A Baracsi úti Arborétum története a kezdetektől napjainkig

doszerk - 2022. május 14. 10:42

Már egyre kevesebben tudják, vagy emlékeznek arra, amikor a mára Baracsi úti Arborétumként ismert természetvédelmi terület még magánbirtok, majd pedig a Városgazdálkodási Vállalat (később DVG Zrt.) telephelye volt. 

A mai arborétum alapjait Nagy István, Pista bácsi rakta le. Főhősünknek a Városgazdálkodási Vállalat (ma DVG Zrt.) főerdészeként az ötvenes évektől kezdve elvitathatatlan érdemei vannak a város és környéki erdők létrehozásában – a mai arborétumként, akkor még Kádár-tanyának ismert területen lakott, mely a vállalat telephelye is volt. Pista bácsi akkor még csak saját örömére egy úgynevezett "gyűjteményes kertet" hozott létre. 
Az Alsó-foki-patak hűvös völgyében húzódó terület kedvező mikroklímájának köszönhetően tökéletes környezetet biztosított olyan élőfa gyűjtemény telepítésére, melyben bemutathatók a hazánkban erdészeti és parképítészeti céllal telepített örökzöld lombhullató fa– és cserjefajok. 
Pista bácsi nyugdíjba vonulását követően nemcsak a feladatait vette át Horváth Tibor, hanem az gyűjteményes kert sorsának egyengetését is. A 2000-es évek elején Horváth Tibor kezdeményezte Dunaújváros Önkormányzatánál a terület védetté nyilvánítását, mely folyamat a mai napig a hivatalban dolgozó Petrovickijné dr. Angerer Ildikónak, a Hatósági Főosztály Környezetvédelmi Osztály vezető-főtanácsosának és munkatársainak hála megszületett a 69/2004-es számú rendelet, mely 2005. január 1-ei hatállyal helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította a Baracsi úti Arborétum területét, majd pedig Horváth Tibor főerdésszel létrehozták az arborétum ma ismert formáját.
A természetvédelmi oltalom alá helyezett területeket és faegyedeket természetvédelmi táblákkal látták el, kikerültek a fajnév táblák és ismertető táblákkal övezett tanösvény is a látgatók rendelkezésére áll. A további bővítések során szalonnasütő helyet alakítottak ki.
2010 októberében kisállatsimogatót hoztak létre, a további fejlesztések során pedig vizesblokkot és tanórák megtartására alkalmas épületet is átadtak az arborétumban. 
Bár az idő vasfoga a kihelyezett táblákon, eszközökön is nyomott hagyott, a közeljövőben megindul a terület újbóli fejlesztése. A Baracsi úti Arborétum a mai napig a kikapcsolódni vágyók kedvelt célpontja. Az erdei tanösvényen barangolva ismerkedhetnek a környék növény- és állatvilágával, az állatsimogatóban pedig a háztáji állattartás népszerű szereplőivel ismerkedhetnek a látogatók. 
Dunaújváros védett természeti területei és emlékei című kiadványt megtekinthetik az önkormányzat honlapján a környezetvédelmi rovatban.

A Baracsi úti Arborétum Természet-védelmi Területet a Dunaújvárosi Értéktár Bizottság (TÉB) a 2/2020. (II. 26.) határozatával felvette Dunaújváros Települési Értéktárába – az arborétum minden nap 8 és 18 óra között várja a látogatókat.

Varga Richárd
(Fotó: DMJV Önkormányzata)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Legyél környezettudatos, fogyassz vegán borsófehérjét!

Legyél környezettudatos, fogyassz vegán borsófehérjét!

2022. máj. 18.

A növényi proteinek, így a méltán népszerű borsófehérje is, nemcsak a vegánok számára kínál előnyös alternatívát, hanem az allergiában, ételintoleranciában szenvedőknek is. (X)

Harisnyatartó fétis: az meg mi?

Harisnyatartó fétis: az meg mi?

2022. máj. 17.

A lábfétisről már biztosan hallottál. De tudtad, hogy létezik harisnya- és harisnyatartó fétis is? (X) 

DSTV: új helyen a Csomagtartóvásár

DSTV: új helyen a Csomagtartóvásár

2022. máj. 17.

Az új helyszínen is nagy sikert aratott a Csomagtartóvásár programja, derül ki a DSTV összeállításából. Ezúttal a Szabadság úti nagy parkoló biztosított helyszínt a kavalkádnak, a közönség közel 40 árus kincsei közül válogathatott. Hangkép.
 

Tudtad, hogy a csokoládé szinte mindig tökéletes ajándék?

Tudtad, hogy a csokoládé szinte mindig tökéletes ajándék?

2022. máj. 16.

Az ajándékok jolly jokere, a csokoládé segíthet, ha a tökéletes céges, családi vagy baráti ajándék kiválasztása komoly fejtörést okoz számodra. (X) 

Nyárias mutatók, de keddtől lehűlés jön és újra eső

Nyárias mutatók, de keddtől lehűlés jön és újra eső

2022. máj. 16.

Változékony időnk lesz a héten, derül ki a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzéséből; ma még nyárias idő várható, de holnap már lehűléssel számolhatunk, és némi csapadék is lehet. Aztán újra melegedés várható!

Minden, amire egy irodában szükség lehet

Minden, amire egy irodában szükség lehet

2022. máj. 15.

Legyen szó az otthoni feladatok elvégzéséről vagy az irodai munkáról, mindkét esetben fontos, hogy rendezetten tároljuk dokumentumainkat. (X) 

A lakástervezés időszaka

A lakástervezés időszaka

2022. máj. 15.

Amikor az ember megálmodja új lakását, ezen belül hálószobáját, ezernyi szempont járhat a fejében. Mivel mindenki szereti a szépet, így az első kép, amely jellemzően megjelenik a fejünkben, az az esztétikumról szól. (X)