Dunaújváros Hetilap

Polgári engedetlenség: a Dunaferr oktatói is csatlakoztak

Öcaline - 2022. március 11. 17:48

Újabb dunaújvárosi intézmény, a Dunaferr középiskola oktatói csatlakoztak a polgári engedetlenség országos mozgalmához – tegnap tiltakoztak, két helyszínen is.

Városunkban is folytatódott a pedagógusok engedetlenségi akciója – csütörtökön a DSZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskolában tiltakoztak az érintettek. A Vasmű téri központi iskolában 2 fő tartott polgári elégedetlenséget – ugyanakkor 16 további oktató vállalt kiállásával szolidaritást a tiltakozókkal. A Dunaferr villamos tagozaton 9 fő csatlakozott a polgári elégedetlenséghez, míg további négy oktató vállalt szolidaritást velük. 

A tiltakozók az alábbi deklarációt olvasták föl, majd juttatták el az intézmény vezetéséhez (valamint a DO-hoz).

Mi, a DSZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola alulírott tanárai 2022. március 10-én a polgári engedetlenség eszközével élünk. Két tanórát nem tartunk meg.
Ezzel tiltakozunk a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, így az alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről NEM tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.
Akciónk nem pártpolitikai indíttatású, nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító Centrum ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen – sőt: az ő és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.
Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal felhívjuk a figyelmet az alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.

Tudomásul vesszük, hogy jelen akciónkkal megsértjük a törvényt, és elfogadjuk ennek következményeit.

A sztrájk alapjog! Tanár nélkül nincs jövő!

(Fotó: Dunaferr iskola)
 

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.