Felfedték a Párizsba vezető utat

doszerk - 2022. május 12. 12:00

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) nyilvánosságra hozta a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs menetrendjét. A gyorsasági szakágban tíz számban osztanak érmeket, amelyekre a jövő évi világbajnokságon, illetve esetünkben az európai pótkvalifikációs versenyen szerezhetjük meg a maximális 18 kvótát.

Kép: MKKSZ-archív

Tokióhoz képest a szakág két versenyszámot veszített, mivel a K-1 200 méter  - a most debütáló extrém szlalom miatt - kikerült a programból. Emellett a férfianál kajak és kenu párosban is ötszáz méterre rövidült a táv. A megszerezhető kvóták száma viszont nem változott. Magyarország a mostani ciklusban is 18 indulási jogot szerezhet. A nemek közti egyenlőséget szem előtt tartva kajakban hat férfi és hat női, kenuban pedig három és férfi három női versenyző képviselheti hazánkat Párizsban. Ahogy a legutóbbi olimpián, úgy ezúttal is kajak egyes és párosban, illetve kenu egyesben is akár két egységet is indíthat egy ország. Ennek mi magyarok Tokióban is nagyon örültünk, elég, ha csak a Kopasz Bálint és Varga Ádám kettős győzelmére gondolunk K-1 1000 méteren.

Az olimpiai ciklus legfontosabb versenye a 2023-as duisburgi világbajnokság lesz, ahol az összes 236 kvóta több, mint két harmada gazdára talál. Ezután mind az öt kontinensen lesz egy pótkvalifikációs verseny, illetve négyet kap a rendező ország, kettőről pedig az ICF dönt. Az ICF közlése szerint céljuk, hogy izgalmas versenyek mellett a sportág megőrizze egyetemes szerepét is úgy, hogy mind az öt kontinens képviselteti magát Párizsban. "Törekedtünk arra, hogy a soron következő olimpia kvalifikációs rendszerét a lehető legegyszerűbbé és legbefogadóbbá tegyük a sportolók számára, miközben ügyeltünk arra is, hogy a globális sportág maradjunk." – mondta Thomas Konietzko, az ICF elnöke. Szlalom szakágban hat számra, összesen 82 kvótát osztanak szét, országoként maximum hatot lehet begyűjteni.

(MKKSZ)

A rovat további hírei: Sport

Finn kapus az első érkező

Finn kapus az első érkező

2022. máj. 18.

A finn Juuso Karna a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozóinak U21-es és felnőtt együttesében is szerepet kaphat a 2022/2023-as szezonban.

DSTV: háziverseny a DKSE úszóinál

DSTV: háziverseny a DKSE úszóinál

2022. máj. 18.

Nagy sikerű, kiváló hangulatú háziversenyt szerveztek a DKSE úszói a szakosztály ifjú versenyzőinek részére. A viadalon száznál is több kisgyermek vett részt, akik az általuk választott úszásnemben álltak rajthoz – végül pedig mindenki ajándékot kapott. Hangkép.

Megvan a Campus bajnoka is

Megvan a Campus bajnoka is

2022. máj. 18.

Mivel legnagyobb vetélytársa kikapott, játék nélkül nyerte meg a városi kispályás labdarúgó bajnokság Campus II. osztályát a Maradék együttese kedden este.

Aranyos DKSE a Vidék Bajnokságon

Aranyos DKSE a Vidék Bajnokságon

2022. máj. 18.

Egy arany- és egy bronzérem mellett több értékes helyezéssel zárták a Vidék Bajnokság küzdelmeit a DKSE gyermek és serdülő fiú tornászai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Eredményes felmérő

Eredményes felmérő

2022. máj. 17.

Jó hangulatban vívhattak egymással remek meccseket a DKSE és fiókszakosztályainak birkózói a Mezőfalván megrendezett háziversenyen.

Újra címvédés az élvonalban

Újra címvédés az élvonalban

2022. máj. 17.

Játszott mérkőzés nélkül hódította el a városi kispályás labdarúgó bajnokság MezDepo I. osztályának aranyérmét a Karmacsi Autó FC együttese hétfőn este.

Együtt marad a Kohász csapatának magja

Együtt marad a Kohász csapatának magja

2022. máj. 17.

Több kulcsjátékosával is szerződést hosszabbított a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese.