Dunaújváros Hetilap

10 éve "szertelenül" – ünnepel az MRE Újváros Drogambulancia

Öcaline - 2022. május 5. 11:22

Jeles jubileumra készül, alapítása és működése 10. évfordulóját ünnepli az az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház – egyszerre áhítatos és színes programmal várják a születésnapi ünnepség résztvevőit kedden. Szertelenség a hajtás után.

Ünnepi kínálattal kedveskedik az érdeklődőknek május 10-én, kedden az MRE Újváros Drogambulancia, más néven a Szertelen Ház. A Petőfi Sándor utcai bázis éppen 10 éve, 2012-ben nyitotta meg kapuját a segítségre szorulók előtt. Az előzményekről és a személyes vonatkozásokról a jubileumi program főszervezője, Baksáné Tringer Andrea számolt be a DO-nak:
– Emlékszem, akkor a Dunaújvárosi KEF – vagyis a kábítószer ellenes fórum – bevonásával egy reprezentatív kutatásban vettem részt. A város és a térség kábítószer-fogyasztási szokásait igényfelmérés szinten kutattuk, méghozzá kérdőív formájában, és elég elgondolkodtató eredménnyel. 
Mint a program koordinátora kérdésünkre kiemelte, tulajdonképpen a kutatás végeredménye a most jubiláló drogambulancia, amit a Magyar Református Egyház a dunaújvárosi önkormányzat segítségével hozott létre. Ebben a kutatásban Ijjas Bernadett szakmai vezető kollégámmal vettek részt – és most mind a ketten ott is dolgoznak:  
– Bernadett a kezdetek óta kisebb kihagyásokkal, én hét éve folyamatosan vagyok részese a drogambulancia tevékenységének. A működésünk szempontjából nagyon fontos tényező az egyházi, hitelvi vonatkozás, az, hogy intézményünk a református egyház berkein belül tevékenykedik – a keresztyén gondolkodás kiemelten jelen van az itt dolgozók személyiségében, és persze visszaköszön a tevékenységünkben is. 

Lássuk mindezek után a keddi ünnepség menetrendjét – a rendezvény háziasszonya Ijjas Bernadett lesz. A születésnapi ünnepség Czeglédi Péter Pál református lelkész áhítatával kezdődik 9.30-kor, majd 10 órától Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus tart előadást szenvedélybetegségek ritkábban emlegetett formáiról, jelesül a játék- és pornófüggőségről. Az előadó Több mint tíz éve foglalkozik szenvedélybetegekkel, mind a terápiás ellátás, mind az addiktológiai kutatás területén – hazai és külföldi egyetemeken tart addiktológiai témájú kurzusokat, valamint újszerű, játékalapú prevenciós programok kidolgozását is vezeti. Kapitány-Fövény Máté több kötetben is foglalkozik a témával: a Kentaur a terminálban című novelláskötet,továbbá A terapeuta esetei sorozat Függőben – Az alkoholizmus lélektana, illetve az Ezerarcú függőség című kötetének szerzője.
Az ebédszünet után közös énekléssel, zenéléssel és tortával habosított ünnepi blokk következik, majd a drogambulancia Életút-sorozatának keretében Csernus Zoltán tapasztalati szakember tevékenységével ismerkedhetnek a vendégek. 

(Illusztrációk: MRE Újváros Drogambulancia)
 

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.