Dunaújváros Hetilap

Elköszönt a főorvosi és főnővéri kartól dr. Mészáros Lajos főigazgató

Öcaline - 2022. április 26. 15:13

A kórház első emberét országgyűlési képviselővé választották, az új poszt azonban összeférhetetlen az eddigi vezetői megbízással – így április 30-án lemond arról. Tegnap búcsúzott, adta hírül a kórház weboldala.

A beszámoló szerint összevont főorvosi és főnővéri értekezleten búcsúzott a főigazgató az álatala irányított közösségtől.

Intézményfejlesztési törekvések

Dr. Mészáros Lajos az értekezleten felelevenítette a kórházban eltöltött 37 évét, különösen az elmúlt 12 esztendőt, amelyet főigazgatóként töltött az intézményben. Elmondta, hogy 2010-ben másfél milliárdos lejárt számlaállománnyal, csődközeli helyzetben vette át az irányítást, első lépésként az összes partner céggel, beszállítóval újra tárgyalták a szerződésállományt. 
A gazdaságtalanul kiszervezett funkciókat visszaszervezték, az önkormányzat kezdeményezése nyomán gazdasági társasági formából visszaalakultak költségvetési szervvé – majd 2012-ben állami kezelésbe vették a kórház-rendelőintézetet. 2014-ben átadták a központi technológiai tömböt, több mint 6 milliárd forintos uniós pályázat révén. E fejlesztés révén megszüntethették a külső telephelyeket, a zöld rendelő funkcióit, a kulcsi rehabilitációt és ápolási osztályt beköltöztethették a központi telephelyre, így fenntarthatóbb struktúra jött létre. 2015-ben uniós forrásból több mint egymilliárd forintos műszerfejlesztés valósult meg. Kormányzati támogatásból új CT készülék állt üzembe. Szintén uniós forrásból egy nagy volumenű járóbeteg ellátást érintő fejlesztés is megvalósult. 

Elismert szakmai munka

Mindezzel párhuzamosan nőtt a kórház energiahatékonysága, napcella rendszert telepítetteek a komplexumba. A szakmai elismerések sem maradtak el, hangsúlyozta a leköszönő főigazgató: 2016-tól az intézmény a Semmelweis Egyetem gyakorló kórháza lett, 2017 és 2020 között két alkalommal nyerte el a "Kiváló Városi Kórház" címet. A szülészet, fül-orr-gégészet és az urológia mindezek mellett "Családbarát Kórházi Osztály" lett. 
2020-tól a Covid-19 járvány idején a kórház kiváló együttműködésben dolgozott a Fejér Megyei Szent György Kórházzal, hatékonyan küzdöttek a járvány ellen és az oltások megszervezésében is. A Szent Pantaleon Kórház 2020-ben megyei kórházi rangot kapott, így önállóan és teljes ellátási palettával folytathatja a területén élő lakosság ellátását – és hamarosan új MRI készülékkel is bővülnek a diagnosztikai lehetőségei.
Dr. Mészáros Lajos a finanszírozásra visszatérve kiemelte: a 2010-es csődközeli állapothoz képest a kórház az elmúlt 12 év alatt fokozatosan javított pénzügyi, gazdasági eredményein, így a 2021-es évet már lejárt számlaállomány nélkül zárta, ami országosan is kuriózumnak számít. Végezetül a főigazgató megköszönte a főorvosi- és főnővéri karnak, valamennyi egészségügyi dolgozónak és a gazdasági munkatársaknak az együttműködést és a kiváló szakmai munkát, amellyel ezeket a sikereket elérték.

A kórház vezetését Dr. Jobbágy Lajos jelenlegi orvos-igazgató veszi át május 1-jétől – utódjának munkájához is sok sikert és jó egészséget kívánt neki a leköszönő főigazgató.

(Forrás és fotó: pantaleon.hu) 
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.