Felfedték a Párizsba vezető utat

doszerk - 2022. május 12. 12:00

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) nyilvánosságra hozta a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs menetrendjét. A gyorsasági szakágban tíz számban osztanak érmeket, amelyekre a jövő évi világbajnokságon, illetve esetünkben az európai pótkvalifikációs versenyen szerezhetjük meg a maximális 18 kvótát.

Kép: MKKSZ-archív

Tokióhoz képest a szakág két versenyszámot veszített, mivel a K-1 200 méter  - a most debütáló extrém szlalom miatt - kikerült a programból. Emellett a férfianál kajak és kenu párosban is ötszáz méterre rövidült a táv. A megszerezhető kvóták száma viszont nem változott. Magyarország a mostani ciklusban is 18 indulási jogot szerezhet. A nemek közti egyenlőséget szem előtt tartva kajakban hat férfi és hat női, kenuban pedig három és férfi három női versenyző képviselheti hazánkat Párizsban. Ahogy a legutóbbi olimpián, úgy ezúttal is kajak egyes és párosban, illetve kenu egyesben is akár két egységet is indíthat egy ország. Ennek mi magyarok Tokióban is nagyon örültünk, elég, ha csak a Kopasz Bálint és Varga Ádám kettős győzelmére gondolunk K-1 1000 méteren.

Az olimpiai ciklus legfontosabb versenye a 2023-as duisburgi világbajnokság lesz, ahol az összes 236 kvóta több, mint két harmada gazdára talál. Ezután mind az öt kontinensen lesz egy pótkvalifikációs verseny, illetve négyet kap a rendező ország, kettőről pedig az ICF dönt. Az ICF közlése szerint céljuk, hogy izgalmas versenyek mellett a sportág megőrizze egyetemes szerepét is úgy, hogy mind az öt kontinens képviselteti magát Párizsban. "Törekedtünk arra, hogy a soron következő olimpia kvalifikációs rendszerét a lehető legegyszerűbbé és legbefogadóbbá tegyük a sportolók számára, miközben ügyeltünk arra is, hogy a globális sportág maradjunk." – mondta Thomas Konietzko, az ICF elnöke. Szlalom szakágban hat számra, összesen 82 kvótát osztanak szét, országoként maximum hatot lehet begyűjteni.

(MKKSZ)

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.