Megkezdődtek az érettségik – ma a magyart írták a végzősök

Öcaline - 2022. május 2. 18:43

Ahogy országszerte több tízezren, városunkban is több száz végzős középiskolás diák vágott neki az feladatoknak ma délelőtt: a magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött az érettségi. DO bónusz: egy csokorban az összes nem hivatalos megoldás!

Az Eduline szakportál idevágó összegzése szerint országszerte 73 ezer diák kapta meg a magyar érettségi feladatsorát délelőtt 9 órakor a középiskolákban. A végzős diákokra szövegértési, szövegalkotási feladatok vártak, majd műelemzéssel is meg kellett birkózniuk. Ez utóbbi során két lehetőség közül lehetett választani – Szabó Magda egyik novelláját lehetett elemezni, vagy összehasonlító elemzést írni Janus Pannonius és Juhász Gyula Nagyváradról szóló verseiről.
A DSTV kamerája előtt Baráth Gyula, a Pannon Oktatási Központ Magángimnázumának igazgatóhelyettese elsőként azt emelte ki, hogy a pandémiás korlátozások után végre visszatért a normál mederbe az érettségiztetés folyamata – a diákok persze nagy izgalommal, de az elmúlt évek plusz terhei nélkül készülhettek a vizsgára:
– Míg az elmúlt években a létszámkorlát mellett folyamatos fertőtlenítés és kötelező maszkviselés jellemezte az érettségit, úgy ma már szerencsére nincsenek ilyen nehezítő tényezők – iskolánk két osztályában több mint ötven érettségiző vágott neki a feladatoknak. Minden a tervek szerint, a megfelelő ütemezés szerint halad, és természetesen minden diákunknak sok sikert kívánunk a további erőpróbákhoz is!
Mind a szövegértési feladattal, mind az érveléssel könnyen megbirkózott Koppányi Tímea: a Pannon maturálója szerint az első feladat egyszerű volt, és az érvelés témáját is teljesíthetőnek értékelte. Komolyabb fejtörést és ezzel nehezebb munkát okozott az elemzés – Tímea ugyanis Szabó Magda novelláját választotta, és bevallása szerint könnyebb témára számított. Szintén gyorsan és gördülékenyen oldotta meg a feladatot az érettségit követő villámértékelése szerint Kecskeméti Bálint Olivér, és nem okozott gondot számára az érveléses feladat megoldása sem. Kisebb-nagyobb problémát okozott viszont az elemzés, ám végül sikerült megoldani a feladatot.

Mindezek után jöjjenek a nem hivatalos megoldások – ismét az Eduline útmutatásai és értékelése szerint, tematikus bontásban, íme!

Szövegértési feladat (katt) >>
Érveléses erőpróba (katt) >> 
Megoldás a gyakorlati szövegalkotáshoz (katt) >>

Janus Panonius vs. Juhász Gyula (katt) >>
Szabó Magda: "Ezüstgolyó" (katt) >> 

Holnap folytatás a matekkal – mindenkinek nagy kalappal!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Tagozatos tárlat az Arany János iskolában (galériával)

Tagozatos tárlat az Arany János iskolában (galériával)

2022. máj. 04.

Folytatták az évtizedes hagyományt, a legfiatalabb alkotók gyűjteményes kiállítása nyílt meg az Arany János Általános Iskolában tegnap délután. 

A Föld napján versengtek a Dózsa iskolában

A Föld napján versengtek a Dózsa iskolában

2022. ápr. 28.

Tankerületi környezet-és természetvédelmi versenyt rendeztek a Föld napja alkalmából a Dózsa iskolában – az 5-6. évfolyam megméretése nagy sikert aratott a diákok körében.

Az óvoda és iskola mellett a jövőben Waldorf gimnáziumban is tanulhatnak a fiatalok

Az óvoda és iskola mellett a jövőben Waldorf gimnáziumban is tanulhatnak a fiatalok

2022. ápr. 15.

A Waldorf közösség a Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány révén már a kétezres évek eleje óta jelen van Dunaújvárosban. Kezdetben egy szülői kezdeményezés nyomán 2011-ben egy óvoda, majd 2015-ben egy általános iskola is létesült. A közösség jelenleg egy gimnázium alapításán dolgozik.

Verses verseny a Vasváriban – díjak özönével

Verses verseny a Vasváriban – díjak özönével

2022. ápr. 13.

Verselő gyerekek versengtek, versimádó pedagógusok zsűriztek – remek hangulatú megméretésnek adott otthont a Vasvári iskola a költészet napján. Én meg nyomatom az összes eredményt, íme!

Színes, gazdag volt a Tavaszi Pedagógiai Napok (galériával)

Színes, gazdag volt a Tavaszi Pedagógiai Napok (galériával)

2022. ápr. 10.

A vírus veszélyhelyzet miatti több éves kényszerszünet után újra személyes jelenléttel kapcsolódhattak be a Tavaszi Pedagógiai Napok programjába a város és a térség óvodapedagógusai – a tavaszköszöntő szakmai kavalkád ezúttal is szép sikert aratott.

Rudas: félszáznál több előadás a szakmák krémjétől (galériával)

Rudas: félszáznál több előadás a szakmák krémjétől (galériával)

2022. ápr. 08.

Két év kényszerszünet után újra komoly vendégjárás otthona volt a Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium – csütörtökön több mint félszáz program népszerűsítette a különféle szakmákat. És az előadók közül többen valaha éppen a Rudasban alapozták meg tudásukat, szakmai karrierjüket.

Rudas: a Szakmák Napja – végre újra "élőben"

Rudas: a Szakmák Napja – végre újra "élőben"

2022. ápr. 06.

Két év kényszerszünet után újra komoly vendégjárás otthona lesz a Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium – csütörtökön több mint félszáz program népszerűsíti a különféle szakmákat.