Dunaújváros Hetilap

Tovább fejlődik a Szalki-sziget, nagyszabású beruházás kezdődött

Terdik Péter - 2022. március 30. 18:26

Pintér Tamás polgármester és Kálló Gergely országgyűlési képviselő sajtótájékoztató részeként számolt be a Szalki-szigeten kezdődött, nettó 498 millió forintos beruházásról. A tervek szerint új parkolókat, kerékpársávot, és járdaszakaszt is kialakítanak a területen. 

A felújított Remix épülete mellett újabb, a Szalki-szigetet érintő örömteli hírekről és eseményekről számolhatunk be. A közelmúltban egy olyan beruházás kezdődött, amely hozzájárul majd a terület turisztikai értékének növeléséhez.

Hasznos fejlesztések

Mint azt Pintér Tamás polgármester elmondta, a közelmúltban kezdődött fejlesztések részeként a megújul a Szalki-szigetre vezető útszakasz és a Magyar út egy része is, amely egészen a kikötőig tart majd. Emellett a kerékpáros közlekedés népszerűsítése és segítése érdekében bicikliutat is kialakítanak. Megújult járdán juthatnak majd el a látogatók a kempinghez, valamint a fesztiválokra és rendezvényekre tekintettel 70 darab burkolt parkolóhelyet alakítanak ki. Ennek egy részét a Remix előtt, a másik részét pedig a Halászcsárda környékén alakítják ki. Ehhez kapcsolódik majd a teherforgalmat segítő parkolók kialakítása is a kikötőnél. A polgármester hangsúlyozta, mindezen beruházások a városlakók és a leendő látogatók érdekeit figyelembe véve valósulnak meg.

Turisztikai központ 

A polgármestert követően Kálló Gergely hangsúlyozta, kettős célja van a fejlesztéseknek: egyrészt ez egy stratégiai útvonal, hiszen a vasmű kikötője révén jelentős a teherforgalom. Így kiemelt cél volt, hogy a kamionos, kerékpáros, és gyalogos forgalom biztonságosan bonyolódhasson le. Ezt hivatott segíteni a kerékpársáv, és a modern útmenti járda. Látható tehát, hogy számos igényt kellett figyelembe venni a tervezés során, hiszen egy frekventált, sokak által használt térségről van szó. 

A képviselő úgy folytatta, a gazdasági szempont mellett a turizmusról is beszélni kell. Kiemelte, a választási ígéretek során is nagy hangsúlyt fektettek a turizmus fejlesztésére. A Szalki-sziget kiváló adottságokkal rendelkezik, amely vonzóvá teszi a kikapcsolódásra vágyók számára. Így az is fontos célkitűzés volt, hogy az idelátogatók rendezett körülmények között juthassanak el a szigetre – ezért is szükséges az utak felújítása, illetve a burkolt parkolóhelyek kialakítása. Mindezt az autósok mellett gond nélkül tehessék meg a kerékpárral, vagy gyalogosan közlekedők is. Remélhetőleg a felújított Szalki-sziget jövőre már igazán vonzó helyszín lesz a fesztiválok szervezőinek, hiszen a kemping már most is tele van foglalásokkal, a Cityrocks pedig már idén visszatér.

Nyár végéig tart a kivitelezés

Pintér Tamás elmondta, a beruházást várhatóan augusztusban fejezi be a kivitelező. Természetesen tisztában vannak azzal, hogy nyáron rendezvények helyszíne lesz a kemping és a sziget, így a kivitelezővel olyan megállapodást kötöttek, amely a legkevésbé akadályozza majd a kikapcsolódásra vágyókat. A munkálatok ideje alatt azonban akár félpályás útlezárásra is lehet számítani, minderről azonban pontos információkat majd a későbbiekben tesznek közzé. 
A cél az, hogy mind a szórakozásra, mind pedig a színvonalas, és hiánytalan munkára meglegyen a lehetőség. Pintér Tamás előre is köszöni a városlakók türelmét és együttműködését – hangsúlyozva, minden fejlesztés az ő érdekeiket szolgálja.

(Fotó: Végh Zoltán; illusztráció: DMJV Önkormányzata)
 

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.