Így ellenőrizheti az éves autópálya-matrica érvényességét

doszerk - 2022. április 12. 17:27

Az éves autópálya-matrica érvényességét olykor szükséges lehet ellenőrizni. Szerencsére ma már ezt gyorsan és nagyon könnyen meg is tehetjük. (X)

De egyáltalán mikor van erre szükség? És milyen éves matricák vannak? Körbejárjuk ezt a témát.

Meddig és hol érvényes egy éves autópálya-matrica?

Kétféle éves autópálya-matrica vásárolható Magyarországon. Lehetőségünk van teljes Magyarország területére érvényeset vásárolni. Ugyanakkor csak egy-egy megyére kiterjedt jogosultságot is vehetünk (természetesen kevesebbért).

A kettő között területbeli különbségek vannak, időben ugyanaddig érvényesek. A területi lefedettségnél fontos még tudni, a megyei matrica esetén nem a megyehatár jelenti a jogosultság végét. Furcsa is lenne, hogy például az autópálya közepén egyszer csak már nem lennénk jogosultak az úthasználatra, mert átléptük a megyehatárt.

Épp ezért úgy szól a szabályozás, hogy a határos megyék első csomópontjáig terjed a jogosultságunk. Így már nyugodtan fel-, illetve lehajthatunk a környező megyék legközelebbi fel-, illetve lehajtójánál. Szerencsére ezzel egy éves országos matricánál nem kell foglalkoznunk, mert az az országhatáron belül minden szakaszra érvényes.

Fontos tudnivaló még, hogy mindkét típus ugyanúgy elérhető az összes kategóriában. Így a D1, D1m, D2 és az U díjkategóriában is vásárolható országos és megyei éves matrica is. 

Érvényességi idejüket tekintve pedig a tárgyévet követő év 31. napján éjfélig érvényesek. Kivételt képeznek ez alól a decemberben elővásároltak, melyek a következő év január 1-től érvényesek az azt követő év január 31-ig.

Papíralapú vagy online?

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor meg kell győződnünk arról, hogy meddig, esetleg mely megyékben érvényes az autópálya-matricánk. Ma már szerencsére nagyon könnyű dolgunk van. 

Annak ellenére, hogy még mindig vannak papíralapú szelvények is, egyre több vásárlás történik online. A papíralapú megoldásokkal az a baj, hogy könnyen el is veszhetnek, és nehézkes lehet a pótlásuk. Ezzel szemben az online vásároltak az e-mailek közül bármikor visszakereshetőek. 

A matrica érvényesség lekérdezése online az Autopalyamatrica.hu oldalon végezhető el a leggyorsabban.

Az éves autópálya-matrica érvényességének ellenőrzése

Ha ellátogat az Autopalyamatrica.hu oldalra, akkor pillanatok alatt lekérdezheti, ellenőrizheti éves autópálya-matrica érvényességét.

Ehhez nem is kell más, minthogy megadja a járműve rendszámát, annak felségjelét (azaz a rendszámot kibocsátó ország azonosítóját). Meg kell még adnia az e-mail-címét, ahova az oldal az adatokat küldi majd. Ezenkívül még el kell fogadnia az ÁSZF-et és az adatvédelmi nyilatkozatot is egy rubrika bepipálásával. Majd kattintson a “lekérdezés” gombra, és már küldik is az adatokat a megadott e-mail-címre.

Mint láthatja, nem nagy ördöngösség a lekérdezés. Használja ön is bátran!
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.