mi mással kezdhetnénk a napot, mint egy történelmi emlékkel. A DSTV összegzéséből kiderül, ezúttal egy jelképes jelentőségű római kori terrakotta szoborra esett a választás, az lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeumban. Hangkép.