Dunaújváros Hetilap

10 éve nyitott kaput, boldog születésnapot ünnepelt a Szertelen Ház

Öcaline - 2022. május 10. 18:37

Jeles jubileumot ült, alapítása 10. évfordulóját ünnepelte a az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház. Az eseménynek ma adott otthont a Petőfi utcai bázis.

Szépen megfér egymás mellett az áhítat és a színes programkavalkád, az addikció új fajtáit elemző – hallatlanul izgalmas és informatív – előadás és az örömzene, a segítségre szoruló szenvedélybetegből lett segítő munkatárs története és a református szellemiség, érzület. 

Fókuszban a segítségnyújtás

Akinek esetleg eddig kétségei lettek volna, ma fényes igazolást kapott: színes kínálattal várta születésnapi programjára az érdeklődőket az MRE Újváros Drogambulancia. Volt is mit ünnepelni, hiszen a Petőfi Sándor utcai bázis éppen egy évtizede, 2012-ben nyitotta meg kapuját a segítségre szorulók előtt. A születésnapi összejövetelen a partnerintézmények, segítők, illetve a drogambulanciával szoros szakmai kapcsolatot ápoló szervezetek meghívottjai vettek részt, az önkormányzatot Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester képviselte. 
A Magyar Református Egyház a dunaújvárosi önkormányzat együttműködése nyomán létrejött, Centgraf Károly irányításával működő bázis azóta is komplex segítő programmal várja a hozzá fordulókat – mint az intézményvezető a DSTV kamerája előtt hangsúlyozta, teljes szolgáltatási palettával, a gyorsan változó igényekre és elvárásokra reagálva segítik a rászorulókat mind a gyógyulás, mint a visszailleszkedés terén.

Veszélyes terepeken

A születésnapi ünnepség Czeglédi Péter Pál református lelkész áhítatával kezdődött, majd  Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus tartott nagyívű előadást a szenvedélybetegségek ritkábban emlegetett formáiról – jelesül a játék- és pornófüggőség terén végzett friss kutatások eredményeiről. Mint az előadó hangsúlyozta, a két, egyébként egymással szervesen összefüggő, mind a diagnózis, mind a terápia terén sok átfedést mutató függőség az elmúlt évtizedekben egyre jelentősebb méreteket ölt. Az addikciók kialakulásának tényezői mellett az előadásban sok szó esett az identitáskrízis szerepéről és jelentőségéről, valamint a stigmatizáció problémaköréről is.
Az ebédszünet után közös énekléssel, zenéléssel és tortával habosított ünnepi blokk következett – a ceremónia háziasszonya Zsámbók Lili volt –, majd egy különleges életúttal ismerkedhettek meg a vendégek. Immár három esztendeje dolgozik a drogambulancia tapasztalati szakembereként Csernus Zoltán, aki gyógyult szenvedélybetegként csatlakozott a segítők köréhez.

A kínálatot az összejövetel végén ismét közös muzsika tette teljessé – szertelenül is boldogan!  

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.