Bedurran a tavasz – de szerdán nagy eső lehet

Öcaline - 2022. április 25. 9:12

Madárcsicsergős reggelre vágyott? Melengető napfényre? Megérkezett! A DO időjárási szakértőjének friss helyzetjelentése szerint a héten már szép tavaszi idő várható, 20 fok feletti csúcsokkal.

Valódi tavaszt ígér a hétre szokásos prognózisában Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál szerkesztője. Az áprilisi szeszélyesség továbbra is jellemző, a mai többórás napsütés után megnövekszik a gomolyfelhőzet, és eleinte inkább csak délkeleten, később a Dunántúlon alakulnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati szél megélénkül, de szép tavaszi nap lesz – 15 és 21 fok között alakul a hőmérséklet.
A folytatás is hasonló képletet ígér a friss modellek szerint: orgonaillat és napsütés délelőtt, majd nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Eleinte elszórtan reggel, majd estétől egyre többfelé várható csapadék – kivált az északi hegyes völgyes vidékek lakói készüljenek ernyővel. Maradnak a tavaszias értékek, 16 és 22 fok közötti értékeket mérhetünk délután.
A legnagyobb csapadékhajlam szerdán várható, országszerte erősen felhős, vagy borult lesz az ég, csak estétől kezd nyugat felől csökkeni a felhőzet. Többfelé, több hullámban várható eső, zápor, helyenként kiadós zivatar. Átmenetileg csökken a nappali felmelegedés, a tartósan borús tájakon csak 10-15 fok között várható a hőmérséklet.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint csütörtöktől durranhat be igazán a tavasz: a középső és a keleti tájak felett még erősen felhős lesz az ég, és itt újabb záporok, zivatarok fordulnak elő, de a Dunántúlon már a napsütés lehet túlsúlyban – melegszik a hőmérséklet, 15-20 fok valószínű. A hét utolsó napjaiban is szép tavaszias időnk lesz: jobbára napos, gomolyfelhős, de már jellemzően száraz időre van kilátás, egy-egy futó zápor már csak elvétve fordulhat elő – pénteken és szombaton 17-20 fok körül alakul a csúcsérték.
A hét utolsó – és május első – napján is tavaszias idő lesz, de megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható csapadék.

De már igazi tavasz lesz – madárcsicsergős reggelekkel, mámorító illatokkal és melengető napsütéssel!

(Fotó: Így látjuk MI! – Szatmári Zsolt felvétele)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Visszatér a kiváló programnak ígérkező AlfaCity

Visszatér a kiváló programnak ígérkező AlfaCity

2022. júl. 06.

Már tavaly is hatalmas sikert aratott a látogatók körében a Szalki-szigeten megvalósult Alfa Romeo találkozó, avagy az AlfaCity. A szervezők akkor még csak a járványügyi korlátozásokhoz igazodva tudták elhozni a fesztivált – az idei évben már szabad a pálya! 

DSTV: új helyszínen is várják a véradókat!

DSTV: új helyszínen is várják a véradókat!

2022. júl. 06.

A nyári időszakban is fontos a véradás, derül ki a DSTV összegzéséből. Főként a balesetek növekvő száma miatt nő a vérigény – a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete új helyszínt talált a rendkívüli alkalmak szervezésére: vért adni menő a Decathlon sportembereinek is! Hangkép. 

Érdekes, színes, és kiváló – ilyen az MMK napközis tábora

Érdekes, színes, és kiváló – ilyen az MMK napközis tábora

2022. júl. 05.

Folyamatosan tartanak a táborok a Munkásművelődési Központban. A teltházas kezdeményezés kiváló hangulatban zajlik, a gyerekek számtalan érdekes program közül választhatnak.

Csökken az ereje, de péntekig marad a kánikula

Csökken az ereje, de péntekig marad a kánikula

2022. júl. 04.

A legdurvább időszaknak vége lehet a hét derekától a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint: ma még szenvedünk, de délutántól, aztán pláne kedden már jöhet egy-egy frissítő zivatar. 

Miben különbözik a Bitcoin és az Ethereum?

Miben különbözik a Bitcoin és az Ethereum?

2022. jún. 28.

Ha kriptoról van szó, elsőre mindenki a Bitcoinra gondol, pedig nem sokkal lemaradva mögötte ott van az Ethereum is. (X)

A Városháza parkolójában is siker volt a Csomagtartóvásár (galériával)

A Városháza parkolójában is siker volt a Csomagtartóvásár (galériával)

2022. jún. 27.

Az új helyszín és a nagy hőség ellenére is sikeres volt a Csomagtartóvásár és Bolhapiac közösségi kezdeményezése szombaton délelőtt – a kincsvadászok a Városháza mögötti téren válogathattak a portékából!

Brutális kánikula következik – zivatarokkal

Brutális kánikula következik – zivatarokkal

2022. jún. 27.

Már él az idei nyár első hőségriasztása, és a kánikula folytatódik, sőt, további durvulást ígér a DO időjárási szakértője. Masszívan 35 fok közelében lehetnek a hőmérsékleti értékek, enyhítő zivatar a hét közepén és végén jöhet. Brutál.