Budapesti Nagy Rajt, három magyarországi etap három magyar indulóval

doszerk - 2022. május 5. 15:37

Három magyar indulóval, Valter Attilával, Peák Barnabással és Fetter Erikkel a mezőnyben rajtol Budapestről pénteken a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny.

Kép: MTI/Kovács Tamás

Az eredetileg 2020-ra tervezett magyarországi Grande Partenza a világjárvány miatt meghiúsult, a kétéves csúszás viszont lehetőséget adott arra, hogy három hazai profi bringás is ott lehessen a szerdai csapatbemutatón. A háromhetes körversenyeken most bemutatkozó Peák (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) és Fetter (EOLO-Kometa) várhatóan segítőként, illetve szökésbe kerüléssel igyekszik majd emlékezeteset alkotni, a két Giro-részvétel tapasztalatával a háta mögött rajtoló Valter (Groupama-FDJ) viszont nagyobb célokat tűzött ki. A 2020-as Tour de Hongrie győztese tavaly öt napig viselhette a legjobb fiatal versenyzőt illető fehér és háromig az összetett éllovasának járó rózsaszín trikót, ezúttal pedig a szakaszsiker lebeg a szeme előtt. A fogadóirodáknál egyébként feltűnik a végső sikerre esélyesek listáján, az egyik internetes oldalon 251-szeres pénzt fizetnének Valter diadaláért.

A legesélyesebb a nyereményszorzók alapján a 2019-es győztes Richard Carapaz. Az ecuadori időfutambajnok nem kezdte szárnyaló formában az idényt, legutóbb a márciusi katalán körversenyen viszont egy összetettbeli második helyet fel tudott mutatni. Sikerével sorozatban harmadszor vihetné haza a Maglia Rosát az Ineos Grenadiers: két éve Tao Geoghegan Hart, tavaly Egan Bernal győzött. Idén egyikük sem lesz ott a brit csapatban, így az egyes rajtszámmal Carapaz vághat neki a Budapest-Visegrád nyitóetapnak. Legnagyobb kihívói közé a Vuelta a Espana-győztes brit Simon Yates, a tavaly hatodik portugál Joao Almeida, illetve a korábbi Girókról harmadik hellyel rendelkező spanyol Mikel Landa és kolumbiai Miguel Ángel López, valamint a két hete az alpesi körversenyt megnyerő francia Romain Bardet tartozik.

Kép: MTI/Illyés Tibor

A korábbi győztesek közül ott lesz a mezőnyben a tavaly év elején hosszú pihenőt tartó, 2017-es bajnok holland Tom Dumoulin és a kétszer diadalmaskodó olasz Vincenzo Nibali. Az idény végén visszavonuló 42 esztendős korábbi világbajnok, a spanyol Alejandro Valverde 2016-os harmadik helyét követően tér vissza a Giróra, amelyen most mutatkozik be a nyitóetap nagy esélyesei közé sorolt, április elején a flandriai körversenyen győztes holland Mathieu van der Poel. A sík szakaszok végén a mezőnyhajráknál Caleb Ewan, a háromhetes körversenyeken 52 szakaszsikerrel rendelkező Mark Cavendish, a 2020-ban Európa-bajnok Giacomo Nizzolo, Valter csapattársaként Arnaud Démare, valamint Fernando Gaviria vívhat kiélezett küzdelmet az elsőségért, de Peák klubtársa, Biniam Girmay is meglepetést okozhat.

A magyarországi etapokat az M4 Sport élőben közvetíti. Pénteken 12.20-kor, vasárnap 12.25-kor lesz a lassú rajt a mezőnyszakaszokon, a szombati időfutamon pedig 14 órakor rajtol az első kerékpáros. A Giro pénteki nyitóetapján Budapestről Visegrádra teker a mezőny, majd szombaton a fővárosban lesz egy időfutam, végül pedig Kaposvár és Balatonfüred között teljesítenek a versenyzők bő 200 kilométert vasárnap. Ez az első alkalom, hogy Magyarországot érinti háromhetes körverseny, a Giro 14. alkalommal rajtol Olaszországon kívül.

Kép: MTI/Illyés Tibor

A három magyar etap után hétfőn Szicíliába utazik a mezőny, itt rögtön következik a viadal első kulcsszakasza az Etna megmászásával. Az összetett sorrendjére emellett várhatóan a Blockhauson, az Apricán és a Passo Fedaián lévő hegyi befutók lehetnek a legnagyobb hatással, a végső sorrend pedig a veronai időfutamon dől el. A 105. Giro d'Italia 176 fős mezőnye május 29-ig összesen 3445,6 kilométert teker.

A Giro d'Italia külföldi rajtjai:
1965 - San Marino, San Marino
1966 - Monte Carlo, Monaco
1973 - Verviers, Belgium
1974 - Vatikánváros, Vatikán
1996 - Athén, Görögország
1998 - Nizza, Franciaország
2002 - Gröningen, Hollandia    
2006 - Seraing, Belgium
2010 - Amszterdam, Hollandia    
2012 - Herning, Dánia
2014 - Belfast, Észak-Írország
2016 - Apeldoorn, Hollandia    
2018 - Jeruzsálem, Izrael
2022 - BUDAPEST, MAGYARORSZÁG

(MTI)

A rovat további hírei: Sport

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.

Eredményes utánpótlás

Eredményes utánpótlás

2024. már. 26.

Pupp Viktória magabiztos győzelemmel lépett nagyot a válogatottság felé az év első országos válogató versenyén.