Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Csinált városok – előadás a könyvtárban

Öcaline - 2022. május 24. 10:11

Izgalmas helyi vonatkozású téma nemzetközi kitekintését ígéri dr. Szirmai Viktória szociológus, egyetemi oktató, kutatóprofesszor előadása József Attila Könyvtárban szerdán.

Csinált városok a XXI. század elején címmel folytatódik az intézmény sorozata, amely a Helyi identitás és kohézió erősítése Dunaújvárosban elnevezésű pályázati program keretében valósul meg. Az eseményen a téma avatott szakértője, dr. Szirmai Viktória szociológus, egyetemi oktató, kutatóprofesszor összegzését hallhatják az érdeklődők május 25-én, szerdán délután.  
Az előadás érdekessége, hogy az úgynevezett új szocialista városokról, Dunaújvárosról az elmúlt évek kutatásainak tükrében hallhatunk – íme, egy ízelítő a professzor asszony szerkesztette, az új városfejlődési út ígéretével foglalkozó kötetből:  
"A szocialista típusú új városok az 1950-es évektől jelentek meg a kelet- és a közép-európai városhálózatban az extenzív iparfejlesztéssel összefüggésben, erőteljes ideológiai szerepkörök szerint. Az újvárosok szakítottak a korábbi történeti korszakok építészeti hagyományaival és a modern város építészetrendező elvei alapján, a 'lakni', a 'dolgozni', a 'pihenni' és a 'közlekedni' térfunkciók szerinti tagolódásban, a szocialista-realista építészet egyeduralmával kerültek kialakításra.
Magyarországon tizenegy település sorolható ide, mégpedig Ajka, Dunaújváros, Ózd, Kazincbarcika, Komló, Tatabánya, Tiszaújváros, Százhalombatta, Oroszlány, Paks és Várpalota."
És hogy miért fontos-aktuális ma az újvárosok szerepének vizsgálata, kutatása  – és miért lényeges éppen egy újvárosban? Íme, egy lehetséges válasz, mintegy gondolatébresztőként az előadás előtt: 
"... az igazi kérdés ma már nem is az, hogy létrejött-e új modell vagy sem, sokkal inkább az, hogy mit tesznek az örökségükkel az újvárosok? Képesek-e építeni azokra a sajátosságokra, amelyekkel csak ők, és kizárólag ők rendelkeznek? A múltjukra, a különleges építészeti adottságaikra, a városukkal elkötelezett emberek aktivitására? Képesek-e valóban befogadni a mai kor gazdasági, társadalmi kívánalmait, és képesek-e öntevékenyen tenni az átalakulás érdekében? Meg tudnak-e újulni? Képesek-e olyan kisebb és nagyobb térségi kooperációkat kialakítani, ahol az együttműködés, a közös előnyök kihasználása, és nem az egyéni versengés, a másik kiszorítása a cél. Ezek nemcsak a jövőben megválaszolható kérdések, hanem olyan kérdések, amelyek válaszai az új városok jövőjét, egyben a lehetséges új városfejlődési modellek szerveződéseit is eldönthetik."

A könyvtári esemény 17 órakor kezdődik – lokálpatriótáknak kötelezően ajánlott, mindenkit szeretettel várnak!

(Illusztráció: DunaújvárosMesélPontHu)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!