Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: küszöbön a "Tavaszi tárlat"

doszerk - 2022. március 24. 16:58

Harmincnál több dunaújvárosi, a térségben élő vagy a városhoz kötődő képző- és iparművész kiállítása a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) összes termeiben – péntektől. 

A Tavaszi tárlat című kollektív gyűjteménnyel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) bemutatóinak sorozata: a kiállítás megnyitójára március 25-én, pénteken 18 órától várják az érdeklődőket az Uitz Teremben. 

Seregszemle – harmincnál több alkotóval

Az eseményen köszöntőt mond Kálló Gergely országgyűlési képviselő, a tárlat anyagát Nyulasi Zsolt újságíró ajánlja a résztvevők figyelmébe, a város önkormányzatának díját Szabó Zsolt alpolgármester adja át.
A kollektív tárlaton az alábbi művészek alkotásait láthatják az érdeklődők:
Balla Attila, Baráth Adél, Csóka László, Éri Jenő, Farkas Éva Mária, Feltóti Sándor, Fischer József, Gombos István, Horváth Helga, Horváth Tibor, Ifj. Koffán Károly, Ihász János, Kalácska Gábor, Kaszás Tamás, Kelemen Marián Éva, Kosztolányi György, Kurucz Zsófia, Lipics Vilmos, Martinkó Márk, Melkovics Tamás, Móder Rezső, Nemes Ferenc, Palotás József, Páhi Péter, Páhi-Fekete Noémi, Pók Tímea, Rácz Attila Cicero, Rohonczi István, Sárvári Regina, Simon Tamás, Szundi Gábor, Tábori Csaba, Vachter János, Várnai Ágnes, Várnai Gyula.

Kétévente esedékes

A hagyományokhoz híven idén ismét az ICA-D ad otthont a Dunaújvároshoz kötődő képző- és iparművészek tárlatának: a meghívóhoz mellékelt összegzés szerint a tárlatra azokat a művészeket hívták meg, akik tagjai valamely országos szakmai szervezetnek, az Újpart Egyesületnek, illetve nappali tagozatos hallgatói valamelyik képzőművészeti vagy iparművészeti egyetemnek. A Kortárs Művészeti Intézet továbbra is fontos feladatának tartja, hogy a helyi kötődésű művészeknek folyamatos jelenlétet biztosítson.
Az összegzés még egy fontos szempontot hangsúlyoz: e szerint Dunaújváros arculatát markánsan meghatározza a vizuális kultúra – az egyedülálló szocreál építészeti, képző- és iparművészeti emlékek, a sok-sok kortárs köztéri alkotás, a Duna-parton található különleges, a Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep és Szimpozionon született műveket felsorakoztató szoborpark és természetesen az ICA-D időszaki kiállításai. 

Számarányában is jelentős

De ugyanilyen meghatározó az itt élő, vagy ma is a városhoz kötődő, számarányában is jelentős képző- és iparművészek tevékenysége – többek között ez az, ami évtizedek óta jelentős szerepet kap a kortárs vizuális művészet népszerűsítésében, a város és a kistérség kulturális életének alakításában.
E dunaújvárosi képző- és iparművészek életében különös jelentőséggel bír az a kétévente rendezendő seregszemle, amelyen együtt mutathatják be legfrissebb alkotásaikat, tájékoztathatják a vizuális kultúra iránt érdeklődőket arról, hogy hol áll ma az országosan is elismert "dunaújvárosi művészet" – milyen irányt vett az elmúlt két évben a már befutott alkotók munkássága, és kik az újonnan érkező, feltörekvő generáció tagjai. 
De ezek a tárlatok nem csak a kiállítók, a szűkebb értelemben vett szakmában tevékenykedők és a kortárs művészet rajongói számára szolgálhatnak fontos információkkal, hanem minden, a település iránt elkötelezett polgár részére is – hiszen nincs más alkalom, ami ennyire átfogó képet nyújtana Dunaújváros művészetvilágának aktuális helyzetéről, a fentebb említett arculat folyamatban lévő és várható változásairól.

A belépés díjtalan – mindenkit szeretettel várnak!

(Illusztráció: ICA-D – facebook)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

2022. júl. 01.

Színes sorozattal, kézműveskedéssel és kertészkedéssel folytatódott a tematikus táborok hete az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Varázspálca és manókészítés is szerepel a Nyártündér hete kínálatában. Hangkép és galéria itt!
 

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

2022. jún. 30.

Gazdag program, tömeges jelenlét – minden szempontból sikeres volt az Intercisa Múzeum rendezvénye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény a Múzeumok Éjszakája keretében a római kori kőtárban várt a vendégeket. Hangkép és galéria itt!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

2022. jún. 29.

Egykor a Vasmű úton összpontosult Dunaújváros közösségi élete; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút a társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt, amely hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal – ezt a hangulatot idézi meg a Sugárúti Fesztivál a hét végén.
 

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

2022. jún. 29.

Új dunaújvárosi helyszínen is láthatják az érdeklődők a KineDok dokumentumfilmjeit, derül ki a DSTV összeállításából. Az országos hálózathoz a Szabad szemmel című programmal csatlakozott az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház. Hangkép.
 

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

2022. jún. 28.

Követte a vándorkiállítást az alkotó, Marék Veronikával találkozhattak a napokban a gyermekkönyvtár vendégei, derül ki a DSTV összeállításból. A népszerű mesék szerzője szívesen beszélgetett olvasóival, és persze dedikálásra is vállalkozott. Hangkép.

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

2022. jún. 27.

Rendszeres nyári programokkal csalogatja a jövő könyvbarátait a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára – a családi kikapcsolódásnak is kiváló, július második feléig tartó sorozat kedden kezdődik. Bónusz: nyáron korábban nyit a gyermekkönyvtár!

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

2022. jún. 26.

A Múzeumok éjszakája után mi mással kezdhetnénk a napot, mint egy történelmi emlékkel. A DSTV összegzéséből kiderül, ezúttal egy jelképes jelentőségű római kori terrakotta szoborra esett a választás, az lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeumban. Hangkép.