Négy lábon járó türelem, nyugalom és együttműködés

doszerk - 2022. május 30. 7:51

Nati, a Springer spániel rendszeres vendége az Aprók Háza Tagóvodának, ahol már évek óta tartanak állatasszisztált foglalkozásokat a kisgyermekek számára. Az eb közelsége amellett, hogy jótékony hatással van a kicsik fejlődésére, megalapozza az állatokhoz, a környezethez való felelősségteljes viszonyát. 

Nati 2019 óta van jelen az Aprók Háza Tagóvoda mindennapjaiban. A négy lábon járó puhaság terápiás kutyaként, heti rendszerességgel tölt időt a Perec csoport tagjaival; nemcsak a mozgás-, de személyiségük fejlesztésében is központi szerepet játszik.
– Nati mint terápiás kutyus vesz részt a csoport és a gyógypedagógiai közösség életében. Intézményünkben 2019 óta működik ún. állatasszisztált terápia, miszerint a kutya a különféle foglalkozásokon végzett játékos feladatok segítője, motiválója. Nati egy végtelenül nyugodt kutya, szinte semmi sem zökkenti ki a nyugalmából, és tulajdonképpen ez az egyik alapfeltétele a terápiás kutyáknak – mondta Brodmann-né Csiky Edit, tagóvoda-vezető. 
Bátorságpróba és labdajáték is szerepel a heti rendszerességgel tartott kutyaterápiás foglakozásokon – ezek nem csak a gyerkőcök, de Nati kedvenc gyakorlatai is. A kutyusból áradó nyugalom, türelem és együttműködő készsége jótékony hatással van a gyermekekre. 
– Nati végigkíséri a gyermekek napját: reggel 7-kor nagyon megkönnyíti a szülőktől való elválást, főként a beszoktatás alatt. Az intézményben 10 óra körül kezdődő  foglalkozásokon Nati jelenlétével a gyermekek figyelme sokkal tovább fenntartható, fegyelmezés szinte nincs, nagyon megkönnyíti a gyermekek munkáját – fogalmazott Szabó Tibor Zsoltné óvodapedagógus, kutyaterapeuta. 
Szabó Tibor Zsoltné mint mondta: úttörője, hogy minden óvodában legyen kisállat, amely a gyerekeket segíti a fejlődésben.  
– Minden csoportban van olyan, hogy bizonyos gyerekek perifériaára kerülnek pl. nem játszanak vele a többiek, nem mer a felnőttekkel kapcsolatot létesíteni, esetleg bártortalanabb. Nati a szabad játékban olyan gyerekpárokat is odavonzott, akik szinte soha nem játszottak volna együtt. Vagy, ha valami történik Natival, akkor a kisgyerek, aki lehet, hogy nagyon nehezen szólal meg, jön és elmondja, hogy a Natin segítsünk. És ez annyira jó érzés, hogy bámulatos fejlődést lehet elérni a segítségével. 
Hozzátette: óvodájuk nagy állatbarát hírében áll, hiszen Natin kívül az arborétum nemrég született kisbárányát is örökbe fogadták, akit a csoporthoz hasonlóan Perecnek neveztek el. 
A közelmúltban Barta Endre is részt vett a foglalkozáson, aki elmondta: nagyon örül, hogy végre személyesen is láthatta azt, hiszen a városlakók visszajelzéseiből már sok pozitívumot és dicséretet hallott róla, ám a pandémiás időszakban ő sem léphetett be az óvodákba. Az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat által fenntartott óvodai intézmények már pici korban próbálják a gyerekek életébe minden területen belecsempészni az állatszeretet, az állatvédelmet, így nevelve felelősségteljes generációt.

Varga Richárd
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: búcsú az iskolától

DSTV: búcsú az iskolától

2022. jún. 23.

A Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye végzős tanulói is elbúcsúztak a napokban az alma matertől. Mint a DSTV összegzéséből kiderül, a szülők jelenlétében, egy színvonalas búcsúrendezvény keretében ballagtak. Hangkép.
 

DSTV: elballagtak a móriczosok (galériával)

DSTV: elballagtak a móriczosok (galériával)

2022. jún. 22.

Ahogy országszerte mindenütt, a Móricz iskolában is újra "teljes fegyverzetben" készülhettek a nyolcadik évfolyamosok ballagására – az ünnepi eseményről szól a DSTV összegzése. Hangkép és galéria itt!

DSTV: dalözön a Széchenyiben

DSTV: dalözön a Széchenyiben

2022. jún. 12.

Szép közösségi kezdeményezésről tudósít a Széchenyi gimnáziumból a DSTV összegzése. Az intézmény kisgimnazistái Medárd napi dalözön címmel lepték meg hozzátartozóikat – a koncert átütő sikert aratott. Hangkép.

DSTV: gála koronázta a Móricz tanévét is (galériával)

DSTV: gála koronázta a Móricz tanévét is (galériával)

2022. jún. 08.

Három estén át töltötték meg a Bartók nézőterét a Móricz-gála vendégei, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény nebulói az évtizedes hagyományt folytatva változatos műsorral örvendeztették meg a nézőket. Hangkép és galéria itt.

DSTV: 70 évet ünnepelt a Vasvári (galériával)

DSTV: 70 évet ünnepelt a Vasvári (galériával)

2022. jún. 03.

Nagyszabású gálával ünnepelte alapítása 70. évfordulóját a Vasvári iskola a Bartók színháztermében, derül ki a DSTV összegzéséből. A látványos bemutató fókuszában természetesen a sport állt, de több műfajban is bizonyították tehetségüket a nebulók. Hangkép és galéria itt!

DSTV: bemutatóval búcsúztak az évtől

DSTV: bemutatóval búcsúztak az évtől

2022. jún. 02.

Gyűjteményes kiállításról tudósít az Arany János iskolából a DSTV összeállítása. Az intézmény felső évfolyamos rajz tagozatos diákjainak tárlata az év során végzett szakmai munkát összegzi a művészeti nevelés terén. Hangkép.

DSTV: ünnepelt a Pannon Oktatási Központ

DSTV: ünnepelt a Pannon Oktatási Központ

2022. máj. 30.

Dupla jubileumról tudósít a DSTV összeállítása. A Pannon Oktatási Központ alapítása 20., a magángimnázium zászlóbontásának 10. jubileumát ünnepelte – gazdag programsorozattal. Hangkép.