Dunaújváros Hetilap

Polgári engedetlenség: a Dunaferr oktatói is csatlakoztak

Öcaline - 2022. március 11. 17:48

Újabb dunaújvárosi intézmény, a Dunaferr középiskola oktatói csatlakoztak a polgári engedetlenség országos mozgalmához – tegnap tiltakoztak, két helyszínen is.

Városunkban is folytatódott a pedagógusok engedetlenségi akciója – csütörtökön a DSZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskolában tiltakoztak az érintettek. A Vasmű téri központi iskolában 2 fő tartott polgári elégedetlenséget – ugyanakkor 16 további oktató vállalt kiállásával szolidaritást a tiltakozókkal. A Dunaferr villamos tagozaton 9 fő csatlakozott a polgári elégedetlenséghez, míg további négy oktató vállalt szolidaritást velük. 

A tiltakozók az alábbi deklarációt olvasták föl, majd juttatták el az intézmény vezetéséhez (valamint a DO-hoz).

Mi, a DSZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola alulírott tanárai 2022. március 10-én a polgári engedetlenség eszközével élünk. Két tanórát nem tartunk meg.
Ezzel tiltakozunk a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, így az alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről NEM tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.
Akciónk nem pártpolitikai indíttatású, nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító Centrum ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen – sőt: az ő és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.
Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal felhívjuk a figyelmet az alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.

Tudomásul vesszük, hogy jelen akciónkkal megsértjük a törvényt, és elfogadjuk ennek következményeit.

A sztrájk alapjog! Tanár nélkül nincs jövő!

(Fotó: Dunaferr iskola)
 

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.