A Baracsi úti Arborétum története a kezdetektől napjainkig

doszerk - 2022. május 14. 10:42

Már egyre kevesebben tudják, vagy emlékeznek arra, amikor a mára Baracsi úti Arborétumként ismert természetvédelmi terület még magánbirtok, majd pedig a Városgazdálkodási Vállalat (később DVG Zrt.) telephelye volt. 

A mai arborétum alapjait Nagy István, Pista bácsi rakta le. Főhősünknek a Városgazdálkodási Vállalat (ma DVG Zrt.) főerdészeként az ötvenes évektől kezdve elvitathatatlan érdemei vannak a város és környéki erdők létrehozásában – a mai arborétumként, akkor még Kádár-tanyának ismert területen lakott, mely a vállalat telephelye is volt. Pista bácsi akkor még csak saját örömére egy úgynevezett "gyűjteményes kertet" hozott létre. 
Az Alsó-foki-patak hűvös völgyében húzódó terület kedvező mikroklímájának köszönhetően tökéletes környezetet biztosított olyan élőfa gyűjtemény telepítésére, melyben bemutathatók a hazánkban erdészeti és parképítészeti céllal telepített örökzöld lombhullató fa– és cserjefajok. 
Pista bácsi nyugdíjba vonulását követően nemcsak a feladatait vette át Horváth Tibor, hanem az gyűjteményes kert sorsának egyengetését is. A 2000-es évek elején Horváth Tibor kezdeményezte Dunaújváros Önkormányzatánál a terület védetté nyilvánítását, mely folyamat a mai napig a hivatalban dolgozó Petrovickijné dr. Angerer Ildikónak, a Hatósági Főosztály Környezetvédelmi Osztály vezető-főtanácsosának és munkatársainak hála megszületett a 69/2004-es számú rendelet, mely 2005. január 1-ei hatállyal helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította a Baracsi úti Arborétum területét, majd pedig Horváth Tibor főerdésszel létrehozták az arborétum ma ismert formáját.
A természetvédelmi oltalom alá helyezett területeket és faegyedeket természetvédelmi táblákkal látták el, kikerültek a fajnév táblák és ismertető táblákkal övezett tanösvény is a látgatók rendelkezésére áll. A további bővítések során szalonnasütő helyet alakítottak ki.
2010 októberében kisállatsimogatót hoztak létre, a további fejlesztések során pedig vizesblokkot és tanórák megtartására alkalmas épületet is átadtak az arborétumban. 
Bár az idő vasfoga a kihelyezett táblákon, eszközökön is nyomott hagyott, a közeljövőben megindul a terület újbóli fejlesztése. A Baracsi úti Arborétum a mai napig a kikapcsolódni vágyók kedvelt célpontja. Az erdei tanösvényen barangolva ismerkedhetnek a környék növény- és állatvilágával, az állatsimogatóban pedig a háztáji állattartás népszerű szereplőivel ismerkedhetnek a látogatók. 
Dunaújváros védett természeti területei és emlékei című kiadványt megtekinthetik az önkormányzat honlapján a környezetvédelmi rovatban.

A Baracsi úti Arborétum Természet-védelmi Területet a Dunaújvárosi Értéktár Bizottság (TÉB) a 2/2020. (II. 26.) határozatával felvette Dunaújváros Települési Értéktárába – az arborétum minden nap 8 és 18 óra között várja a látogatókat.

Varga Richárd
(Fotó: DMJV Önkormányzata)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.

Ismerd meg jobban a begóniákat!

Ismerd meg jobban a begóniákat!

2024. máj. 10.

Valószínűleg mindenki kapott már az élete során begóniát ajándékba. Gyakran adjuk anyák napjára, születésnapra, évfordulóra, hiszen szép, egyedi, nem túl drága, és sok fajtája létezik. (X)