Dunaújváros Hetilap

10 éve nyitott kaput, boldog születésnapot ünnepelt a Szertelen Ház

Öcaline - 2022. május 10. 18:37

Jeles jubileumot ült, alapítása 10. évfordulóját ünnepelte a az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház. Az eseménynek ma adott otthont a Petőfi utcai bázis.

Szépen megfér egymás mellett az áhítat és a színes programkavalkád, az addikció új fajtáit elemző – hallatlanul izgalmas és informatív – előadás és az örömzene, a segítségre szoruló szenvedélybetegből lett segítő munkatárs története és a református szellemiség, érzület. 

Fókuszban a segítségnyújtás

Akinek esetleg eddig kétségei lettek volna, ma fényes igazolást kapott: színes kínálattal várta születésnapi programjára az érdeklődőket az MRE Újváros Drogambulancia. Volt is mit ünnepelni, hiszen a Petőfi Sándor utcai bázis éppen egy évtizede, 2012-ben nyitotta meg kapuját a segítségre szorulók előtt. A születésnapi összejövetelen a partnerintézmények, segítők, illetve a drogambulanciával szoros szakmai kapcsolatot ápoló szervezetek meghívottjai vettek részt, az önkormányzatot Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester képviselte. 
A Magyar Református Egyház a dunaújvárosi önkormányzat együttműködése nyomán létrejött, Centgraf Károly irányításával működő bázis azóta is komplex segítő programmal várja a hozzá fordulókat – mint az intézményvezető a DSTV kamerája előtt hangsúlyozta, teljes szolgáltatási palettával, a gyorsan változó igényekre és elvárásokra reagálva segítik a rászorulókat mind a gyógyulás, mint a visszailleszkedés terén.

Veszélyes terepeken

A születésnapi ünnepség Czeglédi Péter Pál református lelkész áhítatával kezdődött, majd  Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus tartott nagyívű előadást a szenvedélybetegségek ritkábban emlegetett formáiról – jelesül a játék- és pornófüggőség terén végzett friss kutatások eredményeiről. Mint az előadó hangsúlyozta, a két, egyébként egymással szervesen összefüggő, mind a diagnózis, mind a terápia terén sok átfedést mutató függőség az elmúlt évtizedekben egyre jelentősebb méreteket ölt. Az addikciók kialakulásának tényezői mellett az előadásban sok szó esett az identitáskrízis szerepéről és jelentőségéről, valamint a stigmatizáció problémaköréről is.
Az ebédszünet után közös énekléssel, zenéléssel és tortával habosított ünnepi blokk következett – a ceremónia háziasszonya Zsámbók Lili volt –, majd egy különleges életúttal ismerkedhettek meg a vendégek. Immár három esztendeje dolgozik a drogambulancia tapasztalati szakembereként Csernus Zoltán, aki gyógyult szenvedélybetegként csatlakozott a segítők köréhez.

A kínálatot az összejövetel végén ismét közös muzsika tette teljessé – szertelenül is boldogan!  

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.