Dunaújváros Hetilap

Zászlót bont és mindenkit vár a DunaKosár Közösség

Öcaline - 2022. március 13. 9:42

Teljesen új szemléletű kereskedelmi/vásárlási modell szerint működő közösséghez kapcsolódhatunk április végétől: jelenleg is tartanak a DunaKosár Közösség zászlóbontásának előkészületei – a program a SZEM Baráti Kör és városunk önkormányzata hathatós együttműködésével valósul meg.  

Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester irodájában került sor a közelmúltban arra a konzultációra, amelyen a program résztvevői egyeztettek a jelenleg még a „próbaverzió” időszakában járó DunaKosár Közösség létrejöttéről – mielőtt azonban a helyi csapat ténykedésére és terveire térnénk, válaszoljunk az alapkérdésre!

Mi fán terem a kosár közösség?

Lényegét tekintve egy-egy város, térség civil kezdeményezés útján létrejött önszerveződő közössége, amely egy újfajta vásárlási formát működtet. A kosár közösség komplex célokkal szerveződik: fontos szempont a helyi (bio)termelők és fogyasztók közötti kapcsolat segítése, ez által a helyi termékek számára piac biztosítása. Ritkábban emlegetett, de rendkívül fontos cél az úgynevezett rövid ellátási lánc erősítése, ezáltal a helyi gazdaság fejlesztése, erősítése – és persze nem elhanyagolható szempont a közösségteremtés, amely szintén fontos jellemzője az országban sorra-rendre alakult „kosaras” csapatoknak. A célok mindezzel még nem értek véget, magyarázta érdeklődésemre Csonka Melinda, a DunaKosár Közösség koordinátora:
– Az áru helyben termelődik, és az érte kapott pénz is helyben, illetve a térségben marad, így egy optimálisan és hatékonyan működő csapat bizony érzékelhető hatással lehet a helyi gazdaságra is. Szintén lényeges, hogy az egész program új szemléleten, új megközelítésen alapul – és fontos ismeretterjesztő témák is kapcsolódhatnak hozzá: legyen szó a környezetkímélő mezőgazdasági gyakorlat módszereiről, főzőtanfolyamról vagy éppen a környezetbarát háztartás megteremtéséről. 

Izgalmas kísérlet? Vágjunk bele!

Barta Endre alpolgármester szerint a DunaKosár Közösség zászlóbontása minden szempontból jó lehet a programhoz kapcsolódó városlakóknak, illetve erősítheti a térségi együttműködéseket is:
– Úgy gondolom, izgalmas kísérlet tanúi lehetünk – és őszintén hiszem, hogy az ilyen programokat a lehetőségekhez mérten kötelességünk támogatni. A program révén minden szereplő jól járhat, jól érezheti magát – meggyőződésem, hogy gyorsan önjáró, életképes kezdeményezéssé izmosodhat a DunaKosár.

Hasonló húrokat pendített Molnár József, a SZEM Baráti Kör Egyesület vezetője is – hivatalos formában az egyesület működteti majd a jelenleg is formálódó közösséget:
– Mind a működést, mind a termékeket tekintve az „egészséges” a történet kulcsszava – olyan termékeket kínál, amelyek garantáltan vegyszermentesek, olyan szisztémában, amelyek nélkülözik a termékek hosszú-hosszú utaztatását, raktározását, ráadásul lényegében közvetlen – mi több, ellenőrizhető! – kapcsolatot teremtenek a termelők és a fogyasztók között. Az elmúlt hónapok kísérletezése biztató eredményekkel kecsegtet: a kéthetente esedékes „átadónapon” mintegy tucatnyi termelő áruja mintegy húsz önkéntes közreműködésével jut el harmincnál több vevőhöz – és a szisztéma mindenki megelégedésére működik!

Minden szereplőnek fontos és jó 

A kosár közösségek működési modelljét Csonka Melinda vázolta: mint mondta, a rendszert három szereplő együttműködése határozza meg – a termelő, a vásárló és az önkéntes számára egyaránt hasznos és jó a közösség résztvevőjének lenni.

A termelő kiszámítható piacot talál a terméke számára, ráadásul időtakarékos értékesítési mód révén, közvetlenül jut el a vásárlóhoz. Emellett közvetlen és gyors visszajelzést kaphat a termékekről – ez a fejlesztései számára lehet kulcsmomentum –, ráadásul egy működő alternatíva lehet a működése a nagy áruházláncokkal szemben.
Az önkéntesek szerepvállalása Csonka Melinda szerint azért fontos, mert sokakat boldogíthat a tudat, hogy egy jó és hatékony közösség tagja lehet – és gazdasági, ökológiai, szociális szempontból is hasznos rendszer működésében vállalhat szerepet.
Végül, de közel sem utolsósorban: vásárlóként egészséges, akár vegyszermentes, bio élelmiszerhez lehet hozzájutni, az élelmiszer eredete, de még a termelő is megismerhető – kialakulhat személyes kapcsolat, bizalom a termelő és vásárló között, ráadásul a közösségi ellenőrzés egyfajta garanciát jelent a termékek minőségére.
Azt, hogy milyen gyorsan szökken szárba és milyen ütemben növekszik majd a DunaKosár Közösség „életfája”, persze csak az idő dönt el, egy biztos: a szereplők már alig várják az április végén esedékes zászlóbontást!

Kis helyi kosártörténet – címszavakban

A DunaKosár Közösség első fecskéi – jellemzően a helyi Waldorf közösség tagjaiként – 2020-ban, majd 2021-ben ismerkedtek meg a rendszer működésével, a nagy fordulatot Zalatnay László, a nyíregyházi „kosarasok” alapembere előadása hozta. Az első találkozót tavaly július derekán szervezték; a Waldorf csapatán belül a szülők aktivitása adta az első jelentősebb lökést a helyi alakulat létrejöttéhez. A kezdeti kísérletek fényes sikere után folyamatosan kapcsolódtak a közösséghez a helyi, környékbeli termelők. 
Mára a vásárlói és termelői kör folyamatos bővülésével kinőtték a jelenlegi bázist, és minden szempontból eljutottak arra a pontra, hogy kinyissák a kaput a nagyközönség számára is!

"Kosarazás" a gyakorlatban – termelőknek, vásárlóknak

A normál üzemű működés kulcsa egy, a nyíregyházi kosár közösség által kifejlesztett, a dunaújvárosi csapat rendelkezésére bocsátott szoftvert, ami egy speciális előrendelési webfelületet működtet. Ezen a felületen közvetlen kapcsolatba kerülnek a helyi termelők és fogyasztók. A rendelés egyszerű – mind a termelőnek és a vevőnek. Az átadónapokon a termelők eljuttatják az előre megrendelt árut a bázisra, az önkéntesek összeállítják a személyre szabott vásárlói kosarakat, aztán jönnek a vevők a már elkészített jóféleségekért. Ilyen egyszerű ez. 

A weboldal az alábbi címen érhető el!

DunaKosár Közösség (katt) >>

A programmal kapcsolatban további információt a 70/421-5277-es telefonszámon vagy a dunakosarrendeles@gmail.com e-mail címen kérhetnek az érdeklődők!

(Címlapfotó és belső oldali képek: DunaKosár Közösség; nyitókép: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.