Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Dunaújvárosi Vegyeskar 70: az első koncertélmény

Öcaline - 2022. május 27. 15:22

A kórus alapításának 70. évfordulóját ünneplő koncertsorozat első állomása lesz az a hangverseny, amelyre a Városháza "C" szárnya dísztermében várja a hallgatóságot a Dunaújvárosi Vegyeskar vasárnap.

Amint arról már beszámoltunk, nagyszabású, három koncertből álló jubileumi sorozatra készül a város egyik meghatározó kulturális-művészeti közössége, a Dunaújvárosi Vegyeskat. Az 1952-ben alapított kórus ünnepi programjának első állomása az a koncert, amelyre a Városháza "C" szárnya dísztermében várják a kultúra és a kórusmuzsika barátait május 29-én, vasárnap 17 órától. 
A hangversenyen világi zeneszerzők művei szólalnak meg Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezényletével – ugyanakkor vállaltan az évfordulóra hangolva. A koncert előtt ugyanis kivetítőn, képekben mutatják be a vegyeskar múltját és jelenét.
Szintén felidéztem már – a "… hogy itt is legyen muzsika" című, a Dunaújvárosi Téka gondozásában megjelent kötet nyomán –, hogy ugyan már 1950-ben énekeltek a gyár építői (akkor Kovács István karnagy irányításával), hivatalosan a korabeli Városi Tanács határozata nyomán, 1952 szeptemberében alakult meg a kórus. Az együttes a Sztálin Vasmű Énekkar nevet viselte, szakmai vezetője Székely Endre zeneszerző volt.  A kórus 1960-ban egyesült a Városi Pedagógus Kórussal, és 1961-től Dunaújvárosi Központi Énekkar néven működött Székely István karnagy vezetésével. Sikeres évtizedek következtek számos elismeréssel és rangos minősítéssel. 1992-ben Horváth Péter, a Móricz Zsigmond Általános Iskola énektanára vette át a kórus vezetését, s csak néhány állomás az akkori évekből: Ausztria, Németország, Olaszország, vagy Llangollen, az ötvenedik jubileumi kórusvilágverseny.
Biztosan sokaknak emlékezetes a helyi sportcsarnokban több kórussal együtt előadott Carl Orff Carmina Burana című műve. Megtisztelő és felemelő érzés volt Svájcban, és New Yorkban is énekelni – kevés magyar kórus mondhatja el magáról, hogy közönség elé lépett a Carnegie Hall szentélyében –, vagy éppen a vírus világjárvány előtt a MÜPA színpadán 12 kórussal együtt.
A vegyeskart jelenleg két karnagy, Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezeti, ők hét évvel ezelőtt vették át a kórust – új színt, új kihívásokat, ezzel együtt új lehetőségeket is hozva az énekkar életébe.
A kórus minősítése az évek során Hangversenykórus Cum Laude lett. Az önkormányzattól 1999-ben-ban megkapta a "Pro Cultura Intercisae" elismerést, míg 2020-ban kulturális örökség kategóriában bekerült a Dunaújvárosi Települési Értéktárba az együttes.

Boldog születésnapot, Dunaújvárosi Vegyeskar – és minden érdeklődőt várnak a vasárnapi koncertre!

(Archív fotó: Dunaújvárosi Vegyeskar)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!