Az óvoda és iskola mellett a jövőben Waldorf gimnáziumban is tanulhatnak a fiatalok

Terdik Péter - 2022. április 15. 8:44

A Waldorf közösség a Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány révén már a kétezres évek eleje óta jelen van Dunaújvárosban. Kezdetben egy szülői kezdeményezés nyomán 2011-ben egy óvoda, majd 2015-ben egy általános iskola is létesült. A közösség jelenleg egy gimnázium alapításán dolgozik.

A Waldorf oktatás hatalmas népszerűségnek örvend a dunaújvárosi és környékbeli családok körében egyaránt. Mint arról Hamvas Emőke beszámolt, településünkön jelenleg óvodai és általános iskolai szinten működik az oktatás. A Csigadombi Waldorf Óvoda az egészen fiatal gyermekek számára kínál lehetőségeket, míg a Pentelei Waldorf Általános Iskola az iskoláskorú gyermekek számára kínál alternatívát a hagyományos oktatással szemben. 

Az egyénen van a hangsúly

Hamvas Emőke osztálytanító kiemelte, a Waldorf intézményekben az oktatás az iskoláktól eltérő módon kifejezetten az egyént, és az egyéni készségeket helyezi előtérbe. A gyakorlati alapokon nyugvó, különféle élethelyzetekből és a való életből kiemelt példákon nyugvó tanítás valós tudást biztosít a fiatalok számára. Éppen ezért nem meglepő, hogy évről-évre rendkívül sokan jelentkeznek a helyi Waldorf óvodába és általános iskolába, ahol szakképzett pedagógusok közreműködésével tanulhatnak a gyerekek – a jövőben már gimnáziumi szinten is. 

A városvezetés támogatásával 

A Waldorf gimnázium létrehozása már több alkalommal is napirenden volt Dunaújvárosban – legutóbb a márciusi közgyűlés alkalmával döntött arról a városvezetés, hogy a jövőben a volt újtelepi iskolában működtethet majd gimnáziumot a Göllner Mária Waldorf Pedagógia Alapítvány. 

A régi-új iskolában 2023. szeptemberében indul majd a tanítás, a waldorf gimnáziumokban megszokott 5 osztályos képzéssel. A beiskolázás felmenő rendszerben történik majd, tehát teljes létszámmal 2028-tól üzemelnek majd, úgy számolnak, hogy ekkor körülbelül 100 gyermek járhat majd az intézménybe.
A kezdeményezést teljes mellszélességgel támogatta Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is. Mint azt elmondta, a Waldorf intézményekben tanuló diákok szellemi és lelki táplálékkal egyaránt gazdagodnak. Az alpolgármester kiemelte, jó dolog azt látni, hogy Dunaújvárosban így már minden szülő megtalálhatja a gyermeke számára leg megfelelőbb oktatási intézményt a gyermeke számára, hiszen városunkban az egyházi fenntartású iskoláktól kezdve a hagyományos oktatástól eltérő intézményeken át választási lehetőséget biztosíthatnak a fiatalok számára. Egy jól működő, színvonalas, igazi élethelyzetekre felkészítő oktatási intézmény csak hasznára válhat mind a településnek, mind pedig a környékbelieknek.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Oktatás

Tagozatos tárlat az Arany János iskolában (galériával)

Tagozatos tárlat az Arany János iskolában (galériával)

2022. máj. 04.

Folytatták az évtizedes hagyományt, a legfiatalabb alkotók gyűjteményes kiállítása nyílt meg az Arany János Általános Iskolában tegnap délután. 

Megkezdődtek az érettségik – ma a magyart írták a végzősök

Megkezdődtek az érettségik – ma a magyart írták a végzősök

2022. máj. 02.

Ahogy országszerte több tízezren, városunkban is több száz végzős középiskolás diák vágott neki az feladatoknak ma délelőtt: a magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött az érettségi. DO bónusz: egy csokorban az összes nem hivatalos megoldás!

A Föld napján versengtek a Dózsa iskolában

A Föld napján versengtek a Dózsa iskolában

2022. ápr. 28.

Tankerületi környezet-és természetvédelmi versenyt rendeztek a Föld napja alkalmából a Dózsa iskolában – az 5-6. évfolyam megméretése nagy sikert aratott a diákok körében.

Verses verseny a Vasváriban – díjak özönével

Verses verseny a Vasváriban – díjak özönével

2022. ápr. 13.

Verselő gyerekek versengtek, versimádó pedagógusok zsűriztek – remek hangulatú megméretésnek adott otthont a Vasvári iskola a költészet napján. Én meg nyomatom az összes eredményt, íme!

Színes, gazdag volt a Tavaszi Pedagógiai Napok (galériával)

Színes, gazdag volt a Tavaszi Pedagógiai Napok (galériával)

2022. ápr. 10.

A vírus veszélyhelyzet miatti több éves kényszerszünet után újra személyes jelenléttel kapcsolódhattak be a Tavaszi Pedagógiai Napok programjába a város és a térség óvodapedagógusai – a tavaszköszöntő szakmai kavalkád ezúttal is szép sikert aratott.

Rudas: félszáznál több előadás a szakmák krémjétől (galériával)

Rudas: félszáznál több előadás a szakmák krémjétől (galériával)

2022. ápr. 08.

Két év kényszerszünet után újra komoly vendégjárás otthona volt a Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium – csütörtökön több mint félszáz program népszerűsítette a különféle szakmákat. És az előadók közül többen valaha éppen a Rudasban alapozták meg tudásukat, szakmai karrierjüket.

Rudas: a Szakmák Napja – végre újra "élőben"

Rudas: a Szakmák Napja – végre újra "élőben"

2022. ápr. 06.

Két év kényszerszünet után újra komoly vendégjárás otthona lesz a Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium – csütörtökön több mint félszáz program népszerűsíti a különféle szakmákat.