Az óvoda és iskola mellett a jövőben Waldorf gimnáziumban is tanulhatnak a fiatalok

Terdik Péter - 2022. április 15. 8:44

A Waldorf közösség a Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány révén már a kétezres évek eleje óta jelen van Dunaújvárosban. Kezdetben egy szülői kezdeményezés nyomán 2011-ben egy óvoda, majd 2015-ben egy általános iskola is létesült. A közösség jelenleg egy gimnázium alapításán dolgozik.

A Waldorf oktatás hatalmas népszerűségnek örvend a dunaújvárosi és környékbeli családok körében egyaránt. Mint arról Hamvas Emőke beszámolt, településünkön jelenleg óvodai és általános iskolai szinten működik az oktatás. A Csigadombi Waldorf Óvoda az egészen fiatal gyermekek számára kínál lehetőségeket, míg a Pentelei Waldorf Általános Iskola az iskoláskorú gyermekek számára kínál alternatívát a hagyományos oktatással szemben. 

Az egyénen van a hangsúly

Hamvas Emőke osztálytanító kiemelte, a Waldorf intézményekben az oktatás az iskoláktól eltérő módon kifejezetten az egyént, és az egyéni készségeket helyezi előtérbe. A gyakorlati alapokon nyugvó, különféle élethelyzetekből és a való életből kiemelt példákon nyugvó tanítás valós tudást biztosít a fiatalok számára. Éppen ezért nem meglepő, hogy évről-évre rendkívül sokan jelentkeznek a helyi Waldorf óvodába és általános iskolába, ahol szakképzett pedagógusok közreműködésével tanulhatnak a gyerekek – a jövőben már gimnáziumi szinten is. 

A városvezetés támogatásával 

A Waldorf gimnázium létrehozása már több alkalommal is napirenden volt Dunaújvárosban – legutóbb a márciusi közgyűlés alkalmával döntött arról a városvezetés, hogy a jövőben a volt újtelepi iskolában működtethet majd gimnáziumot a Göllner Mária Waldorf Pedagógia Alapítvány. 

A régi-új iskolában 2023. szeptemberében indul majd a tanítás, a waldorf gimnáziumokban megszokott 5 osztályos képzéssel. A beiskolázás felmenő rendszerben történik majd, tehát teljes létszámmal 2028-tól üzemelnek majd, úgy számolnak, hogy ekkor körülbelül 100 gyermek járhat majd az intézménybe.
A kezdeményezést teljes mellszélességgel támogatta Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is. Mint azt elmondta, a Waldorf intézményekben tanuló diákok szellemi és lelki táplálékkal egyaránt gazdagodnak. Az alpolgármester kiemelte, jó dolog azt látni, hogy Dunaújvárosban így már minden szülő megtalálhatja a gyermeke számára leg megfelelőbb oktatási intézményt a gyermeke számára, hiszen városunkban az egyházi fenntartású iskoláktól kezdve a hagyományos oktatástól eltérő intézményeken át választási lehetőséget biztosíthatnak a fiatalok számára. Egy jól működő, színvonalas, igazi élethelyzetekre felkészítő oktatási intézmény csak hasznára válhat mind a településnek, mind pedig a környékbelieknek.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.