Szirénapróba: teljes üzem helyett csak morgatnak hétfőn

doszerk - 2022. március 6. 8:16

A korábban tervezett hangos üzemű próba helyett az orosz-ukrán háborús helyzet miatt csak a rövidebb és csendesebb morgatópróbára kerül sor hétfőn délelőtt. Csak próba – de az önkormányzat összeállítását is közöljük!

A helyszínek ismerősek, városunk mellett Ercsiben, Ráckeresztúron, és Szabadegyházán lesz morgatás, de Paks harminc kilométeres körzetében is morgató szirénapróba lesz hallható március 7-én, hétfőn a megyei katasztrófavédelmi szóvivő friss tájékoztatása szerint!

Csak a rendszer próbája!

A jelzéssel kapcsolatban a lakosságnak teendője ezúttal sincs, ez csak a rendszer próbája. A szomszédunkban zajló háború miatt azonban sok városlakóban merült fel: mi a teendő, ha élesben szólalnak meg a szirénák? A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az úgynevezett MoLari (Monitoring és Lakossági Riasztó) rendszeren keresztül tudja értesíteni a lakosságot, ha bármilyen, a biztonságukat fenyegető esemény történik. Dunaújvárosban összesen harminchárom végponttal rendelkező lakossági riasztó-tájékoztató rendszer működik, amelyen keresztül valós veszélyhelyzet esetén a katasztrófavédelemtől hallhatják a tudnivalókat, utasításokat. A rendszernek köszönhetően szükség esetén mintegy 40 ezer ember riasztható. 
A rendszert minden hónap első hétfőjén ellenőrzik, csökkentett üzemű (morgató) próbával, vagy hangos üzemű (teljes körű) próbával, hogy szükség esetén az megfelelően működjön. Az ellenőrzés részeként egy rövid ideig tartó, jól hallható, néhány mondatos tájékoztató szöveggel járó szirénahang hallható.
A csökkentett üzemű (morgató) próba alkalmával az alábbi szöveget halljuk: 
"Figyelem, ez próba, figyelem, ez próba ! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! ", ezt követi  egy pár másodperces morgatópróba jelzés, majd "A próbának vége, a próbának vége! " – szöveges rész hangzik el. 
A hangos üzemű (teljes körű) próba alkalmával az alábbi szöveget halljuk: 
"Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják", ezt követi a egy két percen át tartó katasztrófariadó jelzés, majd a "Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzést hallják" – szöveges rész hangzik el, majd azonnal következik a kétszer fél percen át tartó veszély elmúlt-sziréna jelzés, majd újabb szöveges rész hangzik el: "A próbának vége, a próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája."

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található tájékoztató szerint fontos hangsúlyozni, hogy valós riasztás esetén a szirénarendszeren sugárzott szövegben NEM szerepel a "Figyelem, ez próba!" kifejezés!
Legközelebb tehát március 7-én, hétfőn 11 órakor lesz morgatópróba Dunaújvárosban és környékén – ám a lakosságnak nincs semmiféle teendője. 

Mi a teendő valódi riasztás esetén?

1. A lehető leggyorsabban keressen menedéket!
2. Ha az utcán közlekedik, a lehető legrövidebb úton menjen haza.
3. Zárja be az ablakokat és az ajtókat.
4. Kapcsolja be a televíziót, rádiót, hogy folyamatosan tudjon értesülni a tudnivalókról. 
5. Ha a munkahelyén éri a figyelmeztetés, munkahelyi vezetője intézkedéseit kövesse!

Fontos, hogy kialakult veszélyhelyzet esetén minden esetben kísérje figyelemmel a riasztó-tájékoztató rendszeren a katasztrófavédelem utasításait.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)