Dunaújváros Hetilap

10 éve "szertelenül" – ünnepel az MRE Újváros Drogambulancia

Öcaline - 2022. május 5. 11:22

Jeles jubileumra készül, alapítása és működése 10. évfordulóját ünnepli az az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház – egyszerre áhítatos és színes programmal várják a születésnapi ünnepség résztvevőit kedden. Szertelenség a hajtás után.

Ünnepi kínálattal kedveskedik az érdeklődőknek május 10-én, kedden az MRE Újváros Drogambulancia, más néven a Szertelen Ház. A Petőfi Sándor utcai bázis éppen 10 éve, 2012-ben nyitotta meg kapuját a segítségre szorulók előtt. Az előzményekről és a személyes vonatkozásokról a jubileumi program főszervezője, Baksáné Tringer Andrea számolt be a DO-nak:
– Emlékszem, akkor a Dunaújvárosi KEF – vagyis a kábítószer ellenes fórum – bevonásával egy reprezentatív kutatásban vettem részt. A város és a térség kábítószer-fogyasztási szokásait igényfelmérés szinten kutattuk, méghozzá kérdőív formájában, és elég elgondolkodtató eredménnyel. 
Mint a program koordinátora kérdésünkre kiemelte, tulajdonképpen a kutatás végeredménye a most jubiláló drogambulancia, amit a Magyar Református Egyház a dunaújvárosi önkormányzat segítségével hozott létre. Ebben a kutatásban Ijjas Bernadett szakmai vezető kollégámmal vettek részt – és most mind a ketten ott is dolgoznak:  
– Bernadett a kezdetek óta kisebb kihagyásokkal, én hét éve folyamatosan vagyok részese a drogambulancia tevékenységének. A működésünk szempontjából nagyon fontos tényező az egyházi, hitelvi vonatkozás, az, hogy intézményünk a református egyház berkein belül tevékenykedik – a keresztyén gondolkodás kiemelten jelen van az itt dolgozók személyiségében, és persze visszaköszön a tevékenységünkben is. 

Lássuk mindezek után a keddi ünnepség menetrendjét – a rendezvény háziasszonya Ijjas Bernadett lesz. A születésnapi ünnepség Czeglédi Péter Pál református lelkész áhítatával kezdődik 9.30-kor, majd 10 órától Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus tart előadást szenvedélybetegségek ritkábban emlegetett formáiról, jelesül a játék- és pornófüggőségről. Az előadó Több mint tíz éve foglalkozik szenvedélybetegekkel, mind a terápiás ellátás, mind az addiktológiai kutatás területén – hazai és külföldi egyetemeken tart addiktológiai témájú kurzusokat, valamint újszerű, játékalapú prevenciós programok kidolgozását is vezeti. Kapitány-Fövény Máté több kötetben is foglalkozik a témával: a Kentaur a terminálban című novelláskötet,továbbá A terapeuta esetei sorozat Függőben – Az alkoholizmus lélektana, illetve az Ezerarcú függőség című kötetének szerzője.
Az ebédszünet után közös énekléssel, zenéléssel és tortával habosított ünnepi blokk következik, majd a drogambulancia Életút-sorozatának keretében Csernus Zoltán tapasztalati szakember tevékenységével ismerkedhetnek a vendégek. 

(Illusztrációk: MRE Újváros Drogambulancia)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!