Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Fantasztikus kiállításmegnyitóval készül a Széchenyi fotószakköre

Öcaline - 2022. május 12. 11:42

Restart címmel szerveznek kiállítást az evangélikus templomban, koncerttel koronázandó megnyitóval készülnek: új lendületet vett a Széchenyi István Gimnázium fotószakköre – mindenkit várnak pénteken délután.Babonakörök a hajtás után.

A nagy közösségi portálon napvilágot látott szíves invitáció sem gyenge, de hadd idézzem előbb inkább dr. Csikós Árpád, a közösség szakmai-szellemi irányítója csetjét, amit a bemutató – pontosabban a meghívóban is a fantasztikus jelzővel illetett megnyitó – kapcsán küldött:
"Szerintem gyertek, állat lesz. Hallottam a gyerekeket próbálni... hát... a megnyitó elviszi a show-t, itt a fotók már csak mellékszereplők lesznek. Na de most komolyan: amikor a templomi orgona mellett megszólal a nejlongitár, meg a kb. 25-30 fős kórus, meg a többi hangszer... hidegkirázós. A fotók meg... némelyik nem biztos, hogy templomba való, de feszegetni kell a határokat."
Aki mindezek után megőrül a vágytól, hogy tudja, mi is lesz ilyen állat, annak itt a szárazabb tények: Restart címmel mutatkozik be az evangélikus templomban a Széchenyi István Gimnázium fotószakköre, a fantasztikus kiállításmegnyitóra május 13-án, pénteken kell összeszednie az összes bátorságát minden babonás művészetpártolónak. A megnyitó 17 órakor kezdődik, a hírek szerint egy, a templom új orgonáján tolmácsolandó Queen-cover lesz az első produkció, ójeee.
Végül, de nem utolsósorban jöjjön a hivatalos (szíves) invitáció:
„A COVID miatt 2 évet kihagytunk, de most újra kiállítunk. Nem is akármilyen megnyitó lesz! Azt gondoltuk, ha már templom, szóljon az orgona... meg a kórus... meg a basszusgitár... szóval, ha tudni akarod, hogyan kerül a Queen vagy Michael Jackson zenéje egy templomba és még a Helikonon arany minősítést szerzett sorozatunkat is látni szeretnéd, akkor ott a helyed! Portrék, csendéletek, társadalomkritika és rockzene – egy gyönyörű templomban. Isteni program péntek 13-án! 
Köszöntőt mond: Stermeczki András evangélikus lelkész
Megnyitja: Gulácsi Zoltán, a kiállítás szervezője
A hallgatók felkészítője: Dr. Csikós Árpád, fotóművész”

Mindezek alapján is csak azt mondhatom, 13 ide, 13 oda, ha Füllig Dzsinmi példáját követve reggel a bal vállam fölött ráköpök egy barna kőre, nem foghat rajtam semmi babonaság; megyek.

(Illusztráció: Széchenyi István Gimnázium fotószakköre)
 

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: Rabul ejtett szabadságok – történetek a Salazar-diktatúrából

ICA-D: Rabul ejtett szabadságok – történetek a Salazar-diktatúrából

2022. máj. 18.

Szász Lilla fotográfus, Maria Teresa Braz privát archivista és Perenyei Monika művészettörténész közös kiállításával folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) bemutatóinak sora; a Rabul ejtett szabadságok – történetek a Salazar-diktatúrából című tárlat megnyitójára pénteken várják a vendégeket.

Jött, láttuk, győzött a "Zanox"

Jött, láttuk, győzött a "Zanox"

2022. máj. 16.

Kockázatok és mellékhatások nélkül mit sem ér a Zélet, az meg már legyen ráadás, hogy nemcsak a forgatás, de a világpremier helyszíne is városunk volt: a Kultik Mozi adott otthont a díszbemutatónak, itt a "Zanox" – jó szívvel ajánlom!

DSTV: városfelfedező játék a könyvtárban

DSTV: városfelfedező játék a könyvtárban

2022. máj. 15.

Kiválóan vizsgázott a Legyen Tiéd Dunaújváros! névre keresztelt társasjáték, derül ki a DSTV összegzéséből. A József Attila Könyvtár rendszeresen szervez játéknapokat – egyre többen ismerkednek a várostörténeti  kalandozással. Hangkép.
 

DSTV: mesés vándorkiállítás

DSTV: mesés vándorkiállítás

2022. máj. 14.

Izgalmas csodavilágba kalauzol a DSTV összeállítása: a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárában az idén 85. születésnapját ünneplő Marék Veronika vándorkiállítása látható. A kicsik és nagyok legnagyobb örömére. Hangkép.
 

DSTV: bőséges könyvtári kínálat

DSTV: bőséges könyvtári kínálat

2022. máj. 13.

A József Attila Könyvtár májusi programjait ajánlja a kultúra barátainak a DSTV összeállítása. Az intézményben mozgalmas időszak vár a látogatókra, többek között játéknap, a csinált városokról szóló előadás és gyerekprogram színesíti a kínálatot. Hangkép.

DSTV: egy csendes szent ünnepe is

DSTV: egy csendes szent ünnepe is

2022. máj. 12.

A munka ünnepének egyháztörténeti vonatkozásaival foglalkozik a DSTV összeállítása. Május 1. ugyanis egy csendes szent, Jézus nevelőapja, Szent József ünnepe is. Hangkép.
 

"Lélekvirágok, kocka állatok" – tömeges jelenlét (galériával)

"Lélekvirágok, kocka állatok" – tömeges jelenlét (galériával)

2022. máj. 10.

Átütő sikert hozott a közműalagutak szellőzőinek színesítésére kiírt alkotópályázat – a beérkezett művekből a Széchenyi gimnázium Szivacs Galériájában nyílt kiállítás ma délelőtt.